Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

На Одещині чиновники допомагають заробляти на бюджеті депутатам від «За Майбутнє»

У місті Арциз в Одеській області чималих успіхів досягла компанія під назвою ПП «Артал». Ця фірма заробляє на продажу будматеріалів, надає в користування свій спеціалізований автотранспорт та й взагалі, у деяких випадках, фактично заміняє комунальників. Секрет успіху ПП «Артал» криється в тому, що вона належить депутату Арцизької міської ради та керується депутаткою Болградської райради. І найбільших успіхів підприємство досягло саме після початку повномасштабного вторгнення росії. 

Про це повідомляє «Антикорупційний вимір».

Приватне підприємство «Артал» створене ще у 2007 році. Його засновником і бенефіціарним власником є депутат Арцизької міської ради від партії «За Майбутнє» Павло Целіков, що родом зі Смоленської області рф. Керівницею ПП «Артал» значиться Олена Драганова – також депутатка від «За Майбутнє», але вже Болградської районної ради. 

З даних порталу Clarity Pro відомо, що у період з жовтня 2016 року фірма Целікова уклала з бюджетними установами 427 договорів. Набагато активніше почати «вкладатися» у підприємство бессарабські чиновники після початку повномасштабного вторгнення рф. 

Так, з лютого 2022 року ПП «Артал» кілька місяців не працювало. Але вже у травні підприємство почало активно отримувати бюджетні кошти. З вищезгаданих 427 контрактів за 2016-2024 роки, на період після широкомасштабного вторгнення припадає 331 підписана угода. Конкурентними, за даними порталу Clarity Pro, були лише дві закупівлі, в яких взяло участь підприємство. 

Найбільше активно скуповується у депутатської фірми комунальне підприємство «Благоустрій» під керівництвом ексдепутата та тимчасово виконуючого обовʼязки голови Тарутинської РДА Анатолія Серек-Басана. Ще одним «любителем» купувати у депутата Целікова є Відділ освіти Арцизької міськради. Серед покупців товарів та послуг ПП «Артал» чимало інших бюджетних установ та підприємств української Бессарабії. Загальна вартість всіх підписаних з підприємством Целікова угод вже сягає понад 7,5 мільйона гривень.

Не залишили без уваги підприємство Целікова і правоохоронці. Рік тому Державне бюро розслідувань проводило обшуки на ділянці, яка є власністю депутата та використовується ПП «Артал». Тоді на знайдені там речі накладали арешт. Проте згодом суд арешт майна скасував

Відбувалося це в межах розслідування корупційної справи про зловживання владою та привласнення магістрального трубопроводу зрошувальних систем на території Михайлівської сільської ради Саратського району Одеської області. З ухвал вбачається, що частини самовільно демонтованих зрошувальних систем знайшли на підприємстві депутата. 

Крім того, Павло Целіков зареєстрований як фізична особа-підприємець. Як ФОП він також заробляє на бюджеті, але значно менше. Всього з 2017 року з депутатом підписано 32 договори на 1,61 мільйона гривень.

Слід зазначити, що Павло Целіков хоч і є уроженцем рф, але публічно він підтримує Україну. За даними «Бессарабія.Info», днями, під час сесії Арцизької міськради він змусив колег внести зміни в бюджет та перенаправити кошти, які намагалися виділити на потреби поліції, на закупівлю дрона для військових. Однак, він заробляє коштом грошей з бюджету та комунальних послуг, сплачених у тому числі його виборцями.

Читайте також: В Одесі судять за хабарництво працівника «Міськзелентресту», дружина якого купила Maybach

Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Новини закупівельБільше публікацій Новини закупівель »
Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір