Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

На Кіровоградщині громада ніяк не проведе 5-мільйонний тендер на ремонт парку, де конкурує депутатська фірма

Аджамська сільська рада Кіровоградської області оголосила тендер щодо благоустрою парку очікуваною вартістю 5,4 млн грн. Втім, вже двічі закупівлю довелося скасовувати.

Як виявилося, за участь у тендері конкурують два підприємства, одне з яких належить депутату та вже співпрацювало з громадою. Попри проблеми в тендерній документації, сільрада визнала депутатську фірму переможцем, а дешевшу пропозицію іншого підприємства відхилила. Антимонопольний комітет визнав дії сільради неправомірними. Тоді ж в Аджамці ще раз переглянули документи підприємства, яке подало нижчу цінову пропозицію й, відповідно мало бути визнане переможцем, і вдруге відхилило його пропозицію.

Про це повідомляє «Антикорупційний вимір».

За інформацією з порталу Prozorro, у червні Аджамська сільрада оголосила закупівлю послуг благоустрою парку на земельній ділянці з кадастровим номером 3522580300:51:000:1048. В рамках проєкту передбачене облаштування проїзду, пішохідної доріжки, укріплення зеленої зони засівом трав з поливом водою 50%, посадка саджанців білого клену і туї, встановлення паркових лав, смітника, флагштоку  висотою 7 м, пам’ятної дошки. А також облаштування системи відеоспостереження, світильників та інші будівельні роботи.

Передбачалося, що підрядник має виконати все до кінця 2025 року.

Участь в тендері взяли ТОВ «Афінацентр» з Дніпропетровської області, що належить підприємцю Івану Зигалу й ТОВ «Арака» з Кропивницького, власником якого є Тігран Самвелович, підприємець, депутат Кропивницької міськради від «Слуги народу».

Обидві фірми працюють понад 10 років у будівельному бізнесі, мають чимало угод з бюджетними установами. За даними з аналітичної системи clarity-project, «Арака» до того ж уклала з Аджамською сільрадою 8 угод на 17,5 млн грн.

На тендері щодо облаштування парку в Аджамці цінова пропозиція ТОВ «Афінацентр» склала 5 млн 200 тис. грн, ТОВ «Арака» – 5 млн 269 тис. грн.

Проте тендерний комітет відхилив дешевшу пропозицію через низку зауважень до тендерної документації учасника. При цьому сільрада визнала переможцем торгів ТОВ «Арака».

Після цього «Афінацентр» поскаржилося до Антимонопольного комітету. Там після вивчення документації з’ясували, що Аджамська сільрада неправомірно відхилила документи «Афінацентр». Замовника зобов’язали скасувати рішення про визнання переможцем ТОВ «Арака» Тіграна Хачатряна.

Натомість Аджамська сільрада ще раз переглянула документи «Афінацентр» та знайшла нове зауваження, на основі якого 24 липня відхилила пропозицію фірми. Через те, що в «Араки» було подібне порушення, його пропозицію відхилили також. Йшлося про те, що учасники не заповнили в документації про договірну ціну рядок про те, що ціна розрахована відповідно до Кошторисних норм України. Відтак закупівлю скасували.

Новий тендер сільрада оголосила 25 липня. Участь у тендері взяли ті самі підприємства й «Афінацентр» знову подала нижчу цінову пропозицію та могла бути визнана переможцем. Втім у документах обох фірм сільрада знову знайшла невідповідності й скасувала тендер.

Станом на серпень в системі Prozorro нема повідомлень про оголошення сільрадою нової закупівлі. Не виключено, що наступного разу замовник укладе з обраним підрядником угоду напряму, без проведення торгів, пославшись на те, що два попередні тендери провести не вдалося.

Читайте також: На Кіровоградщині справу щодо зловживання посадовиці на тендері закрили за строками давності

Більше публікацій Кіровоградський вимірБільше публікацій Кіровоградський вимір »
Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Новини закупівельБільше публікацій Новини закупівель »

4 коментарі

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір