Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Антикорупційний огляд на Миколаївщині: бюджетні кошти для експоліцейського та місцевого депутата

Як з’ясував протягом тижня «Антикорупційний вимір», миколаївські чиновники віддають бюджетні підряди «своїм»: так, шифер поставить експоліцейський з Кривого Рогу, а місцевий депутат засіє поле соняшником коштом платників податків.

Також повідомлялося про військовослужбовця, який постане перед судом за спробу продати передані армії автівки, народну депутатку від Миколаївщини, що виявилася однією з найбагатших у Верховній раді, та чиновників, які віддали підряди пов’язаним між собою фірмам. 

Депутат засіває 

Казанківський професійний аграрний ліцей, розташований на Миколаївщині, уклав угоду на послуги посіву соняшника. Площа, яку треба засіяти, складає 300 гектарів. Підряд отримала компанія «Відродження», співзасновником якої є місцевий депутат Іван Чіпак. Вартість послуг обійдеться бюджету у 1,3 млн грн. Відкриті торги ліцей не проводив, віддавши підряд СТОВ «Відродження».

Сільськогосподарську компанію «Відродження» заснували у 2001 році. Одним з співзасновників і керівником ТОВ значиться місцевий депутат від партії «Наш край», крупний землевласник Іван Чіпак. Примітно, що компанія Чіпака, вочевидь, не вперше засіває поле для ліцею – станом на зараз СТОВ «Відродження» уклало з миколаївським ліцеєм шість договорів на загальну суму 4,3 мільйона бюджетних гривень. Крім цього компанія депутата отримує бюджетні кошти за сільгосппродукцію поза укладеними договорами.  

Експоліцейському переплатять за шифер 

Також управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Миколаївської міської ради провело торги на постачання 5 тис. шт. шиферу. Продукцію буде постачати ФОП Харлан А.А. з Кривого Рогу, який декілька років тому працював поліцейським. Відомство провело відкриті торги, щоб обрати постачальника. В результаті з пропозицією 1,8 мільйона бюджетних гривень підряд отримав ФОП Харлан А.А.  За умовами договору, підрядник має поставити шифер до кінця травня поточного року.

Житель Кривого Рогу Андрій Харлан зареєстрував ФОП в вересні 2023 року й відразу почав отримувати підряди коштом платників податків. Так, наразі ФОП Харлан А.А. уклав угод на загальну суму 6,6 мільйона бюджетних гривень. Раніше людина з ПІБ Харлан Андрій Андрійович працювала поліцейським у Кривому Розі, звільнившись з посади у 2018-му.

Вартість шиферу для миколаївського управління складає близько 364 грн/шт. При цьому на ринку є пропозиції 350 грн за штуку в роздріб. Тож переплата на постачанні цієї продукції може складати приблизно 75 тис. грн. Однак варто зазначити, що доставити шифер у миколаївське управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення має саме підрядник.

Більше публікацій Миколаївський вимірБільше публікацій Миколаївський вимір »
Більше публікацій Щотижневий огляд новинБільше публікацій Щотижневий огляд новин »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір