Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

«Схеми» на вуличному освітленні на Одещині: НАБУ виявило нові факти розкрадань після завершення слідства

Детективи НАБУ виявили нові факти розкрадання бюджетних коштів на закупівлі вуличних світильників для громади на Одещині. В листопаді минулого року повідомлялося про розкрадання 6 мільйонів гривень. Однак вже після завершення слідства детективи натрапили на нові обставини ймовірного злочину, а сума збитків тепер становить 16,4 мільйона. 

Про це повідомляє «Антикорупційний вимір» з посиланням на НАБУ.

В листопаді 2023 року детективи Національного антикорупційного бюро України та прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури повідомили про підозру чинному депутату Одеської обласної ради. Йдеться про представника партії «Європейська Солідарність» Миколу Деревʼянка.  Крім нього підозри отримали вже колишній голова Цебриківської селищної ради Володимир Барнасевич та директор ТОВ «Укрмежбуд» Володимир Герасимчук. 

На той момент вважалося, що під керівництвом Деревʼянка вони втілили в життя «схему» з розкрадання 6 мільйонів бюджетних гривень на придбанні вуличних світильників для потреб громади. Однак наразі в НАБУ повідомили, що в ході слідства виявили значно більшу суму збитків – 16,4 мільйона. Тобто детективи знайшли докази ймовірного розкрадання ще 10,4 мільйона гривень тими ж самими фігурантами.

В Бюро стверджують, що у 2018–2020 роках депутат Деревʼянко та тодішній голова Цебриківської ОТГ Барнасевич зловживали своїм службовим становищем та укладали угоди з підконтрольною ТОВ «Укрмежбуд». Раніше «Антикорупційний вимір» розповідав про те, що Микола Деревʼянко колись був директором цієї фірми.

Для підрядника організували умови для обходу тендерних процедур та конкуренції. Зокрема, що закупівлю робіт з облаштування вуличного освітлення в певному населеному пункті ОТГ «розбивали» на частини, щоб вартість робіт не перевищувала 1,5 мільйона. Таке штучне розділення дозволило чиновникам укладати угоди напряму з «Укрмежбуд» без проведення відкритих торгів.

Крім того, підозрювані вдалися ще й до службового підроблення. Підрядник в шість разів завищив ціни на світильники в договорі. А депутат Деревʼянко, вважають слідчі, організував підроблення актів виконаних будівельних робіт. В них вказали неправдиву інформацію про витрати підрядника. За два роки ця «схема» принесла фігурантам незаконний дохід в 16,4 мільйона гривень.

Читайте також: В Одесі судять за хабарництво працівника «Міськзелентресту», дружина якого купила Maybach

Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Новини правоохоронних органівБільше публікацій Новини правоохоронних органів »
Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір