Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Антикорупційний огляд Миколаївщини: ціна ухилення від мобілізації, підряди «для своїх», будівництво захисних споруд на 677 мільйонів

Як з’ясував «Антикорупційний вимір», ціна ухилення від мобілізації лежить у декількох площинах: з одного боку, це хабар від 4,5 до 12 тис. доларів США, з іншого — позбавлення волі. Крім цього стало відомо, що в регіоні виділили 677 млн грн на будівництво фортифікаційних споруд. Також не обійшлось без підписання договору зі «своїм» підрядником. Далі — детальніше.

Попри величезну кількість повідомлень у ЗМІ й телеграм-каналах, зокрема ворожих, про значні проблеми в Україні з мобілізацією та ухилянтами, судячи з судового реєстру, з початку повномасштабної війни не так багато справ, які пов’язані з цією темою.

Найбільше справ у Миколаївській області стосуються тих, кому вручили бойові повістки, але вони за ними не з’явились. Таких вироків з 2022 року наразі в реєстрі нараховується одинадцять.

Справи досить однотипні. В суді їх розглядають по статті ухилення від призову на військову службу під час мобілізації (ст. 336 КК України). За цією статтею передбачена санкція в вигляді позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років.

При цьому в реєстрі можна знайти декілька ухвал по двох справах, пов’язаних з організацією схем ухилення від мобілізації посадовими особами. 

Так, правоохоронці розслідують справу отримання неправомірної вигоди лікарем-інтерном миколаївської лікарні. За матеріалами слідства, він разом з невстановленими службовими особами вимагав гроші за вирішення питання про отримання завідомо неправдивих медичних документів щодо діагнозу.

Оборудка спочатку коштувала від 3,5 до 5 тис. доларів США. Але пізніше вартість зросла до 11 тис. Примітно, що миколаївський лікар виступав лише пособником. Організатори схеми, за версією слідства, знаходяться в Одесі. Врешті-решт за 12 тис. доларів лікар обіцяв допомогти ухилитися від мобілізації.

Ще одну справу правоохоронці розслідують з липня 2023 року. За матеріалами цієї справи, заступник начальника територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК) вирішив створити схему незаконного збагачення, яка полягала в наданні можливості військовозобов’язаними уникнути мобілізації. Через створення неправдивих документів щодо непридатності осіб до військової служби. 

Для реалізації оборудки посадовець залучив жителя Херсону, щоб той підшукував «клієнтів». Вартість «послуги» складала 4,5 тис. доларів США. Учасників оборудки заарештували в вересні 2023 року.

Ще одна справа стосується незаконного переправлення осіб через державний кордон України (ст. 332 КК України). 

Кримінальне провадження правоохоронці відкрили в вересні 2022 року. Оборудка полягала в наступному: група осіб, використовуючи неправдиві документи про наявність трьох неповнолітніх дітей, переправляли через кордон чоловіків призовного віку в різних пунктах пропуску. Зокрема в Маяках і Орлівці Одеської області.

За матеріалами справи, вартість таких послуг складала від 4,2 тис. доларів США до 5,5 тис. євро.

Крім цього наразі в мережі можна знайти чимало пропозицій ухилитися від мобілізації та виїхати за кордон, які схожі на шахрайські. 

У Миколаївській області уклали 15 угод на будівництво фортифікаційних споруд оборонних рубежів та улаштування системи невибухових загороджень. Загалом на роботи планують витратити майже 677 млн грн.  

Зазначимо, що в жодній угоді не вказаний виконавець робіт. Також невідомо, чи буде будувати фортифікаційні споруди один підрядник, чи їх декілька.

Замовником робіт виступає департамент містобудування, архітектури, капітального будівництва та супроводження проєктів розвитку Миколаївської ОДА. Роботи мають завершити до 31 грудня 2025 року. 

Найбільшою угодою є смуга загороджень десантно доступних ділянок Миколаївського району, Миколаївської області. Ці роботи обійдуться бюджету майже у 161 млн грн.

Також миколаївський департамент внутрішнього фінансового контролю, нагляду та протидії корупції уклав угоду на послуги демонтажу самовільно розміщених на території міста тимчасових споруд. Виконувати роботи буде компанія «Мега пліт», власником якої є колишній співробітник управління захисту економіки в Миколаївській області Нацполіції України Юрій Філь.

Роботи коштуватимуть платникам податків у 223 тис. грн. Відкриті торги відомство не проводило, обравши підрядника на власний розсуд. ТОВ «Мега пліт» не вперше отримує бюджетні підряди від департаменту внутрішнього фінансового контролю, нагляду та протидії корупції Миколаївської міської ради. Наразі компанія уклала угод на 658 тис. бюджетних гривень, а також очікує підписання ще одного договору. Всі угоди укладені у 2024 році.

Компанію зареєстрували у 2021 році. Засновником вказаний Юрій Філь, який до 2019 року працював у лавах Нацполіції, а саме в управлінні захисту економіки. Примітно, що, ще працюючи в поліції, Юрій Філь зареєстрував ФОП. 

Юрій Філь підпав під дію закону про очищення влади. У 2016 році було прийнято рішення про його звільнення через невідповідність займаній посаді. Однак Філь через суд добився скасування цього рішення. До того ж йому присудили компенсацію заробітної плати за вимушений прогул.

Більше публікацій Миколаївський вимірБільше публікацій Миколаївський вимір »
Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Щотижневий огляд новинБільше публікацій Щотижневий огляд новин »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір