Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Фіктивні ремонти: Закупівлі чиновників Біляївського району зацікавили правоохоронців

Підозрілими закупівлями чиновників в Біляївському районі Одеської області зацікавилася поліція. Слідчий вже отримав у суді дозвіл на огляд начебто відремонтованого укриття в навчальному закладі. Увагу правоохоронців привернув той факт, що чиновники повкладали з приватним підприємцем 26 договорів на капітальні ремонти. Ба більше, на папері неймовірно продуктивний ФОП все вдало відремонтував та отримав гроші. Однак, здається, в деяких своїх припущеннях поліцейські помиляються. 

Що відомо слідству

За даними судової ухвали від 14 березня 2023 року, поліція розслідує справу за фактом можливого привласнення бюджетних коштів. Правоохоронці вважають, що договори, які чиновники уклали з підприємцем, фіктивні. 

Причетними до привласнення чи розтрати бюджетних коштів можуть виявитися чиновники: 

  • управління освіти Біляївської міської ради Одеського району Одеської області;
  • управління освіти, культури молоді та спорту Вигодянської сільської ради Одеського району Одеської області; 
  • відділу освіти, культури, молоді та спорту Яськівської сільської ради, Біляївського району Одеської області; 
  • управління містобудування, землевпорядкування та комунального майна Біляївської міської ради Одеського району, Одеської області; 
  • управління культури, молоді, спорту та туризму Біляївської міської ради. 

Правоохоронці зазначають, що проводили моніторинг, щоб виявити кримінальні правопорушення, пов`язані з нецільовим використанням та розкраданням бюджетних коштів, спрямованих на відновлення інфраструктури, пошкодженої в результаті збройної агресії російської федерації проти України, а також під час будівництва та ремонту об`єктів цивільного захисту. 

Моніторячи дані на порталі Prozorro, вони зацікавилися закупівлею робіт з поточного ремонту та облаштування укриття Троїцького ліцею Яськівської сільської ради. Правоохоронці помітили, що договір підписаний 02.12.2023, а строк виконання робіт до 31.12.2022. Крім того, з жовтня 2022 року між органами місцевого самоврядування на Одещині та приватним підприємцем з Івано-Франківщини Василем Рибаком укладено 26 договорів на загальну суму понад 9 мільйонів гривень. І всі ці договори мають термін виконання до 31 грудня 2022 року. Більш того, 10 договорів зі вказаних 26 укладено у грудні 2022 року. Тобто за місяць підприємець зобов’язався провести 10 ремонтів на суму понад 5 мільйонів гривень. 

Підписавши 2 грудня 2022 року договір на ремонт укриття Троїцького ліцею Яськівської сільської ради, пан Рибак вже 14 грудня на підставі Акту виконаних робіт отримав 750 тисяч гривень. 

Правоохоронці попросили у суду дозвіл на огляд приміщення ліцею, щоб перевірити, чи проводився ремонт укриття. Суд прохання слідчих задовольнив. 

У чому поліція може помилятися 

У суді правоохоронці заявили про те, що ФОП, найнятий для проведення ремонтів в Білявському районі, є платником єдиного податку 1-шої групи, для яких законодавством, взагалі, не передбачена наявність найманих працівників. Проте, судячи з того, що з’ясувала редакція «Антикорупційного виміру», це не так. 

Підприємець, за даними аналітичної платформи YouControl, належить до третьої групи. 

До того ж з документів, які пан Рибак подавав на тендер у серпні та жовтні минулого року, на той час він мав двох найманих працівників. Ще п’ятеро осіб співпрацювали з ним за цивільноправовою угодою. 

Що не пояснює, як він збирався силами такого колективу проводити десятки капітальних ремонтів та ще й забезпечувати технічне обслуговування систем водовідведення, замовлене іншими розпорядниками бюджетних коштів. 

Зауважимо, що Василь Рибак міг нещодавно змінити групу оподаткування. Якщо це так, можливо, поліція не помиляється, а спирається на нові дані з єдиного державного реєстру фізичних осіб та юридичних осіб підприємців, які поки що не відображені в YouControl. 

За даними публічного модуля аналітики BI Prozorro, ФОП Рибак В. В. уклав з розпорядниками бюджетних коштів 89 угод майже на 33 мільйони гривень. Майже всі його замовники з Одеської області. 

За останні три місяці минулого року, як і повідомили слідчі, він уклав 26 договорів. 

Ремонт укриття за 12 днів 

Цікаві відомості можна знайти й у договорі на облаштування укриття Троїцького ліцею Яськівської сільської ради. Так, згідно з пояснювальною запискою, доданою до договору, на об’єкті мало працювати 11 людей, а оскільки фонд заробітної плати вказаний у розмірі 137 680 гривень, середня зарплатня — приблизно 12 тисяч гривень. 

У тій самій пояснювальній записці сказано, що трудомісткість складає 1923,59 людиногодини. Легко підрахувати, що для досягнення такого показника 11 людей, працюючи повний робочий день, тобто 8 годин, мали б робити ремонт 21 день. Однак, Акт виконаних робіт було підписано раніше, адже за даними поліції, гроші підприємцю перерахували 14 грудня. 

Матеріально-технічна база, дані про яку підприємець надавав, досить скромна. Можливість виконати 26 ремонтів за допомогою двох відбійних молотків, двох перфораторів, двох шуруповертів та болгарок, генератора та бетономішалки викликає великі сумніви. 

Бортовий автомобіль пан Рибак позичає для всіх робіт у підприємиці з Одещини. За даними аналітичної платформи YouControl, її свідоцтво про реєстрацію вже не дійсне. 

Рибака, ймовірно, вже ловили

На початку 2021 року на рідній для підприємця Василя Рибака Івано-Франківщині, підприємець з точно такими самими ПІБ, уродженець Коломийського району, був звільнений від відповідальності у скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.191, ч.2 ст.358, ч.4 ст.358 КК України. 

Йшлося про привласнення майна та підробку документів. Підприємець Рибак В. В. нагрів руки, на встановленні вікон у будівлі школи у 2015 році. І хоча від відповідальності суд його звільнив через те, що сплив строк давності, обвинувачений у судовому засіданні повністю визнав свою вину. Також він повністю відшкодував завдані збитки. 

Протягом останнього кварталу 2022 року підприємцю Рибаку чиновники довіряли:

  • ремонти споруд цивільного захисту, зокрема в закладах освіти; 
  • роботи з територіальної оборони (поточний ремонт будівлі для розгортання територіального центру комплектування та соціальної підтримки); 
  • ремонт приміщень для тимчасового розміщення ВПО;
  • обслуговування систем водопостачання та опалення; 
  • виготовлення проєктно-кошторисної документації;
  • авторський нагляд; 
  • роботи з усунення аварій. 

Редакція «Антикорупційного виміру» стежитиме далі за справою і сповістить, що з’ясують слідчі після оглядів приміщень, що мали бути відремонтованими.

Більше публікацій Власні статтіБільше публікацій Власні статті »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

Один коментар

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір