Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Розбір завалів на Митній площі: Одеська поліція цікаво розслідує дивну справу

В Одесі поліція розслідує ймовірне розкрадання бюджетних коштів під час проведення розбору завалів на Митній площі. Слідчі вважають, що чиновники міськради змовилися з підрядником і в результаті вартість робіт завищили на понад 3,2 мільйона гривень. Однак, в тексті ухвали є дивні нюанси, повідомляє «Антикорупційний вимір».     

Справа про привласнення чи розкрадання бюджетних коштів, на перший погляд, може видатися банальною. Чиновники міськради без використання електронної системи закупівель у невідомий спосіб знайшли не дуже давно створену фірму, наразі зареєстровану на Донеччині. Без всякого конкурсу віддали підряд на понад 13 мільйонів гривень, пізніше знизили ціну на майже 880 тисяч. 

Підрядник попри своє недовге бізнес-життя встиг стати фігурантом справи про розкрадання грошових коштів отриманих від ЮНІСЕФ. Адреса фірми та керівництво встигли за короткий час змінитися, як і власники. 

Завали розбирали на місці будівель, які належать приватній фірмі. А експертизу поліція хоче замовити у фігуранта кримінальних справ, зокрема за корупційними статтями. І це ще не всі цікаві моменти у справі.  

Про які роботи йде мова 

В судових ухвалах по справі вказана назва компанії підрядника. Це ТОВ «Моллбуд». Знайти підряд, якого стосується справа не важко, це єдине замовлення за кошти бюджету, яке наразі отримала компанія. 

Отже, мова про ліквідацію наслідків руйнувань в Одесі на Митній площі 1/8. Поряд з вказаною адресою розташоване генеральне консульство Китайської Народної Республіки, тож можливо, що мова йде про ліквідацію наслідків російської атаки, здійсненої 20 липня 2023 року.

Фото: Радіо Свобода

Договір укладено без використання електронної системи закупівель, тобто чиновники самі якось відшукали підрядника і вирішили працювати саме з ним. Ціна питання – 13 мільйонів 550 тисяч 415 гривень 48 копійок. 

Договір уклали 8 грудня 2023 і роботи мали бути завершені до кінця року. Вже 26 грудня було підписано додаткову угоду за результатами якої ціну знизили. Ціна впала на понад 880 тисяч гривень. 

Договір, судячи з даних порталу державних закупівель, виконано і роботи оплачені. 

Раніше участі в закупівлях за бюджетний кошт фірма «Моллбуд» не брала. 

Чиї завали

В судовій ухвалі є абзац, який стосується об’єкта нерухомості. В ній сказано, що згідно інформаційної довідки № 373605294 від 10.04.2024 року з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, вбачається, що нежилі будівлі та споруди «Блоку об`єктів і промислових приміщень, споруд», загальною площею 9713,2 кв.м, на праві власності належить Приватному підприємству «ПОРТО-САН». Тобто завали, які розбирав підрядник — власність приватного підприємства. 

Дива починаються в суді 

8 квітня 2024 року правоохоронці розпочали кримінальне провадження щодо виконання вказаного підряду. До суду вони зверталися два дні поспіль. Просили дозволити проведення огляду і допустити на місце виконання робіт експертів. 

10 квітня суд слідчім відмовив. В документі сказано, що ухвала оскарженню не підлягає. А вже 11 квітня суд огляд дозволив

В судовій ухвалі, якою дозволили огляд, кілька помилок: неправильно вказаний ЄДРПОУ підрядника, дата укладання додаткової угоди та її номер. 

Цікаво, що для проведення експертизи поліція вирішила долучити  експерта ПП «Дельта-Консалтинг». Чому саме цього фахівця з приватного підприємства — не уточнюється. Ця фірма, за даними аналітичної платформи YouControl, фігурант низки кримінальних справ. У тому числі за корупційними статтями. 

Одна зі справ, яку розслідує НАБУ, стосується передачі чиновниками об’єктів комунальної власності приватним фірмам. З метою одержання неправомірної вигоди. 

Саме цю фірму вирішила залучити поліція для «проведення повного, всебічного та неупередженого розслідування кримінального провадження та встановлення істини». 

Попри те, що експертиза ще не проводилася, в ухвалі вже вказано, на яку суму могла бути завищена ціна робіт. Згідно з матеріалами провадження завищення ціни складає  3 254 870, 63 грн з ПДВ. Звідки береться саме ця сума, не уточнюється. 

Не менш цікавими є факти, які згідно з ухвалою свідчать про змову і розкрадання. Це, на думку слідчих, зниження ціни. В ухвалі сказано, що спочатку була одна ціна і вона була зазначена в договорі, як тверда. Потім ціну знизили. 

«Таким чином є підстави вважати, що посадовими особами Департаменту з благоустрою міста Одеської міської ради та ТОВ «МОЛЛБУД» здійснюється привласнення бюджетних коштів шляхом внесення до актів виконаних робіт форми КБ-2В та довідок КБ-3 завідомо неправдивих відомостей про обсяги та безпідставне застосування ускладнюючих умов виконання робіт при проведенні «ліквідація (капітальний ремонт) наслідків руйнувань (демонтаж, розгрібання завалів) за адресою: АДРЕСА_1 », — сказано в документі. 

Що цікавого відомо про підрядника

Підрядник, який розбирав завали на замовлення чиновників міської ради, ТОВ «МОЛЛБУД», на момент укладання договору був зареєстрований менш ніж 1,5 року. Наразі фірмі 1 рік і 9 місяців. 

Зараз керівником і власником фірми є Михайло Андрійчук з Києва. А зареєстрована фірма зараз у Краматорському районі Донецької області. Проте на момент підписання договору з міською радою, фірма була зареєстрована у місті Луцьк. Керівником був інший чоловік, Володимир Артемчук. Він же був і власником фірми. До цього фірма змінила двох власниць. 

Фірма є фігурантом кримінальної справи №758/13872/23. З останньої ухвали у цій справі вбачається, що слідство здійснюється за матеріалами Головного управління з протидії системним загрозам управлінню державою Департаменту захисту національної державності СБУ, за фактом організації протиправного механізму розкрадання коштів наданих Дитячим Фондом ООН ЮНІСЕФ. 

Слідчі вважають, що організатори схеми розкрадання залучили до протиправної діяльності ще кілька компаній, зокрема й ТОВ «МОЛЛБУД». 

«Антикорупційний вимір» слідкуватиме за розвитком подій та інформуватиме про ситуацію своїх читачів. 

Читайте також: Укриття на Одещині довірили будувати компанії, власник якої був у розшуку й «засвітився» у крадіжці. На кону 17 мільйонів і життя дітей

Більше публікацій Війна з росієюБільше публікацій Війна з росією »
Більше публікацій Вікно ВідновленняБільше публікацій Вікно Відновлення »
Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

3 коментарі

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір