Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Антикорупційний огляд: Найцікавіші події на Одещині з 3 по 9 червня

Минулого тижня на Одещині відбулося чимало цікавих подій. Правоохоронці затримували хабарників та передавали до суду справи, в яких розслідування вже завершене, чиновники дарували підряди своїм улюбленцям, навіть пов’язаним з підсанкційними особами, яких розшукують правоохоронці, редакція «Антикорупційного виміру» розповідала про цікаві закупівлі та кримінальні провадження. Не обійшлося і без цікавих новин щодо військоматів та посадовців збройних сил України. 

Що там в закупівлях 

Відновлення багатоквартирного житлового будинку по вулиці Висоцького, 10 в Одесі  буде підприємець, який зареєструвався 7 місяців тому. Чиновники, окрім цієї угоди, вже «надарували» угод на майже 3 мільйони гривень панові, з якого банк намагається через суд стягнути борги. 

Брат заступника голови Одеської ОВА Дмитра Радулова заробить на запчастинах для Одесміськелектротрансу. Комунальне підприємство «Одесміськелектротранс» провело закупівлю запчастин для вантажних автівок. Відкриті торги виграла підприємиця з Києва, але угоду з нею не уклали. Контракт дістався конкуренту – фірмі, яка пов’язана з заступником голови Одеської ОВА Олега Кіпера. 

Управління капітального будівництва Фонтанської сільської ради на Одещині замовило ремонт перехрестя для села Нова Дофинівка у ФОПа Едіка Амірханяна – родича підсанкційного бізнесмена Араїка Амірханяна. Те, що Араїка Амірханяна звинувачують в злочинах, спрямованих на насильницьку зміну влади в Україні, для чиновників не привід перестати збагачувати його родину.  

Крім того, чиновники Одеської міської ради доплатять за ремонт в міському центрі гуманітарної допомоги за адресою вулиця Хімічна, 4. Капітальний ремонт одних тільки інженерних мереж там обійдеться бюджету міста в додаткові 13,3 мільйона гривень. Контракт отримала фірма, яка вже ремонтувала цю будівлю. Попередній договір привернув увагу поліції.

Цікава справа 

Правоохоронці розслідують справу щодо розтрати коштів посадовцями Доброславської селищної ради. За даними слідства, чиновники винайняли підприємця нібито для проведення капітального ремонту приміщення адміністративної будівлі, яка мала стати хабом для ветеранів війни та членів їхніх родин. За капремонт підприємцю заплатили майже 1,4 мільйона гривень. Однак капітальний ремонт до цього вже був виконаний і оплачений за двома договорами. 

Цікаво, що підприємець звертався до Господарського суду, аби стягнути з чиновників Доброславської селищної ради суму, яку правоохоронці вважають необґрунтовано йому сплаченою. Редакція знайшла у підприємця цікаві родинні зв’язки. 

Конфіскація незаконних активів 

Апеляційна палата Вищого антикорсуду винесла рішення у справі необґрунтованих активів колишнього заступника начальника одного з митних постів Одеської митниці. Зокрема судді підтвердили законність стягнення активів митника до бюджету держави. Мільйони відправляються в бюджет. 

Корупція і військові 

В Одесі підозру отримав офіцер мобілізаційного відділення місцевого військкомату. Слідство вважає, що він взяв хабар від підприємця за зняття його автівки з обліку.  

Командувачу регіонального управління сил територіальної оборони «Південь», що на Одещині, повідомили про підозру у перевищенні службових повноважень. ДБР вважає, що з 2023-го року він залучав бійців до будівництва свого маєтку.

Хто невдовзі постане перед судом 

До суду передали справу щодо посадовиці комунального підприємства у Білгород-Дністровському районі, що на Одещині, та двох приватних підприємців. Їх обвинувачують у заволодінні коштами бюджету на купівлі теплових насосів. 

Поліцейського з Одеси судитимуть за спробу переправити ухилянта стежками до Молдови. Його обвинувачують у організації незаконного переправлення ухилянтів за кордон. За версією слідства, за 10 тисяч доларів він пообіцяв містянину допомогу з виїздом до так званого Придністров’я. 

Прокурори САП завершили досудове розслідування у справі депутата районної ради в Одеській області. У квітні 2024 року його затримали після того, як, на думку слідчих, він підбурив підприємця дати хабар. Йдеться про суму в 450 тисяч доларів. Депутата затримали після передачі йому першої частини цих грошей, а саме 10 тисяч доларів. 

Нові затримання і підозри 

Керівнику одного з управлінь Державної міграційної служби в Одеській області та його підлеглому повідомили про підозри у вимаганні хабаря в іноземця. За 20 тисяч доларів вони нібито мали йому допомогти уникнути депортації. 

Аудитори і кіностудія 

В Державній аудиторській службі провели перевірку діяльності Одеської кіностудій й стверджують, що знайшли порушень на 400 мільйонів гривень. Також аудитори вважають, що через неефективне управління підприємство під загрозою знищення. В самій Одеській кіностудії цю інформацію називають недостовірною й запевняють: загрози існуванню немає. 

Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »
Більше публікацій Щотижневий огляд новинБільше публікацій Щотижневий огляд новин »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір