Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Антикорупційний огляд на Миколаївщині: завищені ціни, сумнівні компанії, аналіз декларацій

У Миколаївській області ремонт ліфта проведе компанія, пов’язана із ексдепутатом, підозрюваним у шахрайстві. Крім цього, як з’ясував «Антикорупційний вимір»,  Первомайська міська рада продовжує закуповувати продукти за завищеними цінами. Також, як відомо з декларацій, родина мера Миколаєва розжилась криптовалютою, а його заступник витрачає зарплату на гонорари адвокатам у справі про корупцію. Тим часом правоохоронці вручали підозри у корупції. 

Департамент житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради уклав угоду на проведення ремонту ліфта в будинку на вул. Архітектора Старова. Роботи буде виконувати ФОП Єнтін О.Я. Цей підприємець — родич колишнього миколаївського депутата від «Нашого краю» Владислава Єнтіна. Владислав Єнтін є підозрюваним у справі про розкрадання гуманітарної допомоги.   

ФОП і раніше отримував бюджетні підряди, уклавши угод на загальну суму трохи більш як два млн грн. Також Олег Єнтін разом із жителькою Одеси значиться співзасновником ТОВ «Будекспрес – Н». Ця компанія уклала угод на загальну суму 760 тис. бюджетних грн.

Варто також зазначити, що родич Олега Єнтіна Владислав є підозрюваним у справі про розкрадання бочок для зберігання води вартістю приблизно 800 тисяч гривень, які передали як гуманітарну допомогу Миколаєву, коли внаслідок воєнної агресії росії регіон лишився без питної води. 

Також управління освіти Первомайської міської ради без проведення відкритих торгів уклало угоду на закупівлю різноманітної м’ясної продукції. Вартість договору складає 5,98 мільйона бюджетних гривень. 

Аналіз цін, за якими чиновники зібрались купувати продукти, показує, що вони значно завищені. Наприклад, ціна яловичини, за договором, складає 280 грн/кг. При цьому, за даними порталу Мінфін, середня ціна гуляшу з яловичини по Україні складає 261,7 грн/кг. Однак, враховуючи, що управління закуповує м’ясо оптом, то ціна за продукцію мала б бути навіть нижче за ринкову, а вона значно вища.

Аналогічна ситуація із курятиною. Так, середня роздрібна ціна курячого філе по Україні 164 грн/кг, а не 220 грн за кілограм, як вирішили чиновники з Первомайська. Вартість курячих стегон 105 грн/кг, а не 120 гривень. Значно завищені ціни й на курячі тушки: середня ціна на ринку складає 86 грн, а не 135 грн за кілограм. 

Постачати надто дороге м’ясо миколаївським дітям буде ТОВ «М’ясницький двір». Компанія регулярно укладає угоди на постачання продукції в Миколаївській, а також Одеській областях. Наразі сума укладених договорів складає наближається до 250 млн бюджетних гривень.

Як уже повідомляв «Антикорупційний вимір», раніше компанія уклала угоду із управлінням освіти Первомайської міської ради на постачання овочів та фруктів вартістю майже 585 тис. бюджетних грн. Ціни за продукти, як і в цьому договорі, значно завищені.

Крім цього в редакції проаналізували декларацію миколаївського міського голови Олександра Сєнкевича, а також його заступників у перший рік повномасштабної війни.

Так, дружина миколаївського міського голови Катерина Сєнкевич, яка під час війни виїхала до Польщі, набула у 2022 році криптовалюту. Окрім біткойнів на 8,2 тис. грн, у неї задекларовані інші віртуальні активи. Однак скільки реально криптовалюти на рахунках родини Сєнкевича, перевірити неможливо.

За декларацією, Катерина Сєнкевич заробляє в рази більше чоловіка – у 2022 році її річний дохід склав 4,6 млн грн. І це не заважаючи на виїзд за кордон. При цьому міський голова Олександр Сєнкевич заробив приблизно 810 тис. грн, тобто понад 67 тис. грн на місяць. В банку в Польщі Катерина Сєнкевич тримає 34 тис. доларів США і 11 тис. євро.

Заступник Сєнкевича Анатолій Петров перед початком повномасштабної війни в листопаді 2021 року набув у власність земельну ділянку площею майже 4 гектари в Миколаївській області.

Заступник миколаївського міського голови Юрій Андрієнко, попри цілком пристойну заробітну плату, не погребував оформити сім тисяч грн благодійної допомоги від профспілкового комітету міськвиконкому.  Нагадаємо, річна зарплата Андрієнка склала понад 728 тис. грн на рік, тобто 60,7 тис. грн на місяць. 

Ще один заступник Миколаївського міського голови Сергій Коренєв з 2023 року перебуває на лаві підсудних по справі розтрати бюджетних коштів під час виконання робіт з реконструкції Соборної площі Миколаєва.

Нагадаємо, розслідування проводило Національне антикорупційне бюро ще з 2019 року. За версією слідства, миколаївські чиновники, зловживаючи службовим становищем, за попередньою змовою, забезпечили перемогу в торгах «потрібній» компанії. А саме компанії одеської депутатки Марини Лозовенко «Пик-строй». Антикорупціонери закидають підряднику завищені ціни на роботи коштом платників податків. Оцінка оборудка складає 27 млн грн.

В листопаді 2023 року Сергій Коренєв опублікував декларацію про суттєві зміни в майновому стані, позначивши витрату в розмірі 300 тис. грн по договору про надання правничої допомоги.

Зазначимо, що після розголошення гучної справи миколаївський мер не звільнив Коренєва з посади свого заступника. Він продовжує працювати й отримувати заробітну плату коштом платників податків. Так, у 2022 році чиновник заробив 680 тис. грн, тобто понад 56 тис. грн на місяць. До того ж він отримує зарплату від виконкому Миколаївської міської ради. А саме майже 80 тис. грн на рік. 

Також протягом минулого тижня повідомлялося, що власника, керівника та працівника одного з товариств Миколаєва підозрюють у заволодінні бюджетними коштами. За версією правоохоронців, вони замість якісних матеріалів під час реконструкції трамвайного полотна встановили дешеву плитку. 

До того ж на Миколаївщині затримали військовослужбовця, якого підозрюють у спробі продажу автівок, які для ЗСУ передав благодійний фонд.

За інформацією ДБР, благодійний фонд передав військовому для користування його підрозділом на передовій три позашляховики. Та замість того, щоб віддати авто Збройним силам України, військовослужбовець виставив їх на продаж на інтернет-майданчику. За три транспортних засоби він хотів отримати 13,6 тисячі доларів. 

Більше публікацій Миколаївський вимірБільше публікацій Миколаївський вимір »
Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір