Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Розкрадання півмільярда на паспортах: у справі ексочільника Одеської ОДА нові підозри

У справі ексочільника державного підприємства «Поліграфкомбінат» Максима Степанова нові підозри отримали двоє ймовірних пособників. Їх вважають причетними до розкрадання понад 450 мільйонів гривень підприємства. 

Як повідомляє НАБУ, у 2013 році Максим Степанов, що очолював тоді держпідприємство «Поліграфкомбінат», придбав естонську компанію й оформив її на підставних осіб. Однією з умов співпраці було постачання через цю компанію матеріалів для виготовлення бланків документів. Йдеться про паспорти громадян України, ID-карти, посвідчення водія та інше. 

Слідство встановило, що естонська компанія-прокладка закуповувала матеріали напряму у виробників, після чого продавала їх держпідприємству «Поліграфкомбінат» у 4-6 разів дорожче. За версією правоохоронців, фігуранти цієї схеми таким чином привласнили близько півмільярда гривень. 

Частину грошей посадовець, на думку слідчих, легалізував через підконтрольні офшорні компанії. Також правоохоронці виявили, що він запатентував право інтелектуальної власності на імплантовані захисні елементи, що використовуються в українських паспортах, на підконтрольну закордонну компанію. 

Таким чином кожен громадянин України при отриманні офіційних документів переплачував через штучне завищення вартості матеріалів, а також через так званий запатентований «інтелектуальний внесок».

Тож наразі НАБУ повідомило нові підозри двом ймовірним пособникам схеми розкрадання коштів. Їм інкримінують пособництво та привласнення грошей. Раніше, у липні 2023 року, ще 5 людей отримали підозри у цій справі. 

Зазначимо, Максим Степанов очолював ДП «Поліграфкомбінат» з 2011 по 2016 роки. Підприємство займалось виготовленням бланків офіційних документів (паспорти, трудові та медичні книжки, посвідчення, документи та інше). Раніше Степанову повідомили про підозру в розкраданні та відмиванні коштів, а також заочно заарештували.

Йому обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Оскільки він не перебуває в Україні, арешт Степанова наразі заочний.

Нагадаємо, невдовзі після керівництва держпідприємством, Максим Степанов став головою Одеської державної адміністрації, а згодом й міністром охорони здоров’я. Міністром Максим Степанов став у кабінеті прем’єр-міністра Дениса Шмигаля.

Раніше «Антикорупційний вимір» писав про подробиці цієї справи. 

Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Новини правоохоронних органівБільше публікацій Новини правоохоронних органів »
Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір