Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

В Одесі четвертий рік укріплюють фундамент будинку дитячої творчості – витрати наближаються до 80 мільйонів

Одеські чиновники вкотре збираються додати грошенят на укріплення фундаменту будівлі КНПЗ «Одеський центр дитячої та юнацької творчості «Дивосвіт». Цього разу хочуть виділити понад 9 мільйонів гривень підряднику, який вже виконував ці роботи у 2019 році за 21 670 437,41 гривні та у 2020 році за 42 643 051,78 гривні.

Всього, разом з останньою оголошеною закупівлею, на ремонт будівлі «Дивосвіту» буде витрачено вже майже 79 мільйонів гривень. 

Враховуючи, що гроші витрачалися на численні проєктні роботи, корегування проєктів та авторські нагляди, сума, витрачена на укріплення фундаменту, величезна. Як фундамент будівлі №10 по вулиці Спиридонівській перетворився на чорну діру – читайте в матеріалі «Антикорупційного виміру». 

Про закриття центру дитячої творчості «Дивосвіт» через аварійність приміщення повідомляло видання «Думська» у лютому 2019 року. 

Але ця історія почалася раніше. Осінню 2016 року чиновники хотіли замовити ремонт будівлі, але торги двічі не відбулися. 

Влітку 2018 року управління капітального будівництва Одеської міської ради замовило виконання інженерно-геологічних вишукувань, технічне обстеження фундаментів та технічну документацію об’єкта. Восени 2018 замовили ремонтно-реставраційні роботи з укріпленням фундаментів будівлі за «смішні» 119,974 тисячі гривень. Підрядником було ТОВ «МЕГАБУД ПРОМ». 

Після цього ремонту, весною 2019 року замовили проєктну документацію для ремонту. Розробка проєктної документації на «Ремонтно-реставраційні роботи з укріпленням фундаментів будівлі КПНЗ «Одеський центр дитячої та юнацької творчості «Дивосвіт» за адресою: м. Одеса, вул. Спиридонівська, 10». цього разу обійшлася в 858 775,12. 

Виконав роботи той самий підрядник, який провів у 2018 році інженерно-геологічні вишукування, технічне обстеження фундаментів та надав технічну документацію. Це Державне підприємство «Державний науково-дослідний та проектно-вишукувальний інститут «НДІпроектреконструкція». 

У серпні 2019 року чиновники замовили роботи з укріплення фундаменту у фірми «ОДЕСМІСЬКБУД». Заплатили за ці роботи 21 670 437,41. До речі, ТОВ «ОДЕСМІСЬКБУД» вже був згадуваний в матеріалах «Антикорупційного виміру». Фірма є фігурантом кримінального провадження стосовно привласнення, розтрати або заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 191 КК України). В межах цього провадження накладався арешт на мініфутбольне поле. 

Вставка https://anticorruption-vymir.com.ua/2022/10/28/ukryttya-v-zakladakh-osvity-odeshchyny/ 

ТОВ «ОДЕСМІСЬКБУД» отримала гроші, тож логічно буде припустити, що роботи були виконані, акти виконаних робіт підписані. Майже за 101 тисячу гривень авторський нагляд за цим процесом здійснив вже згадуваний Державний науково-дослідний та проектно-вишукувальний інститут «НДІпроектреконструкція». 

Разом з тим, у 2020 році цей інститут ще раз провів корегування проєктної документації, за 514 350  гривень. Укладали договір ще на майже півтора мільйона, але його розірвали за згодою сторін.

Влітку 2020 року з ТОВ «ОДЕСМІСЬКБУД» уклали ще один договір на ті самі роботи з позначкою «коригування». Сума була вдвічі більша за попередню. 

Держаудитслужба промоніторила цю закупівлю і виявила порушення. 

Тим часом той самий науково-дослідний інститут ще за 109 тисяч гривень здійснив авторський нагляд. Паралельно розробили проєктно-кошторисну документацію та провели ремонт інженерних мереж. На це пішло ще майже два мільйони гривень. 

У вересні 2021 року здійснювати авторський нагляд за укріпленням фундаменту доручили підприємцю Сергію Тихонюку. Заплатили йому за це 83 тисячі гривень. У жовтні 2021 року цьому ж підприємцю доручили корегувати проєктну документацію за майже 49 тисяч гривень. У травні 2023 року Сергію Тихонюку знову доручили корегувати проєктну документацію, але вже за 255 тисяч гривень

22 червня з’явилася інформація про те, що на укріплення багатостраждального фундаменту виділять ще понад 9 мільйонів гривень. При цьому, на порталі Prozorro опубліковані дві ідентичні закупівлі. Ймовірно, виникла технічна помилка і одна з закупівель буде скасована. 

На початку 2022 року Одеська міська рада розповіла про перебіг ремонту будівлі «Дивосвіту». Зазначалося, що під час цих робіт у Центрі функціонують 36 гуртків та студій, у яких займаються 2700 дітей. 

Ось що писала пресслужба мерії: 

«На початковому етапі робіт, після демонтажу оздоблення стін, підлог та стель, виникла низка додаткових робіт з посилення будівлі. Ремонтно-реставраційні роботи було припинено, а проєкт відкориговано з урахуванням додаткових робіт. Після проведення всіх необхідних законодавчих процедур будівлю продовжили ремонтувати.

Проєктом передбачено посилення фундаментів та всіх несучих конструктивних елементів будівлі з дотриманням вимог пожежної безпеки, ремонт кроквяної системи та покрівлі із заміною покриття, водовідведенням, огорожею та снігоутримувачем.

Всередині будівлі заплановано посилення конструкцій підлог із заміною на сучасне покриття, облаштування нових перегородок на першому та другому поверхах, посилення внутрішніх сходів, заміна віконних та дверних блоків, виконання внутрішньооздоблювальних робіт у всіх приміщеннях.

Також передбачено капітальний ремонт зовнішніх інженерних мереж будівлі, проведення нових внутрішніх систем життєзабезпечення (водопровід, каналізація, опалення, вентиляція, електропостачання та ін.), влаштування мереж блискавкозахисту, пожежної сигналізації, оповіщення про пожежу.


Заплановано також заміну старого естрадного подіуму в актовому залі на новий, зміненої конфігурації, проведення реставрації інтер’єрів вестибюля та головних сходів. Реставраційні роботи передбачені і на фасадах будівлі з відновленням архітектурних деталей, фасадного декору, ремонтом козирків тощо». 

Зазначалося, що роботи завершать до кінця другого кварталу 2022 року. І знову «не вийшло». В обґрунтуванні останньої закупівлі замовник додає стандартне формулювання про те, що заміна попереднього виконавця робіт може призвести до несумісності або виникнення проблем технічного характеру, пов’язаних з експлуатацією та обслуговуванням. Та може проблема саме в залученні до робіт фірми, яка є фігурантом кримінальної справи про розкрадання бюджетних грошей? 

З яких би причин фундамент центру дитячої та юнацької творчості не перетворився на «чорну діру», залишається сподіватися, що колись ремонтні роботи все ж таки завершаться і будівля на вулиці Спиридонівській, 10 (колишній прибутковий будинок Ф. Фріца, збудований у 1870-х роках) випадково і несподівано не рухне, поховавши можливість колись таки розібратися, на що витрачалися гроші. 

Більше публікацій Власні статтіБільше публікацій Власні статті »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

2 коментарі

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір