Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Фірма родини ексголови Кіровоградської ОДА зберігатиме зерно Льотної академії. Хто його засіяв – не зрозуміло

Кропивницька Льотна академія Національного авіауніверситету 25 липня уклала з ТОВ «ХПП Добронадіївське» угоду вартістю 1 млн 807 тис. грн щодо зберігання зерна. Елеватор належить підприємству родини ексголови Кіровоградської ОДА Сергія Кузьменка, що займається агробізнесом. Походження врожаю цієї пшениці незрозуміле.

Про це повідомляє «Антикорупційний вимір».

Угода про зберігання зерна

Згідно з угодою, що оприлюднена в системі Prozorro, підприємство має прийняти на зберігання 1435 тонн пшениці цьогорічного урожаю. Зерно зберігатиметься до запиту власника, але не пізніше 31 грудня 2024 року. Також виконавець має забезпечити вентилювання, сушку, очищення збіжжя.

Закупівлю провели напряму уклавши угоду з фірмою. Перший тендер, який академія оголошувала 8 липня, не відбувся через відсутність пропозицій. Однією з тендерних вимог, що потенційно могла звузити коло учасників стала 20-кілометрова відстань до складу від ділянки збору врожаю.

За інформацією з аналітичної системи Youcontrol, бенефіціарними власниками ТОВ «ХПП Добронадіївське» значаться Анатолій Кузьменко, агропідприємець, нардеп 8 скликання («БПП») та Іван Кузьменко, на котрому також значиться агробізнес. Вони відповідно батько і син Сергія Кузьменка, нардепа 7 скликання (фракція «Партії регіонів»), ексголови Кіровоградської ОДА часів Порошенка й з 2020 року мера Олександрії.

Хто перевезе зерно

У 2017 році на «Укрінформі» оприлюднили статтю Дмитра Сінченка щодо зловживань довкола держземель. Одним з прикладів була Льотна академія. У статті цитується агропідприємець Дмитро Бориско, котрий тривалий час займався обробітком полів, що були в користуванні академії. Він розповів, що у 2015 році провів підготовку полів площею понад 500 га для висадки зерна – зорав, передискував, вніс добрива. Попри це академія уклала угоду з іншим агропідприємством з Олександрії. Бориско стверджував, що це сталося через тиск тодішнього голови ОДА Кузьменка.

Судячи з відомостей в системі Prozorro, академія дійсно уклала низку угод про обробіток своїх полів із фірмами родини Сергія Кузьменка. До слова, деякі тендери розігрувались між пов’язаними підприємствами.

Втім, нині Дмитро Бориско таки продовжує співпрацю з академією. За даними з системи Prozorro, 29 липня академія уклала з ПСП «Агро-Трейдінг», яке очолює Дмитро Бориско, угоду вартістю 956 тис. грн щодо послуг збору врожаю озимої пшениці на площі 478 га. Йдеться про ту ж ділянку, пшеницю з якої мають зберігати на елеваторі Кузьменків.

Цю закупівлю також провели з третьої спроби, напряму звернувшись до Бориска, адже на два попередні тендери ніхто не подав пропозиції.

Безлад на полях

Проаналізувавши оголошені академією закупівлі редакція не знайшла даних про укладені угоди щодо вирощування озимої пшениці на площі 478 га, яку згідно з вищезгаданими угодами мають перевезти та зберігати на елеваторі. Натомість журналісти виявили, що, схоже, академія чомусь погано контролює держземлю, що є у неї в користуванні.

Так, у липні на сайті академії з’явився пресреліз, про те, що невідомі збирали пшеницю на землі академії. Слідчі, які виїхали на місце події, вилучили техніку та зерно, як речовий доказ й звернулися до прокуратури Кіровоградської області щодо їхнього арешту. Втім прокуратура чомусь відмовила.

У Реєстрі судових рішень редакція знайшла ухвали щодо кримінального провадження №42023120000000282 від 26.12.2023, яке розпочала поліція області. Згідно з інформацією в ухвалах, слідчі з’ясовують обставини використання землі академії площею 478 га.

За даними розслідування, 9 травня 2023 року академія уклала з агрофірмою угоду про вирощування і збір сої. Засів полів мав початися у травні. Але перевірки академії виявили, що сою так і не засіяли, натомість невідомі самовільно висадили сільськогосподарські культури. В рамках розслідування слідчі попросили суд про доступ до документації підприємства-підрядника.

Як з’ясувала редакція у системі Prozorro, 9 травня 2023 року Володимир Максимов, в.о. очільника академії підписав угоду вартістю 9,9 млн грн з ТОВ «Житниця України» про вирощування та збір сої. Втім у грудні договір розірвали через невиконання підприємством умов.

За даними з аналітичної системи Youcontrol, ТОВ «Житниця України» зареєстроване 2017 року у селі Новомалинівка Дніпропетровської області. Засновницею вказана Олена Володимирівна Гуртовенко, керівником – Віталій Михайлович Задорожній. Це була єдина спроба підприємства взяти участь у публічному тендері.

Закупівлю проводили за процедурою відкритих торгів з особливостями. Як писало видання «Наші гроші», участь в тендері взяло ТОВ «Волинь Агро», засновники якого раніше були власниками «Житниці України». Схоже, «Волинь Агро» тоді не надто прагнуло виграти тендер, адже подало не всі необхідні документи, тож його пропозицію очікувано відхилили.  

Станом на серпень 2024 року нових ухвал щодо згаданого кримінального провадження у Реєстрі судових рішень нема.

Редакція підготує запит до Льотної академії та правоохоронців щодо того, хто ж саме висадив озиму пшеницю на понад 500 га навчального закладу. 

Читайте також: Правоохоронці розслідують масштабну схему виведення землі на Кіровоградщині: фігурує відомий агрохолдинг

Більше публікацій Кіровоградський вимірБільше публікацій Кіровоградський вимір »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

Один коментар

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір