Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

На Одещині депутат від Слуг Народу заробляє мільйони на наслідках російської агресії

На відміну від більшості українських бізнесів, які починаючи з 24 лютого 2022 року зазнають суттєвих збитків, приватне підприємство «Роднік» в Ізмаїлі заробляє чималі кошти на війні. І зокрема на відновлення постраждалих внаслідок війни об’єктів. Підприємство належить Ігорю Дехтярьову – наближеному до ізмаїльського мера місцевому депутату від політичної партії «Слуга Народу». Він також є головою постійної депутатської комісії з питань бюджету та соціально-економічного розвитку міста.

Наразі ізмаїльські чиновники мають можливість без проведення торгів та використання електронної системи Prozorro укладати з ним договори. Звісно ж, вони цим користуються – віддають колезі бюджетні підряди з ремонтів укриттів, пунктів незламності, ліквідації наслідків після обстрілів, а також відновлення пошкоджених будівель та інфраструктури. Тож атаки рф на Ізмаїл дуже вигідні для депутатського бізнесу. Наскільки – зʼясовувала редакція «Антикорупційного виміру»

Можливість заробляти кошти на бюджетних підрядах під час війни значно збільшилася. Але не для всіх. Річ у тому, що завдяки постанові Кабінету міністрів України №1178 від 12 жовтня 2022 року чиновники мають додаткову можливість віддавати підряди на власний розсуд. Постанова визначає особливості здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників в період воєнного стану та протягом 90 днів з дня його припинення. Від початку документ був створений аби полегшити та пришвидшити закупівлі для держави та місцевого самоврядування, шляхом укладання дійсно термінових угод напряму. Однак згодом посадовці почали масово користуватися постановою і збагачувати «своїх», аргументуючи вибір фірм негайними потребами.

Чиновники Ізмаїльської міської ради не є виключенням. Вони і без того вже багато років коштом бюджету розвивають приватне підприємство «Роднік», яке за даними аналітичної платформи YouControl належить місцевому депутату від партії «Слуга Народу» Ігорю Дехтярьову. Щонайменше з 2000-х років він є соратником, другом і партнером міського голови.

Лише з 2016 року в електронній системі публічних закупівель Prozorro міститься 575 підписаних з ПП «Роднік» угод на загальну суму в понад 500 мільйонів бюджетних гривень. Основні замовники підприємства – бюджетні установи на території української Бесарабії. Але найбільше фірму депутата полюбляють саме чиновники Ізмаїльської міської ради. При цьому Ігор Дехтярьов очолює в міській раді постійну комісію з питань бюджету та соціально-економічного розвитку міста. Тож він має прямий вплив на те, як і на що будуть витрачатися кошти платників податків міста Ізмаїл. 

Які контракти з відновлення отримала депутатська фірма

З листопада 2022 року Управління житлово-комунального господарства Ізмаїльської міської ради почало укладати з підприємством депутата Ігоря Дехтярьова угоди з аварійних відновних робіт. Так, згідно з даними порталу публічних закупівель Prozorro, у 2022-2024 роках чиновниками Ізмаїльської міської ради укладено з ПП «Роднік» угод з відновлення доріг та вулиць на майже 24,2 мільйона гривень. 

За час повномасштабної війни підприємство Дехтярьова відновлювало вулиці за адресами:

Всі закупівлі провели без тендерів чи використання електронної системи, уклавши угоди напряму з депутатом. І у більшості випадків це були звичайні ремонти доріг.

Також підприємство депутата здійснювало аварійно-відновлювальні роботи обʼєктів комунальної власності на більше ніж 9,8 мільйона гривень. Зокрема йдеться про відновлення:

Атаки російської федерації на Ізмаїл не обходились і без пошкодження житлових будинків. Ремонти самого житла та парканів принесли фірмі депутата Ігоря Дехтярьова договорів на загальну суму в понад 8,75 мільйона гривень. 

За потреби чиновники залучали ПП «Роднік» для облаштування тимчасового захисту від несприятливих погодних умов, що могли вплинути на пошкоджені будівлі до початку ремонтних робіт. Такі роботи фірма Дехтярьова проводила небагато. На Prozorro міститься інформація лише про чотири договори, загальна вартість яких складає 154,7 тисячі гривень:

Відновлювальні роботи проводиться на підставі рішень комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Ізмаїльської міської ради. Однак на офіційному сайті муніципалітету відсутня інформація про засідання комісії з ТЕБ та НС. Так само там немає інформації і про тих, хто входить до її складу. Але деякі протоколи комісії можна знайти серед тендерної документації.

Видання «Махала» зазначає, що ще 11 вересня 2023 року членами виконавчого комітету Ізмаїльської міської ради було затверджено Програму термінового відновлення житла, яке постраждало внаслідок проявів збройної агресії російської федерації. Надалі рішення щодо проведення відновлювальних робіт на зруйнованих та пошкоджених житлових об’єктах приймалися вже на підставі цього документа. Стартове фінансування становило 500 тисяч гривень, але передбачалося, що у разі потреби його обсяги можуть змінюватись.

Нерідко чиновники грішать можливістю укласти договір напряму, замість проведення конкурентної закупівлі. Адже постанова Кабінету міністрів України №1178 сприяє цьому.

«Щодо об’ємів «гріхів». Чисто інтуїтивно — так, мабуть, пиляють бюджети під постановою, бо вона дозволяє таке виключаючи конкуренцію, і розслідувати це тепер важче. Втім це ж «компроміс» на час війни —  прибрати або пришвидшити процедури для пришвидшення закупівлі» – каже адвокат і партнер юридичної компанії «Праве Діло» Микола Смірнов.

Адвокат з громадської організації «Платформи прав людини» Євген Воробйов повідомив, що навіть Національне агентство з питань запобігання корупції в своїй публікації ще у 2023 році намагалось надати вичерпні відповіді з питання ризиків цієї Постанови.

Так, зокрема в НАЗК повідомили, врахувавши важливість проблеми і увагу суспільства до публічних закупівель та провівши дослідження щодо Постанови №1178, що виявили в ній низку корупційних ризиків, серед яких: 

  • можливість подання тендерних пропозицій за ціною, вищою за очікувану вартість;
  • зловживання закупівлями через електронний каталог;
  • застосування «штучних перепон» у закупівлях для надання переваги необхідному учаснику;
  • корупційні зловживання шляхом укладення прямих договорів;
  • неможливість оскарження рішень, дій чи бездіяльності замовників під час проведення спрощених процедур закупівель;
  • інші (нецінові) критерії оцінки пропозицій як інструмент зловживання тощо.

«Застосування гнучких механізмів здійснення закупівель видається можливою лише в умовах воєнного стану. Проте Національне агентство наголошує, що повернення до загальних засад здійснення закупівель є найпродуктивнішим шляхом захисту інтересів держави й народу України від потенційних корупційних ризиків.

Вітчизняна електронна система закупівель вже довела, що відповідає передовим міжнародним стандартам, а її стабільна робота та здатність гнучко реагувати на виклики свідчать, що Prozorro має стати єдиною системою для здійснення всіх закупівель по проектах післявоєнної відбудови країни», – йдеться у повідомленні НАЗК.

«Отже, як ми бачимо, суб’єкти владних повноважень їх посадові та службові особи навіть в такий надскладний час, зловживають можливостями, які надає згадана постанова № 1178, таким чином НАЗК прямо вказує, що наші можновладці настільки дискредитовані, що навіть розголошення певної інформації, яка міститься в системі Прозоро, приносить менше шкоди, ніж самі чиновники, які не можуть утриматись від корупційних проявів», – каже  Євген Воробйов.

Наслідки «прильоту»: працюють всі, заробляє – депутат

ПП «Рознік» отримав понад 1,27 мільйона гривень за ліквідацію наслідків проявів агресії рф 10 лютого 2024 року. Мова йде про роботи з відновлення навчального закладу після падіння уламків дрона Shahed-131/136 неподалік. 

Вже 15 лютого Відділ освіти Ізмаїльської міської ради без проведення відкритих торгів уклав угоду з аварійного ремонту, відновних робіт та ліквідація наслідків атаки рф для гімназії №11 та початкової школи з фірмою депутата Ігоря Дехтярьова. В обґрунтуванні підписання договору з депутатом було вказано наступне: 

«Внаслідок повітряної атаки, яка відбулася вночі 10 лютого 2024 року, від вибухових хвиль постраждала будівля комунального закладу освіти – Ізмаїльська гімназія № 11 з початковою школою Ізмаїльського району Одеської області. Комісією зафіксовано пошкодження у приміщені закладу, розгерметизовано та розбито металопластикові вікна».

Наказ про проведення закупівлі без застосування відкритих торгів чи електронного каталогу видала начальниця відділу освіти Жанна Волканецька на підставі Протоколу №9 комісії з питань ТЕБ та НС від 12 лютого 2024 року. Комісію очолює міський голова Ізмаїла Андрій Абрамченко. 

Проте, заступниця директора з навчально-виховної роботи гімназії №11 Валентина Михайленко-Вербицька ще 10 лютого написала в шкільній групі на Facebook, що прибирали наслідки атаки місцеві жителі.

«Вранці комісія з фіксації наслідків та адміністрація закладу оцінили та зафіксували отримані пошкодження.  Відділом освіти міста було прийнято рішення про перехід учнів 1-9 класів на дистанційну форму навчання (тимчасово). Педагогічний колектив та батьки учнів взяли участь у прибиранні шкільних кабінетів та зовнішньої частини будівлі Гімназії №11 від уламків скла. Адміністрація і педагогічний колектив Гімназії №11 висловлює  щиру подяку усім, хто відгукнувся на прохання про допомогу: меру міста Ізмаїл Андрію Абрамченку, приватним підприємцям міста, батькам учнів, працівникам та просто небайдужим перехожим», – написала Валентина Михайленко-Вербицька

Фото: Валентина Михайленко-Вербицька, заступник директора з НВР

Ще одна дивна історія повʼязана з ліквідацією наслідків атак рф у 2024 році, де постраждали будинки на вулиці Короленка та Єдності. Тимчасовий захист від негоди та ремонти робилися за бюджетні кошти фірмою «Роднік» Дехтярьова. Але місцеві мешканці розповіли «Антикорупційному виміру», що на місці крім працівників фірми депутата насправді працювали і співробітників комунального підприємства. Не повністю, але частину ремонтно-відновлювальних робіт саме на житлових будинках виконували комунальники.

Також нещодавно заступниця мера Ізмаїла Андрія Абрамченка, Катерина Татаринцева у своєму коментарі для «Суспільне.Одеса» повідомила схожу інформацію. Станом на 10 травня заступниця мера зазначила, у декількох будівлях по вулиці Короленка та Єдності ще тривають роботи. Зокрема, на цих вулицях провели ремонт пошкодженого світлофорного вузла, замінили паркани та ділянки покрівель, яких зачепило ударною хвилею, а також усунули незначні пошкодження. До виконання цих робіт були задіяні працівники комунального підприємства «Житсервіс», вказують журналісти зі слів Катерини Татаринцевої. 

Фото: «Суспільне.Одеса»

Однак перевірити, чи справді працювали співробітники комунального підприємства замість фірми депутата Ігоря Дехтярьова досить складно. Редакція запитала у юристів, чи може вбачатися в цьому якесь правопорушення. Адвокат громадської організації «Платформи прав людини» Євген Воробйов не виключає можливих зловживань чи змови. 

“Право кожного обирати місце роботи, працівник КП може працювати будь-де, отже слід з’ясувати багато чинників, що надати переконливу відповідь. Якщо такі працівники працюють на повну ставку в КП, то дійсно є порушення трудового законодавства, в частині допуск працівника без належного оформлення. Окрім того, може бути ознаки ст. 364-1 КК України зловживання повноваженнями службовою особою юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми, оскільки керівник фактично всупереч інтересам підприємства використовує свого працівника” – відзначив адвокат ГО «Платформа прав людини» та додав, – “А може бути і змова замовника та виконавця, з метою привласнення коштів це стаття 191 КК України”. 

Кримінальний «шлейф» підприємства та підтримка режиму Януковича

ПП «Роднік» Дехтярьова згадується в кримінальному провадженні про розкрадання бюджетних коштів та службове підроблення на реконструкції дитячого табору «Вікторія» в Одесі, де під час пожежі у 2017 році загинуло троє дітей. Компанія ізмаїльського депутата отримала частину бюджетних коштів від підрядної організації ПП «Моноліт».

У 2018 році Управління захисту економіки передало ізмаїльській поліції матеріали, які свідчили про привласнення бюджетних коштів керівництвом ПП «Роднік» на ремонтах в місті Кілія. Місцеві правоохоронці тоді навіть відкрили кримінальне провадження, але менш ніж за рік вони ж його закрили, бо нібито встановили відсутність складу злочину. Невдовзі прокуратура скасувала закриття справи. Суд продовжив строки розслідування до листопада 2020 року. Але судячи з відсутності підозр та будь-яких згадок про цю справу в судовому реєстрі, далі вона не пішла.

Які ще підряди дісталися депутату за час війни

Редакція неодноразово розповідала про підприємство Дехтярьова. Зокрема, раніше «Антикорупційний вимір» писав, що Центральна лікарня Ізмаїла віддала Дехтярьову підряд з ремонту вартістю понад мільйон. Міська рада Ізмаїла раніше також віддала його підприємству без аукціону підряд зі встановлення дорожніх знаків. Контракти з відновлення зруйнованого внаслідок ворожих атак дронами житла, парканів на загальну суму близько 3,6 мільйона гривень також дістались депутату. А ще нещодавно ПП «Роднік» отримало контракт з попередження надзвичайних ситуацій в місті Ізмаїл, вартістю 4,7 мільйона гривень.

За місяць після початку повномасштабного вторгнення російської федерації ПП «Роднік» відновило роботу та почало отримувати підряди з ремонту та облаштування, встановлення дверей для пункту постійної дислокації ізмаїльської територіальної оборони. Крім того, фірмі Дехтярьова у 2022 році без конкуренції віддали контракт з капітального ремонту будівлі КУ «Центр громадської безпеки міста Ізмаїл» на вулиці Соборна, 38. Вартість робіт спочатку оцінили 14,57 мільйона гривень, але потім виконком додав ще 4,58 мільйона додатково. Але вже у липні 2023 року з бюджету було виділено ще 6,83 та 1,94 мільйона гривень на капітальний ремонт цієї будівлі. Далі вже пішли договори з ремонту укриттів, пунктів незламності та обігріву міста Ізмаїл.

Тісний звʼязок з мером Ізмаїла

Власник ПП «Роднік» Ігор Дехтярьов та мер Андрій Абрамченко є багаторічними партнерами та друзями. Зокрема вони разом заснували місцевий футбольний клуб «Бриз» та громадську організацію «Федерація футболу міста Ізмаїл». Обидва – вихідці з Партії Регіонів. Колишня дружина Абрамченка – депутатка Ізмаїльської міської ради Ольга Фролова – заступниця Дехтярьова в депутатській комісії з питань бюджету.

Скрін-шот з сайту Бізнес-Портал Одеської області  

Головний бухгалтер ПП «Роднік» Меланія Дженкова раніше очолювала створений Дехтярьовим та Абрамченко футбольний клуб «Бриз». 

До речі, ця пані є родичкою головної спеціалістки відділу доходів фінансового управління Саф’янівської сільської ради, Крістіни Дженкової. Чоловік цієї чиновниці працює у ПП «Роднік»

В минулому скликанні Дехтярьов був депутатом Ізмаїльської міської ради від політичної партії Блок Петра Порошенка. Від цієї ж партії у 2015 році йшов ізмаїльський міський голова Абрамченко. А ще раніше, у 2010 році, Ігор Дехтярьов обирався від Партії регіонів. Мер міста тоді очолював Ізмаїльську міську організацію Партії Регіонів місцевий осередок. За даними порталу «Твій місцевий депутат», в грудні 2013 року, Дехтярьов та Абрамченко під час 39-ої сесії Ізмаїльської міської ради голосували «за» звернення до тодішнього Президента України Віктора Януковича про недопущення посягань на диктаторський режим учасниками Революції Гідності.

Завдяки постанові Кабінету міністрів України №1178 від 12 жовтня 2022 року чиновники отримали нові можливості і не завжди вони користуються цими можливостями на благо громад. Нажаль, існує ризик, що до того моменту, коли у аудиторів чи правоохоронців «дійдуть руки» до перевірок контрактів з чиновницькими «улюбленцями», коли витратяться роки на розслідування та судову тяганину, особи, що зараз наживаються на відновленні, зможуть уникати покарання через сплив строків давності.     

Ми створили цей матеріал як учасник Мережі «Вікно Відновлення». Все про відновлення постраждалих регіонів України дізнавайтеся на єдиній платформі recovery.win

Читайте також: На Одещині лікарня замовила ремонт у фігуранта справ про корупцію та відмивання грошей в Криму  

Більше публікацій Війна з росієюБільше публікацій Війна з росією »
Більше публікацій Вікно ВідновленняБільше публікацій Вікно Відновлення »
Більше публікацій Власні статтіБільше публікацій Власні статті »
Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

3 коментарі

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір