Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Антикорупційний огляд: Що цікавого відбувалося на Одещині протягом минулого тижня

Минулий тиждень в Одесі та області виявився багатим на події, пов’язані з корупцією. Про цікавинки в чиновницьких деклараціях, закупівлі у підозрілих підрядників, затримання, підозри та конфіскацію незаконно нажитого добра у митника читайте в цьому матеріалі «Антикорупційного виміру». 

57 мільйонів на прилади нічного бачення 

Одеська мерія збирається витратити 57 мільйонів гривень на закупівлю 400 комплектів приладів нічного бачення для Сил територіальної оборони. Але обраний постачальник викликає великі сумніви. Дешевшу пропозицію більш досвідченого постачальника відхилили, бо хотіли прилади саме з такими характеристиками, які прописали в ТД. І так вже вдало склалися обставини, що обрана чиновниками фірма за день до оголошення торгів ввезла в Україну саме ту кількість приладів, яка потрібна чиновникам з точнісінько тими самими характеристиками, які наступного дня стали потрібні чиновникам. 

Ніколи такого не було і от знову

Соратник депутатів з Одеської облради підозрюється в розкраданні бюджетних грошей. Директора і за сумісництвом власника компанії ТОВ «Простір-Агробуд» Сергія Кожухаренка підозрюють в розкраданні грошей та підробці документів. Йдеться про привласнення понад 700 000 гривень на капремонті будинку культури в селі Новоселівка на Одещині. Як зʼясувала редакція «Антикорупційного виміру», підозрюваний Кожухаренко повʼязаний з діючими депутатами Одеської обласної ради. 

Що там в деклараціях 

В Одеського міського голови Геннадія Труханова з’явився вітчим. Про це стало відомо з декларацій мера, адже новий родич зробив матері міського голови вартісний подарунок. Як встановили журналісти Центру публічних розслідувань, вітчимом Одеського мера є Микола Данілюк. Саме він фігурує у деклараціях міського голови за 2021 та 2022 роки, у 2020 році він не вказувався. А вже у 2021 році  Микола Данілюк подарував матері мера 11 мільйонів 577 тисяч 213 гривень.

Тим часом BMW X3, протягом п’яти років перебування у власності Соломії Бобровської значно здорожчав. Ціна авто зросла більш ніж у два рази. Адже у 2019 році ексочільниця Одеської ОДА купила BMW X3 2012 року випуску за 140 тисяч 875 гривень. Та вже у декларації за 2022 рік бачимо, що BMW X3 вона продала за 377 тисяч гривень, тобто на 236 тисяч 125 гривень дорожче, ніж купила. 

Тим часом народний депутат з Одеси Сергій Колебошин у 2022 році винайняв вдвічі більшу квартиру в Києві, ніж за рік до того. Так, нове помешкання, згідно з декларацією, має площу 113,8 кв. метра. 

Запобіжний захід 

Ексголові правління ПрАТ «Українське Дунайське пароплавство» Дмитру Барінову ВАКС призначив запобіжний захід у вигляді застави у 4 мільйони гривень. Також Барінов має носити електронний браслет. Він один з підозрюваних у справі про незаконне привласнення і реалізацію 32 суден, що належали очолюваному ним «УДП». 

За версією слідства, баржі пан Барінов привласнював разом з двома великими шанувальниками «руского міра» – ексдепутатам від забороненої партії ОПЗЖ Віктору Баранському і Віталію Саутенкову повідомили про підозру в організації цієї злочинної схеми. Нагадаємо, Баранського раніше позбавили українського громадянства. Детальніше про це повідомляли раніше в матеріалі «Купа офшорів і паспорт рф: Депутата Одеської міськради Баранського позбавлено громадянства». 

Необґрунтовані активи стягнули в дохід держави 

Активи одеського митника вартістю 2,83 мільйона гривень стягнули в дохід держави. ВАКС задовольнив позов прокурора і визнав необгрунтованими активи колишнього посадовця одного з органів Державної митної служби. За версією правоохоронців, придбати квартиру в історичному центрі Одеси та два машиномісця митник на законні доходи не міг. Суд ухвалив рішення про стягнення у дохід держави вартість придбаного чиновником майна, а саме 2,83 мільйона гривень.

Передано до суду 

ДБР завершило досудове розслідування щодо командира військової частини на Одещині. Його звинувачують у вимаганні хабарів від підлеглих та побитті бійців. Справа тепер розглядатимуть в суді. 

Крім того, судитимуть підрядників та чиновницю, які, за версією слідства, розтратили бюджетні кошти на ремонті укриття. Справу трьох керівників підрядних організації та посадовиці сільради у Білгород-Дністровському районі розгляне суд. Підрядників підозрюють у заволодінні бюджетними коштами, а чиновницю у службовій недбалості.

Також ДБР закінчило розслідувати справу щодо правоохоронця, якого обвинувачують у хабарі. Слідство встановило, що він отримав від фігуранта кримінального провадження  10 тисяч доларів за те, щоб закрити справу. 

Затримання на хабарях 

Службовцю районного відділу Державної міграційної служби в Одеській області повідомили про підозру у корупційному злочині. Слідство вважає, що він вимагав хабар за підтвердження дітям громадянства України. Як повідомляє Офіс генпрокурора, службовець районного відділу Державної міграційної служби вимагав хабарі за підтвердження дітям громадянства України. Така довідка необхідна сім’ям, де батько є іноземцем. 

Завідувачку консультативного поліклінічного відділення інституту Національної академії медичних наук України на Одещині підозрюють в корупції. За версією слідства, за 8 тисяч доларів вона пообіцяла військовозобов’язаному оформити довідку для інвалідності, щоб уникнути мобілізації. 

Підозрюються «вирішувачі питань» 

В сервісному центрі МВС на Одещині чоловік скуповував місця в електронній черзі і пропонував відвідувачам «порішать» питання. Його діяльність викрили правоохоронці. Чоловіку повідомили про підозру у зловживанні впливом. Йому загрожує до 8 років позбавлення волі.

А співробітники Державного бюро розслідувань в Одеській області викрили групу осіб, які займалися організацією незаконного переправлення військовозобов’язаних через державний кордон. Йдеться про двох правоохоронців, підприємця та місцевого мешканця. Правоохоронці, залучені до схеми, на думку слідства, відповідали за те, щоб чоловіки з фальшивими документами безперешкодно перетнули кордон. 

Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір