Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Реконструкція школи та будівництво укриття у Високопіллі: що не так із тендерами та чи є подвійна оплата

У селищі Високопілля на Херсонщині чиновники провели два тендери, що стосуються однієї і тієї самої школи. Але адреси школи в тендерах вказали різні завдяки тому, що вулицю перейменовано в межах декомунізації. Спершу чиновники замовили реконструкцію приміщення з облаштуванням укриття, а потім будівництво укриття окремо. Суми замовлень чималі — понад 133 та майже 82 мільйони гривень. Журналісти запідозрили, що за одне й те саме укриття чиновники хочуть заплатити двічі. Що відбувається і що не так у цій історії, розібрався «Антикорупційний вимір».

Чиновники стверджують — сталася помилка. Однак, підписувала договір посадовиця, замішана в доволі гучному корупційному скандалі. Та і підрядники за обома тендерами вже потрапляли в поле зору правоохоронців та журналістів. 

Нагадаємо, «Антикорупційний вимір» повідомляв, що на Херсонщині оголосили тендер на будівництво укриття для Високопільської школи за 81,7 мільйона гривень. Але, як з’ясували там вже мають проводити реконструкцію  вартістю 130 мільйонів гривень — і також  з облаштуванням укриття. 

Останній тендер на 81,7 мільйона відбувся у системі  електронних закупівель Prozorro: ТОВ «Автоінтерстрой» отримало підряд на виконання робіт, які мають назву «Нове будівництво захисної споруди цивільного захисту Високопільського опорного закладу загальної середньої освіти за адресою: Херсонська область, Бериславський район, смт Високопілля, вул. Енергетична, 3». 

Але на початку 2024 року тендер на реконструкцію навчального закладу у Високопіллі за 133,7 мільйона гривень. Предмет закупівлі – Капітальний ремонт будівлі КЗ «Високопільський опорний заклад загальної середньої освіти» з будівництвом захисної споруди на території навчального закладу. Цей підряд отримала  «Глобал Білд Інжиніринг».

В обидвох випадках у предметі закупівлі вказано захисну споруду на території навчального закладу. Втім, якщо подивитись тендерну документацію до обидвох закупівель, то можна помітити, що у документації на 133,7 мільйона гривень немає робіт, пов’язаних із будівництвом захисної споруди. 

Тобто, виходячи з предметів угод, бачимо ймовірність подвійного фінансування одного об’єкта. Але в тендерній документації картина інша. «Антикорупційний вимір» звернувся за коментарем до Херсонської ОВА, де повідомили, що під час оголошення процедури закупівлі на більшу суму сталась помилка: назву проєкту визначили некоректно:

«Замовником розробки проєкту «Капітальний ремонт будівлі КЗ «Високопільський опорний заклад загальної середньої освіти» з будівництвом захисної споруди на території навчального закладу» виступав безпосередньо Високопільський опорний заклад загальної середньої освіти в особі директора школи. Враховуючи військовий стан і обмежений кваліфікований у сфері будівництва кадровий потенціал громади в т.ч. школи було некоректно визначено назву проєкту. Враховуючи специфіку побудови школи (відсутність підвальних приміщень для будівництва сховища безпосередньо під будівлею школи) завданням на проєктування визначено розробити проєкт на будівництво укриття окремим проєктом, при цьому назву проєкту не відкоригували.

Крім того, якщо подивитись на технічне завдання, яке оприлюднено при закупівлі робіт по об’єкту «Капітальний ремонт будівлі КЗ «Високопільський опорний заклад загальної середньої освіти» з будівництвом захисної споруди на території навчального закладу», ми побачимо відсутність робіт з улаштування укриття».

Втім, наразі відремонтувати школу неможливо без облаштування захисної споруди: такими є сучасні норми будівництва, пояснили в ОВА: «Тому було окремо розроблено проєкт на нове будівництво захисної споруди цивільного захисту Високопільського опорного закладу загальної середньої освіти і оголошено тендер на реалізацію будівництва захисної споруди».

Відтак, йдеться про помилку у визначенні предмета договору, а не про подвійне фінансування, стверджують чиновники. 

Втім, тендер проводив Департамент розвитку територій Херсонської обласної державної адміністрації, а договір на виконання робіт підписувала його очільниця Світлана Васіна, якій трохи пізніше, у квітні 2024 року,  оголосили підозру у заволодінні державними коштами при наданні послуг з технічного обстеження об’єктів, пошкоджених внаслідок агресії рф в Херсонській області. 

Зауважимо, Світлана Васіна продовжує виконувати свої обов’язки на посаді та зокрема укладає угоди і далі.

Директором компанії «Автоінтерстрой» є Костянтин Селезньов, який у 2019 році балотувався у Верховну Раду. У 2017 році «Автоінтерстрой» фігурувала у кримінальному провадженні щодо розтрати бюджетних коштів та закупівлі будівельних матеріалів за завищеними цінами.

Журналісти Bihus.info виявили зв’язок між «Глобал Білд Інжиніринг» та заступником голови Херсонської ОВА Антоном Самойленком. З кінця минулого року компанія почала працювати на території Херсонської області. З’ясували, що фірму викупила група бізнесменів, які займалися ремонтом доріг на сході України. Антон Самойленко відповідає за відбудову в Херсонській області. Саме після призначення Самойленка на посаду фірми без відповідного досвіду раптово почали отримувати мільйонні підряди, йдеться в матеріалі. 

Читайте також: До 15 років засудили херсонця, який «зливав» окупантам дані правоохоронців

Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »
Більше публікацій Херсонський вимірБільше публікацій Херсонський вимір »

3 коментарі

  1. […] «Антикорупційний вимір» раніше повідомляв про дивні тендери у селищі Високопілля на Херсонщині: там оголосили тендер на будівництво укриття для Високопільської школи за 81,7 мільйона гривень. Але, як з’ясували, там вже мають проводити реконструкцію  вартістю 130 мільйонів гривень — і також  з облаштуванням укриття. Що не так із закупівлею, можна прочитати в матеріалі. […]

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір