Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Правоохоронців зацікавили секретні закупівлі одеської мерії, виявлені «Антикорупційним виміром»

Малиновська окружна прокуратура Одеси відкрила кримінальне провадження стосовно засекречених ремонтів укриттів в школах міста, які виявила редакція «Антикорупційного виміру». Йдеться про закупівлі освітян Малиновського району, які без проведення відкритого тендеру замовили капітальні ремонти деяких укриттів для дітей у новонародженого ФОПу з ознаками фіктивності. 

В березні «Антикорупційний вимір» писав про секретні ремонти в укриттях одеських шкіл, які чиновники Одеської міськради довірили підозрілим підрядникам. На порталі Прозорро містилася лише інформація про вартість, район міста, де проведуть роботи та обраного без конкурсу свіжоствореного підрядника – ФОПа Валерія Єнакі. З ним центр фінансування закладів освіти підписав три угоди:

В червні правоохоронці зацікавилися цими закупівлями та відкрили кримінальне провадження № 42023163020000061 за ознаками зловживання владою з метою одержання неправомірної вигоди. З матеріалів справи ми дізналися, що за понад 5,6 мільйона Валерій Єнакі ремонтує ЗОШ №1 на Михайлівській площі, 10. Другий підряд на майже 1,5 мільйона стосувався Одеського ліцею №45 на вулиці Літаковій, 5. При цьому правоохоронці виявили, що станом на червень посадовці перерахували підряднику кошти за обидва ремонти у повному обсязі. Тобто по документах Валерій Єнакі вже виконав всі роботи. 

Цікавим фактом є те, що співробітники департаменту освіти підписали з ФОПом Єнакі угоди 20 та 23 лютого 2023 року, але в цей час підприємець ще не визначився, чи варто йому взагалі бути ФОПом. Вперше він зареєструвався 30 січня, підписав договори з чиновниками й 1 березня припинив своє існування. Вдруге його зареєстрували 2 березня 2023 року. Тим часом за інформацією, яку містить реєстр податкової, до 2 березня ФОПа Єнакі не існувало. На це наголошує і прокурор, який супроводжує справу. 

Освітяни мерії підписуючи зазначені угоди приховали інформацію про навчальні заклади, кошторис, перелік робіт та навіть не публікували договір з ФОПом. Редакція «Антикорупційного виміру» зверталася за цією інформацією із запитом, однак нам відмовили у наданні цієї інформації. Мотивували це приховування воєнним станом та загрозою національній безпеці.

Водночас в більшості міст України така інформація є відкритою, а при проведенні закупівель посадовці не приховують від своїх громад інформацію про адреси та кошториси. Наприклад, в Києві управління освіти публікує на prozorro і тендерну документацію, і кошториси, і всі додаткові угоди з підрядниками.

Більш того, інформацію про адреси всіх укриттів і так офіційно опубліковано на сайті Одеської міськради і це не загрожує нацбезпеці, а от публікація інформації про те, як використовуються кошти платників податків в кількох окремих випадках стала таємницею.

Згідно з судовими документами, прокурор вказує, що міськрада не мала права підписувати угоди без використання електронної системи закупівель, тобто напряму ще й без публікації на Prozorro. 

Наразі прокуратура спільно зі слідчими поліції та експертами провела огляд приміщень для будівельно-технічної експертизи. Досліджували якість та кількість будівельних матеріалів, конструкцій, використаних під час цих ремонтів та відповідні документи. 

Після проведення оцінки стане зрозуміло, чи в повному обсязі Валерій Єнакі виконав роботи. Також слідчим це допоможе довести факти зловживань чиновників КУ «Центр фінансування та господарської діяльності закладів та установ системи освіти Малиновського району Одеси» при підписанні та оплаті робіт. 

Редакція «Антикорупційного виміру» уважно слідкуватиме за цією справою та інформуватиме читачів про  виявлені правоохоронцями факти.

Нагадаємо, серед засекречених закупівель освітян були також договори з «новонародженим» підприємцем Андрієм Яценком та фірмою «Будівельна компанія «Бейсік Буд»».  

Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

3 коментарі

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір