Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Ремонт укриття ліцею на Кіровоградщині: Дедлайн пропустили, а ціна значно зросла

Департамент капбудівництва Кіровоградської ОДА підписав з ТОВ «Кропспецтранс» договір про закупівлю додаткових робіт з ремонту укриття в Павлиському ліцеї імені Сухомлинського вартістю 2 млн 75 тис. грн. Раніше фірмі замовили ремонт цього укриття на 5,5 млн.

Кошти виділили з державної цільової субвенції на шкільні протирадіаційні сховища. Про виділення субвенції стало відомо ще на початку року, чиновники в ОДА звітували, що завершать ремонт до 15 грудня, проте додаткову закупівлю для добудови уклали лише 13 грудня.

Про це повідомляє «Антикорупційний вимір». Нова закупівля опублікована на порталі Prozorro.

Як раніше писав «Антикорупційний вимір», 20 вересня департамент капбудівництва Кіровоградської ОДА уклав з ТОВ «Кропспецтранс» угоду вартістю 5,5 млн грн щодо ремонту укриття ліцею. З огляду на наявність фінансування, у 2023 році планували освоїти 5,1 млн грн.

Проте згодом департамент підписав з підрядником дві додаткові угоди: 11 жовтня домовилися про збільшення фінансування у 2023 році як і планувалося одразу до 5,5 млн грн, а 12 грудня – про зменшення вартості угоди до 4,7 млн грн через зменшення обсягів робіт.

Водночас вже наступного дня, 13 грудня, замовник відзвітував у системі Prozorro про додаткову закупівлю в того самого підрядника вартістю 2 млн 75 тис. грн. Підставою стало коригування проєктно-кошторисної документації.

В обґрунтуванні підстав закупівлі послуги в того самого підрядника без тендеру вказано, що причина коригування проєктної документації «виникла непередбачувано, неочікувано безпосередньо під час будівельних робіт у зв’язку з прийняттям 1 листопада 2023 року нового ДБН В 2.2.5.-2023».

Проте зауважимо, що про новий будівельний стандарт, який регулює нові норми будівництва захисних споруд стало відомо не 1 листопада, як кажуть чиновники ОДА. Вказаний ДБН затвердило Мінрозвитку громад 10 серпня, а презентація та обговорення були ще раніше. Саме 1 листопада стандарт набув чинності.

Також варто додати, що про виділення цільової субвенції на будівництво укриттів у школах було відомо ще у квітні, коли Кабмін оголосив про розподіл коштів. Відтоді у чиновників було чимало часу на проведення конкурентних тендерів чи підготовку коректної проєктної документації. У жовтні очільник ОДА Андрій Райкович наголошував, що понад 30 млн грн цільової субвенції необхідно освоїти до 15-20 грудня. Адже в іншому випадку вони мають повернутися у держбюджет.

Наприкінці листопада в ОДА звітували, що ремонт у Павлиші мають закінчити до 15 грудня. Проте, як ми вже вказували, першу угоду на ремонт чиновники підписали лише у вересні, а нову з коригуванням – за пів місяця до кінця бюджетного року.

У підсумку, до передбачених додатковою угодою від 12 грудня 4,7 млн грн, додалося ще 2 млн грн за новою закупівлею, що в сумі становить понад 6,7 млн грн. Водночас в експертному звіті щодо нової проєктної документації, ціна за цим проєктом зросла вже до 7,3 млн грн. Тобто решту фінансування, схоже, будуть виділяти згодом.

Читайте також: На Кіровоградщині держреєстраторку підозрюють в махінаціях з 300 гектарами державних земель

Більше публікацій Кіровоградський вимірБільше публікацій Кіровоградський вимір »

3 коментарі

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір