Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Антикорупційний огляд на Миколаївщині: закупівля дров за завищеними цінами й черговий підряд для «фаворита»

Як з’ясував протягом тижня «Антикорупційний вимір», у Миколаївській області квартирно-експлуатаційне управління закупило дрова в ФОПа з дивним набором КВЕДів, до того ж за завищеними цінами. Крім цього черговий бюджетний підряд на проведення ремонтних робіт отримав «улюбленець» миколаївських чиновників.

Крім того, протягом тижня редакція розповідала, що директору приватного підприємства на Миколаївщині повідомили про підозру у зловживанні службовим становищем. За версією слідства, підрядник привласнив 117 тисяч гривень на ремонті ліцею у місті Первомайськ. А безпосередньо в Миколаєві розвалюється тротуар, на ремонт якого витратили 7,5 мільйона з бюджету. 

Тим часом 4 осіб та державного реєстратора судитимуть за незаконне заволодіння і реалізацію квартир в Миколаєві. За версією слідства, спільники за допомогою держреєстратора переоформлювали і продавали на основі фіктивних документів нерухомість, яка переходила на баланс міської ради після смерті власників. 

Крім того, журналісти дослідили, що мер Миколаєва Олександр Сєнкевич за 2023 рік задекларував доходи свої та дружини. З декларації відомо, що статки подружжя за минулий рік поповнились криптовалютою,  а дружина Катерина Сєнкевич заробила 4,8 мільйона гривень.

Але повернемося до цікавинок в закупівлях. Миколаївське квартирно-експлуатаційне управління провело торги на постачання дров твердих порід. Відомство планує закупити до 10 квітня 2024 року 1,7 тис. кубічних метрів дров за 3,8 мільйона бюджетних гривень. Угоду уклали із ФОП Кушнєровою Н.О., головним КВЕДом якої є «роздрібна торгівля фармацевтичними товарами в спеціалізованих магазинах».

Відомство оцінило закупку в майже 4,6 млн грн. На торги вийшли п’ять підприємств. У результаті договір отримала Наталя Кушнєрова, яка запропонувала доставити дрова за 3,8 млн. Таким чином, один кубічний метр дров твердих порід обійдеться платникам податків у 2279 грн. При цьому вартість продукції на ринку зараз значно дешевша. Наприклад, оптом можна купити дрова за 1,7 тис. грн куб, або 1,8 тис. грн у роздріб. 

ФОП Кушнєрова Н.О. зареєстрували в Херсоні у 2021 році. Наразі це перший підряд за бюджетні кошти, яке отримала підприємиця. Й хоча Наталя Кушнєрова вирішила постачати за кошти платників податків дрова, головним КВЕДом у неї є торгівля фармтоварами. До того ж серед видів діяльності фігурує також сфера права та бухгалтерії.

Особа, на ім’я Наталя Олександрівна Кушнєрова подала декларацію як головна бухгалтерка КП «Розвиток Білозірської громади» на Херсонщині. Також особа, на ім’я Наталя Кушнєрова за сумісництвом працює в ТОВ «Д.І.С. Буд». Це підприємство активно отримує бюджетні підряди, наразі уклавши угод на загальну суму 43,35 млн грн. Компанія може бути пов’язаною з чиновниками Херсонської ОДА.

Також департамент енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій Миколаївської міської ради уклав додаткову угоду на 1,5 мільйона бюджетних гривень на заміну вікон і вхідних дверей у закладі дошкільної освіти. Раніше на ці цілі вже виділили майже 3 млн грн. Роботи виконує компанія миколаївського депутата Олександра Бучка.

Йдеться про дитячий садок №95 у Миколаєві. Роботи, за договором, підрядник має завершити до 2 вересня 2024 року. Заміну вікон та дверей виконують у рамках заходів з енергозбереження.

Варто зазначити, що влітку минулого року департамент оголосив торги на заміну вікон і дверей у цьому закладі, оцінивши роботи у 4,8 млн грн. Тоді в конкурсі взяли участь дві компанії. 2 серпня 2023 року відомство уклало угоду із ТОВ «Злата буд-м» на суму 4,2 млн, попередньо поставивши вимогу про усунення невідповідностей.  

Компанія мала завершити роботи до кінця грудня минулого року. Однак 12 грудня 2023-го миколаївський департамент підписав із «Злата буд-м» ще один договір про зменшення ціни до майже трьох млн бюджетних грн. Вочевидь, компанія роботи вчасно не завершила. А в березні відомство вирішило надати на заміну вікон і дверей у дитсадку додаткове фінансування. Тож, у результаті ТОВ «Злата буд-м» за роботу отримає більше бюджетних коштів, аніж пропонувало в початковому конкурсі.

ТОВ «Злата буд-м» зареєстрували у 2016 році у приватному будинку села Галицинове Миколаївської області. Статутний капітал підприємства складає 10 тис. грн. Однак компанія регулярно отримує бюджетні підряди від миколаївських чиновників, уже уклавши договорів на загальну суму 32,5 млн грн. Компанія належить депутату Вітовської райради Миколаївської області Олександру Бучку. 

Більше публікацій Миколаївський вимірБільше публікацій Миколаївський вимір »
Більше публікацій Щотижневий огляд новинБільше публікацій Щотижневий огляд новин »

Один коментар

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір