Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

У Кропивницькому управління освіти придбало недешевого сиру в улюбленого постачальника, звузивши тендерні вимоги

Управління освіти Кропивницької міськради 19 січня уклало угоду з ТОВ «Оптторг-К» вартістю 10,6 млн грн щодо постачання кисломолочного і твердого сиру. Фірма-постачальник не має ні власної техніки, ні складу, тож орендує у підприємства родини депутата міськради. Аналіз тендерних умов вказує на те, що їх виписали зі специфічними вимогами, які потенційно звужують конкуренцію.

Про це повідомляє «Антикорупційний вимір».

Як ідеться в системі Prozorro, фірма має поставити у 62 навчально-виховні заклади 40 тисяч кілограмів кисломолочного сиру, що має жирність не менше 5% та 10 тисяч кілограмів твердого сиру жирністю 50%. Термін поставки узгоджується сторонами окремо. Але в тендерних вимогах йдеться про відвантаження товару партіями 4 рази на тиждень з 7.00 до 8.00 години.

Згідно з угодою, на момент її підписання бюджетні зобов’язання складають 5 млн грн. Сторони домовилися про можливість збільшення чи зменшення вартості товару у залежності від цінових коливань.

Згідно з оприлюдненим договором, наразі вартість кілограма кисломолочного сиру для кропивницьких шкіл обійдеться у 175 гривень, а твердого сиру – 360 гривень.

Редакція «Антикорупційного виміру» перевірила, за скільки управління освіти інших великих міст купують аналогічну молочку з такими ж тендерними вимогами про підвезення товару у школи й садочки невеликими партіями протягом тижня у ранішні години. Наприклад, управління освіти Шевченківської РДА у Києві купило для 52 навчально-виховних закладів по 152 гривні кисломолочного сиру й по 280 – твердого.

Також ми знайшли дешевші ціни, за якими купували продукцію окремі школи й садочки, котрі мають фінансову самостійність. Разом з тим, справедливо зазначити, що трапляються ціни вищі, чи аналогічні, тим, за якими продукцію купило управління освіти.

Проте у цьому випадку важливо звернути увагу на умови тендеру. Адже участь у закупівлі, яку проводили за процедурою відкритих торгів з особливостями, взяло лише підприємство-переможець. Інші потенційні учасники не прийшли на торги.

У тендерних вимогах закупівельники управління освіти прописали, що постачальник зобов’язаний надати довідку про право власності чи оренди складського приміщення. Але не будь-якого, а саме у Кропивницькому чи в радіусі 30 км від нього. Мовляв, щоб убезпечити зрив поставок у період воєнного стану. Проте зауважимо, що вимога про 30-кілометровий радіус була в тендерах управління освіти і до повномасштабного вторгнення рф.  

Крім цього, кропивницькі освітяни вимагають, аби у разі оренди складу, учасник торгів подав сканкопії оригіналів актів надання послуг оренди за останні 3 місяці, що передують місяцю виходу оголошення про проведення даної закупівлі.

Тобто потенційний учасник торгів, який не має складу у Кропивницькому, але міг би його орендувати у разі бажання взяти участь в торгах, навряд зможе це зробити. Адже про цей тендер управління освіти він мав би знати ще за три місяці до його оголошення.

Натомість ТОВ «Оптторг-К» має саме такі довідки. Це підприємство, яке засноване у Кропивницькому 2019 року Андрієм Проценком, не перший рік освоює тендери управління освіти.

Про офіційного бенефіціара фірми мало що відомо. Натомість аналіз документації, яку його підприємство подавало на тендер, дає більше інформації. Так, власного складу чи спеціальних автомобілів з холодильними камерами підприємець не має, натомість орендує у ПрАТ «АТП-13555».

За інформацією з аналітичної платформи Youcontrol, це товариство входить в групу компаній родини Табалових. Власниками більших часток товариства є Сергій, Олександр і Людмила Табалові та Федір Коваленко.

Андрій Табалов і його батько Олександр Табалов – засновники ПрАТ «Юрія», ТОВ «Волошкове поле», що спеціалізуються на виготовленні, постачанні молочної та іншої харчової продукції. Обидва були нардепами ВР 7 скликання. Наразі Андрій Табалов є депутатом Кропивницької міськради, обраний від партії «Наш край». У міськраді попереднього скликання був секретарем.

ЗМІ неодноразово повідомляли, що дотичні до Табалових фірми отримують підряди від управління освіти міськради Кропивницького, а ціни на харчі – завищені.

За період участі в публічних закупівлях ТОВ «Оптторг-К» за даними з Youcontrol, підписало угод на 253 млн грн.

Читайте також: У Кропивницькому школа купила заморожені овочі за завищеними цінами

Більше публікацій Кіровоградський вимірБільше публікацій Кіровоградський вимір »
Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Новини закупівельБільше публікацій Новини закупівель »

3 коментарі

  1. […] Тендерні заточки освітян. Управління освіти Кропивницької міськради купує в улюбленого підрядника кисломолочний і твердий сир на 10,6 млн грн. Фірма-постачальник не має ні власної техніки, ні складу, тож орендує у підприємства родини депутата міськради. Аналіз тендерних умов вказує на те, що їх виписали зі специфічними вимогами, які потенційно звужують конкуренцію. […]

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір