Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Одеського «короля контрабанди» Альперіна затримали законно: Рішення Європейського суду

Європейський суд з прав людини не задовольнив скаргу захисників так званого одеського «короля контрабанди» Вадима Альперіна, якого підозрюють у створенні злочинної організації. Сторона захисту вимагала визнати незаконним затримання співробітниками НАБУ без відповідного рішення суду, а також намагалась оскаржити розмір застави у 70 мільйонів гривень. 

Як повідомляє «Центр протидії корупції», захисники Вадима Альперіна поскаржились до Європейського суду з прав людини на незаконний арешт підозрюваного без ухвали суду й занадто велику заставу Вищого антикорупційного суду в 70 мільйонів. Частину цієї застави, а саме 35 мільйонів гривень, конфіскували. 

Європейський суд з прав людини постановив, що НАБУ має право на затримання без рішення слідчого судді, а ВАКС навів достатньо аргументів для тримання Вадима Альперіна під вартою. Суд також визнав обгрунтованим розмір застави у 70 мільйонів гривень. 

Нагадаємо, що заставу за Альперіна внесли на третій день після того, як ВАКС її призначив. Відтак підозрюваний вийшов на свободу. 

Зазначимо, за версією слідства, Вадим Альперін створив і очолив злочинну організацію, яка займалася ввезенням до України товарів за заниженою митною вартістю. Як встановили у НАБУ, фірми з орбіти Альперіна імпортували товари за підробленими документами (інвойсами), які робили в офісі одеського бізнесмена в бізнес-центрі «Сонячний» в Одесі.

Після пред’явлення створених таким чином документів, митники відмовляли в цих деклараціях, оскільки вартість була вказана неправдива. Пізніше митники з порушеннями коригували вартість ввезених товарів, що ставало підставою для скасування коригувань фірмами через суд. В результаті товари ввозили до України за заниженою митною вартістю, а фірмам повертали фінансові гарантії, які вони перераховували митникам для ввезення товару. За даними слідства, митники отримували від 80 до 200 доларів за контейнер.

У жовтні 2023 року ВАКС цю справу закрив, посилаючись на правки Лозового, тобто через закінчення строків давності. Пізніше Апеляційна палата ВАКС відправила її на новий розгляд у першу інстанцію.

Читайте також: РНБО ввела нові санкції проти одеського контрабандиста та «улюбленця» чиновників Одещини

Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Новини колегБільше публікацій Новини колег »
Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір