Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Шахрайство з сільськогосподарською землею на Кіровоградщині: Суд обрав запобіжний захід «підприємиці»

Печерський районний суд Києва продовжив дію запобіжного заходу підприємиці з Кропивницького, підозрюваній у справі про ймовірне зловживання з виділенням десятків гектарів землі сільгосппризначення. Підприємицею підозрювану можна назвати з великою натяжкою — фактично на жінку записана низка фірм, які донедавна були у власності латифундиста Сергія Тарасова чи реєструвалися за адресою його холдингу. Це та сама особа, що судиться з місцевою владою, але продовжує отримувати від неї ласі шматки землі в центрі Кропивницького.

«Антикорупційний вимір» відстежує перебіг цього кримінального провадження та повідомляє нові деталі.

Як повідомлялося раніше, за версією слідства, протягом 2015-2021 років посадовці ГУ Держгеокадастру в Кіровоградській області у змові з представниками групи компаній «I&U Group», а також пов`язаних з ним осіб, виводили землі сільськогосподарського призначення з державної власності.

Згідно з ухвалою суду по справі, 49,7 га землі вивели з держвласності за схемою фіктивних звернень громадян до Держгеокадастру щодо отримання земельних наділів. Надалі отримані ділянки передали компанії, що підконтрольна власнику холдингу «I&U Group».

Як ідеться в ухвалі суду, підозрювана в цій схемі виступала довіреною особою власника холдингу під час укладання фіктивних договорів купівлі-продажу земельних ділянок.

За інформацією на порталі «Судова влада», підозрюваною є Олена Володимирівна Мощинська. За даними в ухвалі, її місцем роботи на той момент було ТОВ «Новомиргородський цукор», котре належить Сергію Тарасову, засновнику холдингу «I&U Group».

Печерський районний суд Києва 30 листопада 2023 року обрав підозрюваній на час слідства запобіжний захід у виді особистого зобов’язання. Клопотання прокурора про тримання підозрюваної під вартою з можливістю внесення застави у сумі 5 млн грн суд відхилив. Прокуратура не змогла оскаржити це рішення і в апеляції.

21 лютого Печерський райсуд продовжив жінці до 21 квітня термін раніше визначених обов’язків. Вона зобов’язана здати паспорт для виїзду за кордон, прибувати за кожною вимогою слідчого, прокурора та суду, повідомляти про зміну місця роботи чи проживання, утриматися від спілкування зі свідками.

На Олену Мощинську у Кропивницькому записана низка фірм, які донедавна були у власності Сергія Тарасова чи реєструвалися за адресою його холдингу.

Як писав «Антикорупційний вимір», фірма Мощинської судиться з Кіровоградською обласною радою щодо земельної ділянки у центральній частині міста під недобудовою колишнього дитячого центру, яку прозвали «Колізей». Її підприємство придбало на аукціоні вказаний недобуд та за умовами договору має викупити й земельну ділянку площею 8356 кв.м, яку оцінили в 7,1 млн грн. Проте її підприємство замовило альтернативну оцінку землі й судиться з владою, аби віддати за землю лише 2,1 млн грн.

Ще відомо, що Кропивницька міська рада віддала фірмі Мощинської в оренду на 49 років земельну ділянку на центральній і єдиній пішохідній вулиці. Підставою стало придбання підприємством аварійної пам’ятки архітектури.

Нагадаємо, засновником фірми є власник холдингу «I&U Group», відомий латифундист Сергій Тарасов. Він спонсорував виборчу кампанію «Слуги народу» у Кіровоградській області, а його син Олег став нардепом від цієї політсили та входить до аграрного комітету Верховної ради. Сергій Тарасов у 2020 році став консулом Литви у Кропивницькому та Кіровоградській області. Нещодавно його оголосили у розшук.

Більше публікацій Кіровоградський вимірБільше публікацій Кіровоградський вимір »
Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »

Один коментар

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір