Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

У Кропивницькому управління освіти провело «заточену» закупівлю інтерактивних дошок на 10,6 мільйона

Управління освіти Кропивницької міської ради 23 листопада уклало угоду з ТОВ «Дидактиклаб» про постачання інтерактивних комплексів вартістю 10,6 млн грн. Замовника звинуватили в тому, що закупівля була виписана під конкретного виробника.

Дані про закупівлю опубліковані у системі Prozorro.

Згідно з інформацією, до 15 грудня 2023 року підрядник має поставити 76 інтерактивних комплектів (вартість кожного 139,8 тис. грн). До комплекту входить інтерактивна панель VievSonic з можливістю сенсорного управління дотиками пальців та стилуса, стійка, комп’ютер. А також навчальне програмне забезпечення, що містить функціонал автоматичного безкоштовного оновлення, не менше 1300 вбудованих 3D сцен освітньої тематики українською мовою, інтерактивні інструменти для створення тестів. 

Вказане ПО повинне надавати доступ користувачів до не менше ніж 50 україномовних ліцензійних цифрових підручників 1-11 класів та містити готову бібліотеку з не менше 300 цифровими уроками українською. Ліцензія на програмне забезпечення повинна надаватися на рік, а гарантія на все обладнання на 5 років.

Згідно з тендерною документацією переможця торгів, фірма поставить інтерактивну панель ViewBoard IFP6550-5 та програмне освітнє забезпечення mozaBook Classroom від компанії Mozaik Education.

Закупівлю провели за процедурою відкритих торгів з особливостями. Тобто пропозиції могли подавати декілька учасників, але до участі зголосилося лише «Дидактиклаб», яке зареєстроване у Києві на Юлію Бондаренко.

Судячи зі скарг до замовника потенційних учасників торгів, причиною тому є заточеність тендерної документації під конкретного виробника. Як ідеться в скарзі ФОПа Дениса Томіліна, технічним вимогам до освітнього програмного забезпечення, серед яких «не менше 1300 вбудованих 3D сцен» і подібне, відповідає лише ПО Mozabook Classroom (розробник Mozaik Education Ltd., Угорщина), представником якого в Україні є ТОВ «Едпро дистриб’юшн».

Дійсно, якщо переглянути технічні характеристики вказаного програмного забезпечення, вони практично ідентичні тендерним вимогам, які прописало управління освіти.

Проте тендерний комітет управління відмовив скаржнику змінити документацію.

Варто зазначити, що вказане програмне забезпечення наразі активно впроваджується у школах України. Судячи з відгуків освітян, ті задоволені якістю мультимедійного комплексу.

Разом із тим, на ринку можна знайти мультимедійні комплекси за 76,4 тис. грн, а всі підручники є у безкоштовному онлайн-доступі.

У вказаній же закупівлі йдеться про річну ліцензію на використання програмного забезпечення, яка, схоже, надалі потребуватиме щорічного поповнення. 

Водночас варто додати, що у договорі вказано: бюджетні зобов’язання за ним встановлені в межах наявного фінансування. На момент укладення угоди бюджетні зобов’язання склали 9,4 млн грн. 

Читайте також: В селі на Одещині розслідують розкрадання на ремонті вулиці: чиновників підозрюють у змові з підрядником

Більше публікацій Кіровоградський вимірБільше публікацій Кіровоградський вимір »

Один коментар

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір