Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

В Одеській області відсторонили чиновницю, яка придбала генератори по завищеній вартості

Бухгалтерку Управління освіти Маразліївської сільської ради на Одещині відсторонили від займаної посади. Її обвинувачують у службовій недбалості, через закупівлю генераторів для «пунктів незламності» за завищеною вартістю.

З судової ухвали відомо, що виконувачка обовʼязків головного бухгалтера Управління освіти, культури, сімʼї, молоді та спорту Маразліївської сільської ради Білгород-Дністровського району Вікторія Пестова (Мирна) є обвинувачуваною по справі про службову недбалість. У вересні «Антикорупційний вимір» писав, що їй було повідомлено про підозру.

Згідно з матеріалами справи, як уповноважена особа з публічних закупівель в грудні 2022 року Пестова підписала угоду на поставку двох генераторів для пунктів незламності за 360 000 гривень з ФОПом Михайлом Мінжинером. Жінка провела закупівлю без використання електронної системи. Тобто вона сама визначила постачальника і підписала з ним договір.

В результаті Маразліївська сільрада придбала два дизель-генератори «EnerSol SKD-10EB» по 180 000 гривень кожен. Однак, за даними слідчих, ринкова вартість генераторів була значно нижчою. Орієнтовано вони коштували по 105 500 гривень кожен. Слідчі нарахували, що Пестова переплатила з бюджету за обидва генератори понад 149 000 гривень. Однак в мережі можна знайти цей генератор навіть за 81 599 гривень.

Наразі правоохоронці вже передали до Білгород-Дністровського міськрайонного суду обвинувальний акт щодо Пестової. На час розгляду справи прокурор запросив відсторонити бухгалтерку від посади. Суд погодився з прокурором та відсторонив її. Однак до цього слідчий суддя відмовився відправити Пестову під домашній арешт.

Михайло Мінжинер з села Багате (Сафʼянівська ОТГ) в Ізмаїльському районі, зареєстрований як  ФОП з грудня 2018 року. Невдовзі після реєстрації він почав активно співпрацювати з бюджетними установами на півдні Одещини. Мінжинер продає чиновникам генератори, газонокосарки, насоси, іншу госптехніку та запчастини до неї. За 5 років співпраці з чиновниками він жодного разу не брав участі у відкритих торгах з конкурентами. Всі угоди з ним підписувались напряму. Загалом Мінжинера призначали переможцем 135 разів, але підписано з ним було 129 угод на 4,95 мільйона гривень.

Редакція «Антикорупційного виміру» звернула увагу на деякі генератори, продані Михайлом Мінжинером бюджетним установам. Журналісти виявили, що їхня ринкова вартість також була нижчою за ціни в договорах. 

Так, наприклад, в грудні 2022 року Василівська сільська рада Болградського району придбала у Михайла Мінжинера дизельний генератор Кентавр КДГ505ЕК за 88 000 гривень. Однак вартість цього генератора на офіційному сайті – 32 679 гривень.

Так само і з придбаними двома генераторами Palmera PA350JE, придбаними Суворовською селищною радою Ізмаїльського району. Чиновники заплатили за них по 30 000 гривень з бюджету, хоча їхня вартість в інтернет-магазинах складає 14 799-21 000 гривень.

Читайте також: Відновлення інфраструктури: В Одесі нагляд за роботами довірили фігуранту найскандальніших кримінальних справ

Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »

Один коментар

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір