Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

На Одещині мільярдні дорожні підряди розділяють між кількома фірмами

На Одещині дорожні підряди найчастіше отримують одні й ті ж фірми, здебільшого без конкуренції. Журналісти встановили, що фірми-улюбленці чиновників є фігурантами кримінальних проваджень, привертають увагу Антимонопольного комітету через змови, а також завищують ціни у кошторисах. 

Про це пише «Nikcenter». Так, журналісти встановили ТОП-10 підрядників, які найчастіше отримують дорожні підряди з ремонту та експлуатації доріг. На них припадає найбільше контрактів, які уклали замовники за останні 18 місяців — угоди на 10,8 мільярда гривень.

Так, тільки ТОВ «Ростдорстрой» за півтора роки отримало в Одеській області контрактів на 3,4 мільярда гривень. А з ТОВ «Автомагістраль-Південь» уклали контрактів на 2,3 мільярди гривень. Бенефіціаром «Ростдорстрою» є депутат Одеської міськради від партії мера «Довіряй ділам» Юрій Шумахер та підприємець Євген Коновалов. А засновником «Автомагістраль-Південь» є одеський бізнесмен Олександр Бойко.

Щодо другого ТОПу у списку, «Автомагістраль-Південь», фірма фігурує у 53 кримінальних справах, і це за останні три роки. Журналісти «Цензор.нет» стверджують, що компанія Бойка привласнила 5 мільярдів з бюджету під час будівельних підрядів протягом 2019-2022 років. 

Третє місце за кількістю бюджетних підрядів має фірма депутата Одеської обласної ради Князя Хачатряна «Березівкаагрошляхбуд». За 18 місяців вона отримала контрактів на два мільярди гривень. Та Антимонопольний комітет перевіряє факт змови між «Березівкаагрошляхбуд» та БФ «Миколаївавтодор», коли ті нібито змагались за підряд на ремонт дороги у селі Благодатне Миколаївської області. Фірма Хачатряна також фігурує у справі про розкрадання коштів під час ремонту доріг у Кіровоградській області. 

Крім кримінальних справ, журналісти знайшли факти переплати за матеріали у кошторисах улюбленців чиновників. Найбільша кількість завищення стосується цін на асфальтобетон. Так, «Ростдорстрой» та «Автомагістраль-Південь» порахували суміш для асфальту за 6535 гривень за тонну. У травні 2024 року середня ціна на таку суміш в регіоні становила 5890 гривень за тонну, за даними Служби відновлення інфраструктури. Тож лише не одному контракті з «Ростдорстрой» та «Автомагістраль-Південь» з бюджету переплачують понад 4 мільйони гривень.

Разом з цим фірми отримують бюджетні підряди фактично без конкурентів. 424 договори уклали під час відкритих торгів, а всі інші взагалі без використання електронної системи. Тож враховуючи відсутність реальної конкуренції, дорожній ринок очевидно розділили між кількома найбільшими підрядниками.

Читайте також: Слідчі обшукали КМДА через обвал мосту, який ремонтує одеський «Ростдорстрой»: припускають розтрату коштів

Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Новини закупівельБільше публікацій Новини закупівель »
Більше публікацій Новини колегБільше публікацій Новини колег »
Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »

Один коментар

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір