Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Екскурівник Одещини отримав підозру: Розкрадання і відмивання коштів, махінації з паспортами, міжнародні корупційні схеми

В НАБУ і САП повідомляють про викриття міжнародної корупційної схеми, яка завдала державі збитків на пів мільярда гривень. Про підозру повідомили колишньому очільнику Одеської ОДА Максиму Степанову та ще 4 особам. 

Мова йде про схему заволодіння коштами держпідприємства «Поліграфічний комбінат «Україна» на суму понад 450 млн грн. Правоохоронці зазначають, що схему викрили завдяки співпраці міжнародної слідчої групи зі слідчих України, Естонії та Франції під егідою Євроюсту. 

Наразі підозри отримали колишній директор та колишній начальник відділу ДП «Поліграфкомбінат», фізична особа, яку вважають пособником злочину. Також до Естонії скеровано документи для повідомлення про підозру двом громадянам цієї країни (директору та менеджеру підконтрольної  компанії). 

Підозрюваним інкримінують ч. 5 ст. 191 КК України. А колишньому директору ДП, Максиму Степанову, додатково інкримінують легалізацію коштів отриманих злочинним шляхом (ч. 3 ст. 209 КК України). Нагадаємо, невдовзі після керівництва держпідприємством, Максим Степанов став головою Одеської державної адміністрації, а згодом й міністром охорони здоров’я. Міністром Максим Степанов став у кабінеті прем’єр-міністра Дениса Шмигаля.

В НАБУ опублікували інфографіку — схему злочину. 

«У 2013 році тодішній очільник «Поліграфкомбінату» придбав на підставних осіб естонську компанію, висловивши іноземним партнерам обов’язкову вимогу співпраці – постачання продукції через «потрібну» компанію. Надалі організував закупівлю матеріалів для виготовлення бланків документів (паспорти громадян України, ID-карти, посвідчення водія тощо) через цю компанію. Компанія-прокладка закупляла матеріали напряму у виробників, після чого перепродавала їх держпідприємству за завищеною у 4-6 разів вартістю. Упродовж 2013-2016 років, через цю схему група зловмисників заволоділа коштами на суму близько пів мільярда гривень», – йдеться в повідомленні.  

Що ж стосується відмивання коштів, на думку слідчих ексдиректор «Поліграфкомбінату» замаскував незаконні «доходи» як продаж 45% своїх акцій у підприємстві, що фактично не працювало, іншій підконтрольній компанії за 1,35 млн доларів США. Фактична ринкова вартість акцій складала  близько 100 тис. доларів США. Отримані начебто від продажу акцій 1,35 млн доларів США посадовець задекларував, чим фактично отримав можливість їх використовувати. Крім того, частину коштів у сумі 150 тисяч доларів США перевели безпосередньо на рахунки близьких осіб ексдиректора.  

Повідомляють, що пан Степанов також запатентував на підконтрольну компанію (яка використовувалась для закупівель) право інтелектуальної власності на імплантовані захисні елементи, що використовуються в українських паспортах. Тобто буквально кожен український громадянин, отримуючи документи, не лише переплачував вартість внаслідок завищення цін при закупівлях, але й «донатив» чиновнику за його «інтелектуальний внесок».

Щоб запобігти подальшому функціонуванню такої схеми, детективи НАБУ вжили заходів: на початку 2022 року Уряд підтримав ініціативу НАБУ, змінив технічні вимоги та зображення захисних елементів українських документів, що надало можливість позбавитись залежності від результатів «інтелектуальної праці» екскерівника Поліграфкомбінату.

«Ефективності розслідування НАБУ і САП сприяла конструктивна співпраця з естонськими колегами, зокрема, комплексні слідчі (розшукові) дії на території обох країн», – розповіли в НАБУ.   

Саме отримані з Естонії докази дозволили встановити усі деталі схеми вчинення злочину та легалізації грошових коштів. Естонські правоохоронці притягли до відповідальності за легалізацію коштів чотирьох осіб. Серед цих осіб керівник та менеджер підконтрольної Степанову компанії та  ще двоє пособників злочину. 

Зараз правоохоронні органи Французької Республіки перевіряють на причетність до злочинів кількох своїх громадян.

Зазначається, що Державна служба фінансового моніторингу України брала активну участь у відслідковуванні та аналізі банківських транзакцій. 

Більше публікацій Новини правоохоронних органівБільше публікацій Новини правоохоронних органів »

2 коментарі

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір