Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Бюджетні підряди для «своїх», зростання вартості реставрації колектора, бізнес батька  «короля порноіндустрії» в Україні: Антикорупційний огляд подій на Миколаївщині 

Як з’ясував протягом тижня «Антикорупційний вимір», у Миколаєві чиновники підкинули додаткові гроші на реставрацію колектора в місті. Крім цього в області черговий бюджетний підряд отримав місцевий «любимчик». Також у редакції дослідили український бізнес батька власника компанії OnlyFans, який, попри переїзд у США, працює і в Україні й зокрема отримав на Миколаївщині бюджетний підряд. А його компанія «засвітилась» у розслідуванні про ухилення від сплати податків.

Комунальне підприємство «Миколаївводоканал» уклало додатковий договір вартість 1,5 мільйона бюджетних гривень на реконструкцію самопливного каналізаційного колектору. Раніше на ці роботи вже виділяли гроші. Роботи виконує компанія, яка регулярно укладає бюджетні угоди й фігурувала в корупційному розслідуванні.

КП «Миколаївводоканал» оголосило торги з особливостями на проведення реконструкції самопливного каналізаційного колектору по вулиці Потьомкінській у жовтні 2023 року. Тоді роботи оцінили у 12,3 млн грн. На торги подалась єдина компанія ТОВ «Укрспецоборудование», з якою уклали угоду на 11,5 млн грн. Роботи мають бути завершеними до 31 травня 2024-го.

Однак у березні КП уклало з підрядником додаткову угоду ще на 1,5 мільйона бюджетних гривень. До того ж відтермінували дату здачі об’єкта на 31 липня поточного року. Тож загальна сума реконструкції колектору наразі складає вже 13 мільйонів гривень.

ТОВ «Укрспецоборудование» зареєстрували у 2000 році в Миколаєві. Тоді одним з співзасновників компанії був громадянин російської федерації Олексій Царев. Остаточно нинішній склад засновників ТОВ сформувався у 2016-му – наразі компанія належить жителю Миколаєві Анатолію Крилову, а також двом жителям Одеської області Максиму та Андрію Криловим. Вірогідно, всі вони є родичами.

З 2016 року компанія регулярно отримує бюджетні підряди. Наразі загальна сума укладених договорів складає 236,8 млн грн. За географією – це підряди в Одеській, Миколаївській і Херсонській областях.

Також Куцурубська сільська рада в Миколаївській області без проведення відкритих торгів уклала угоду на виконання капітального ремонту дороги по вулиці Москаленка. Підряд отримала компанія, яка регулярно укладає бюджетні договори.

Ремонтні роботи мають завершити до 1 вересня 2024 року. Капітальний ремонт і реставрацію дороги на Миколаївщині буде проводити миколаївське ТОВ «Південь-дорбуд».

Компанію «Південь-дорбуд» зареєстрували у 2017 році. Власником компанії зазначений житель Миколаєва Євген Кругликов. Компанія регулярно укладає угоди за кошти платників податків – наразі на її рахунку 138 договорів на загальну суму понад 88 мільйона бюджетних гривень у Миколаївській та Херсонській областях.

Примітно, що низка чиновників вказувала в деклараціях ТОВ «Південь-дорбуд» як джерело доходу. Серед них, наприклад, співробітник Служби автомобільних доріг у Миколаївській області Іван Чаусенко. 

Власник компанії Євген Кругликов –  чоловік колишньої головної бухгалтерки пожежно-рятувальної частини ГУ ДСНС у Миколаївській області Світлани Кругликової. Вона звільнилась з відомства у 2020 році. 

Окрім цього в редакції дослідили бізнес батька власника платформи OnlyFans Леоніда Радвінського, яка дозволяє користувачам ділитися відвертими або повністю оголеними фотографіями та відео в обмін на підписку за гроші.

Родина Радвінських емігрувала у США десятки років тому, однак Савелій Радвінський — батько Леоніда — має бізнес в Україні. Згідно з даними реєстру юридичних осіб, наразі громадянин США Савелій Радвінський є бенефіціаром ТОВ «Людмарт», яке зареєстровано у 2019 році в Одеській області. Головний КВЕД компанії – «оптова торгівля зерном, необробленим тютюном, насінням і кормами для тварин». 

У 2020 році компанія за бюджетні гроші постачала продукти харчування для службових собак, уклавши угоду із Буковинською митницею. Сума договору складає майже 92 тис. грн.

Хоча Савелій Радвінський фігурує в документах як громадянин США, при реєстрації підприємства він вказав свою одеську адресу. А саме Французький бульвар, 9. Це житловий будинок, побудований у 2008 році між Французьким бульваром і вулицею Ясною у престижному Приморському районі міста. Навіть під час повномасштабної війни квартири тут коштують сотні тисяч доларів США. І, скоріш за все, це не єдина нерухомість Радвінського-старшого. За даними аналітичної платформи YouControl, Савелій Радвінський має або мав нерухомість в Одесі також на Ясній, Французькому бульварі, 11 і на Генуезькій, 5. 

До того ж у  Савелій Радвінський зареєстрував ще одну компанію ТОВ «Нутра 5 зірок». Наразі ця компанія офіційно має інших засновників. Однак до зміни власників компанія Радвінського-старшого «засвітилась» у кримінальній справі, пов’язаній з ухиленням від сплати податків.

Так, у 2017 році Приморський районний суд Одеси виніс ухвалу щодо директора ТОВ «Нутра 5 зірок» Олександра Аніщенка. До речі, Олександр Олександрович Аніщенко до 2019 року був також керівником іншої компанії Радвінського ТОВ «Людмарт».  

За матеріалами справи, в період з 2013 по 2016 роки при здійсненні фінансово-господарської діяльності ТОВ «Нутра 5 зірок» її директор, придбавши корми для тварин на ринку «7 кілометр», який знаходиться під Одесою, вирішив створити фіктивний податковий кредит з податку на додану вартість через низку компаній. Ця схема дозволила ухилитись від сплати податків на суму майже 690 тис. грн. 

Суд звільнив Олександра Аніщенка від кримінальної відповідальності на підставі ч. 4 ст. 212 КПК України, тобто на момент притягнення до відповідальності всі податки, збори та пеню директор ТОВ «Нутра 5 зірок» уже сплатив. 

Варто також зазначити, що в період з 2016 по 2018 роки в компанії «Нутра 5 зірок» працював чоловік робітниці ГУ Державної казначейської служби України в Одеській області Володимир Стоянов.

Попри кримінальну справу, у 2018 році ТОВ «Нутра 5 зірок» уклало угоду із головним управлінням Національної поліції в Миколаївській області на постачання кормів для собак на суму майже 65 тис. грн.

Примітно також, що приблизно в цей час Савелій Радвінський у США писав, що треба ставити на президента росії путіна. Агресія рф проти України, анексія Криму та окупація частини Донбасу тривала вже декілька років.

Більше публікацій Миколаївський вимірБільше публікацій Миколаївський вимір »
Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Щотижневий огляд новинБільше публікацій Щотижневий огляд новин »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір