Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Антикорупційний огляд Кіровоградщини: Мільйони на скошування трави, розкрадання на ремонтах, махінації з землею

«Антикорупційний вимір» підготував короткий огляд основних публікацій за минулий тиждень щодо проблемних закупівель та корупційних кейсів.

Розкрадання на ремонті дитсадка. У Кропивницькому директор підрядного підприємства отримав підозру у заволодінні коштами бюджету під час ремонту укриття дитячого закладу. Слідство вважає, що підрядник не виконав всі роботи, передбачені договором, і разом з цим прозвітував про закінчення ремонту, надалі підписавши акти з фальшивими даними. Як наслідок, на рахунок підприємства з бюджету області перевели зайвих 300 тисяч гривень.

Недбалість на 150 тисяч. Перед судом відповідатиме представник технічного нагляду, якого звинувачують у службовій недбалості. За інформацією Кіровоградської обласної прокуратури, обвинувачений не проконтролював якість будівництва амбулаторії у селі Панчево на Кіровоградщині. На основі його висновку з обласного бюджету підряднику перерахували зайвих 150 тисяч гривень з бюджету.

Мільйони на скошування трави. Протягом квітня-травня на Кіровоградщині замовники провели 18 закупівель, за результатом яких уклали угод на 6 млн 71 тис. грн. Замовники – це переважно сільські, селищні, районні ради, їхні виконавчі органи. З 18 закупівель лише 5 провели за процедурою відкритих торгів з особливостями. Решту – без використання системи Prozorro, напряму звернувшись до підрядників, що передбачено в умовах воєнного стану.Частина підрядів дісталася комунальним підприємствам цих громад, решта – ФОПам чи приватним компаніям. Сума найбільшої угоди – 1,5 млн грн, найменшої – 1,1 тис. грн.

Махінації з землею. За даними слідства, державна реєстраторка селищної ради у Знам’янському районі внесла незаконні зміни до земельного реєстру. Таким чином вона віддала фізичним особам право користування землями, що належать Новгородківській селищній раді. Йдеться про 15 гектарів земель громади. Правоохоронці оцінили збитки державі на майже 3,2 мільйона гривень. Держреєстраторці повідомили про підозру.

Проблеми з декларуванням. Прокурори вважають, що Андрій Лейбенко, очільник Кропивницької райради навмисне збрехав у декларації й цим порушив закон «Про запобігання корупції». Прокуратура стверджує, що до декларації за 2021 рік він вніс не всі дані щодо рухомого та нерухомого майна, корпоративних прав та доходів. Загалом слідчі підрахували, що голова приховав своїх статків на 2,7 мільйона гривень. Досудове розслідування у цій справі завершене, й обвинувальний акт передали до суду.

Продаж зерна за безцінь. Виконувач обов’язків директора держпідприємства «Дослідне господарство Інституту сільського господарства Степу «Елітне», що на Кіровоградщині, отримав підозру у зловживанні службовим становищем. Слідчі вважають, що тимчасовий директор діяв в інтересах підприємств і продав їм зерно за значно заниженими цінами. Експертиза підтвердила, що внаслідок дій посадовця держава зазнала збитків на суму майже 400 тисяч гривень.

Більше публікацій Кіровоградський вимірБільше публікацій Кіровоградський вимір »
Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір