Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

У Кропивницькому школа купила заморожені овочі за завищеними цінами

Ліцей імені Тараса Шевченка Кропивницької міської ради 8 січня уклав угоду з ТОВ «МПС-С» про постачання заморожених фруктів та овочів загальною вартістю 314,6 тис. грн. Вартість деяких позицій вища від аналогічних, закуплених бюджетними організаціями у цей же період, є випадки, де ціна завищена удвічі.

Про це повідомляє «Антикорупційний вимір».

Як ідеться в системі Prozorro, закупівлю провели за процедурою відкритих торгів із особливостями. До участі зголосилося лише одне підприємство.

Згідно з укладеною угодою, протягом 2024 року підрядник має поставити ліцею 17 найменувань заморожених овочів, ягід, а також квашених овочів.

Вартість за кілограм наступна:

Скриншот

Порівнявши цінники, які запропонував постачальник, редакція «Антикорупційного виміру» виявила, що вартість деякої продукції вища ніж в контрактах, які уклали бюджетні установи в інших містах України в цей же період.

Наприклад, кілограм зеленого мороженого горошку для кропивницького ліцею вартує 135 гривень. Натомість у грудні 2023 року садочок у Рівненські області купив таку продукцію по 108 гривень за кіло. У вересні центр реабілітації дітей на Сумщині купував горошок по 70 гривень за кілограм. Івано-Франківська школа змогла купити цей заморожений продукт по 88 гривень за кіло.

Усього для кропивницького ліцею мають поставити 200 кілограмів горошку. У порівнянні з цінами інших постачальників економія могла скласти близько 13 тисяч гривень.

Ще одна позиція, ціна на яку порівняно завищена – морожена стручкова квасоля, ціна якої 140 гривень за кілограм. У січні 2024 року школа в Рівненській області купила заморожену стручкову квасолю по 97 гривень за кіло. У Києві управління освіти райради змогло придбати в січні таку квасолю по 100 гривень за кілограм. Інтернет-магазини пропонують заморожену різану спаржу по 97 гривень за кілограм без урахування доставки.

Скріншот

Ліцей у Кропивницькому має отримати 150 кілограмів квасолі, тож відштовхуючись від цін інших постачальників можемо припустити про націнку в 6 тисяч гривень на позиції.

Кропивницькі учні харчуватимуться мороженою кукурудзою по 143 гривні за кіло. Натомість в Івано-Франківську отримуватимуть продукт по 69 гривень, у Києві – по 90 гривень. У Чигирині управління освіти купило морожену кукурудзу по 85 гривень за кіло.

Усього кропивницький ліцей має отримати 100 кілограмів мороженої кукурудзи. З огляду на ціни інших постачальників, економія могла скласти 7,4 тисячі гривень.

Квашена капуста обійдеться кропивницькому ліцею по 77 гривень за кілограм, водночас у Києві капусту купують по 48 гривень, у Чигирині по 60 гривень, у Львові по 40 гривень. Всього підрядник має поставити 400 кілограмів капусти, орієнтовна сума переплати – 11,6 тисячі гривень.

Квашені огірки й помідори обійдуться кропивницькому ліцею по 89 і 114 гривень за кіло відповідно. Ціни в Києві натомість 60 і 56 гривень відповідно. У Сумах школа купила огірки по 75 гривень за кіло, а на Хмельниччині селищна рада отримуватиме помідори по 74 гривні.

Постачальник має надати кропивницькому ліцею по 400 кілограмів кожної з позицій. Орієнтовна сума, яку можна було зекономити – 21,6 тисячі гривень.

Сухофрукти кропивницькому ліцею обійдуться по 95 гривень за кіло, у той же час у Києві сушені фрукти купили по 80 гривень, у Чигирині – по 85 гривень, на Хмельниччині – по 52 гривні. На 250 кілограмах сухофруктів, які отримає кропивницький ліцей, економія могла скласти 2,5 тисячі гривень. Проте варто відзначити можливість, що ціна може варіюватися від складу набору сухофруктів.

Чорнослив без кісточки вартуватиме для кропивницького ліцею по 340 гривень за кілограм. У Тернопільській області відділ освіти купив турецький чорнослив без кісточки по 150 гривень, у Кривому Розі освітяни придбали товар по 190 гривень за кіло, у Києві ціна вяленого чорносливу без кісточки – 188 гривень за кілограм. На 50 кілограмах, які має отримати кропивницький ліцей, економія могла скласти 7,6 тисячі гривень.

Курагу без кісточки підрядник постачатиме по 350 гривень за кіло. Ціна в районі 300 гривень є й у інших наведених постачальників, проте є приклади, коли товар купували по 258 гривень як у Києві.

Морожена вишня без кісточки обійдеться ліцею по 160 гривень за кіло. Натомість відділ освіти Кременецької міськради купуватиме ягоду по 130 гривень, у Броварах садок отримуватиме товар по 120 гривень. Економія на 50 кілограмах могла скласти 1,5 тисячі гривень.

Морожена слива без кісточок вартуватиме 120 гривень за кіло. Втім у Львові для міських садочків слива обійдеться по 80 гривень. На 50 кілограмів сума ймовірної переплати 2 тисяч гривень.

Морожена смородина обійшлася по 220 гривень за кіло. Натомість в Івано-Франківську освітяни закупились ягодою по 130 гривень, така ж ціна і для садочка у Броварах. У Львові смородину купили по 180 гривень, у Києві – по 162 гривні. На 50 кілограмах середня орієнтовна націнка склала 3 тисячі гривень.

Підсумуємо: більшість позицій зі списку кропивницького ліцею інші замовники отримають за значно меншою ціною. Відштовхуючись від середньої ціни, коли змовники змогли зекономити, орієнтовна переплата на угоді склала понад 57 тисяч гривень.

Фірма-переможець торгів ТОВ «МПС-С» зареєстрована 2019 року у Кривому Розі, основний вид діяльності – посередництво у торгівлі товарами. Її засновник – Олександр Гліжинський. Раніше ЗМІ повідомляли, що замовники купили у цієї фірми харчі зі значними націнками. «Наші Гроші.Регіон» писав, що Гліжинський є співвласником ТОВ «ДСД плюс». Цю фірму раніше очолював Володимир Захарченко – народний депутат від партії «Слуга Народу». А співзасновниками ТОВ «ДСД плюс» значиться «Завод бурової техніки ДСД», на якому Захарченко до свого походу у велику політику значився директором з безпеки.

На публічних закупівлях ТОВ «МПС-С» підписало 430 угод на 147 млн грн.  

Ліцей імені Шевченка очолює Галина Война. У 2020 році вона балотувалася до Кропивницької міськради від «Європейської солідарності».

Читайте також: Набуте під час війни: що задекларували депутати та топпосадовці на Кіровоградщині

Більше публікацій Кіровоградський вимірБільше публікацій Кіровоградський вимір »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

2 коментарі

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір