Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Розкрадання мільйонів на вуличному освітленні на Одещині: Розслідування завершене

У справі розкрадання грошей на вуличному освітленні на Одещині завершили досудове слідство. Нагадаємо, у цій справі підозри отримали депутат Одеської облради, голова громади на Одещині та очільник приватного товариства. Суму завданих бюджету збитків оцінили на 16,4 мільйона гривень за двома епізодами.

Про це повідомляє Спеціалізована антикорупційна прокуратура. Досудове розслідування вважає, що у 2018 році депутат Одеської обласної ради домігся укладання з селищним головою територіальної громади кількох договорів. Згідно з ними, підконтрольне депутату товариство мало облаштувати вуличне освітлення в обхід тендерних процедур та без конкуренції.

Обійти необхідність тендерних процедур вдалось завдяки тому, що предмет закупівлі навмисне розділили на кілька частин. Вартість кожної частини закупівлі окремо не перевищувала 1,5 мільйона гривень, отож, по закону, не було необхідності проводити конкурс. 

Надалі, як вважає слідство, підрядне товариство надавало світильники для вуличного освітлення за ціною, навмисне завищеною у шість разів. Прокуратура інформує, що депутат Одеської облради організовував підроблення актів виконаних робіт, у якому були вказані завищені витрати. Тоді на рахунок підрядника з бюджету перевели 6 мільйонів гривень. 

У листопаді 2023 року у цій справі завершили досудове слідство, проте правоохоронці згодом встановили ще один епізод розкрадання коштів, тож сума збитків зросла з 6 мільйонів до 16,4 мільйона гривень. Прокуратура вважає, що розкрадання коштів за цією схемою здійснили у період з 2018 по 2020 роки.

«Антикорупційний вимір» раніше писав про цю справу. У ній фігурує депутат Одеської облради від фракції «Європейська солідарність» Микола Дерев’янко, який 3 листопада отримав підозри у зловживанні службовим становищем й у службовому підробленні. Інший фігурант  — голова Цебриківської селищної ради Володимир Барнасевич. Ймовірно саме він уклав кілька договорів підряду без тендеру з підконтрольним йому ТОВ «Укрмежбуд». І голова Цебриківської селищної ради Володимир Барнасевич, і директор ТОВ «Укрмежбуд» Володимир Герасимчук отримали підозри за статтями про зловживання службовим становищем. 

Читайте також: «Схеми» на вуличному освітленні на Одещині: НАБУ виявило нові факти розкрадань після завершення слідства

Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Новини правоохоронних органівБільше публікацій Новини правоохоронних органів »
Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір