Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Підрядник-улюбленець чиновників Одещини став фігурантом низки кримінальних справ

В Одеській обласній прокуратурі заявили, що домоглися визнання недійсним одного договору з фірмою — улюбленицею чиновників. Редакція «Антикорупційного виміру» з’ясувала, що ця фірма є фігурантом низки кримінальних справ. 

Зазвичай наявність кримінальних проваджень проти компанії не заважає посадовцям віддавати їй все нові й нові підряди та ще й без конкурсів. Що ж стосується ПрАТ «Пересувна механізована колона-15» «Дунайводбуд», тут щось пішло не так. 

Фірма поступово перейшла від участі у відкритих торгах з очікуваною вартістю у десятки мільйонів до невеличких замовлень, які отримувала без конкурсу. А згодом потік підрядів і зовсім всох. Коли ж фірма спробувала знову замахнутися на мільйонний підряд, втрутилася Держаудитслужба. Порушення начебто усунули, але торги все одно визнали такими, що не відбулися. 

Як просуваються кримінальні справи та чим загрожує фірмі визнання недійсним договору, читайте в нашому матеріалі. 

ПрАТ «Пересувна механізована колона-15» «Дунайводбуд» за даними публічного модуля аналітики  BI Prozorro, отримала 77 підрядів на суму у 311 257 891,76 гривні. 

У 2017, 2018 та 2020 роках фірма часто вигравала відкриті торги і отримувала замовлення на десятки мільйонів гривень. Проте, останній такий контракт був укладений у травні 2021 року. 

Вже з липня 2021 року фірма, що бралася за складні об’єкти, почала отримувати тільки ремонти у під’їздах, заміну вікон та дверей в парадних багатоквартирних будинків, невеличкі ремонти та благоустрій територій. Усе це закупівлі без конкуренції. 

У лютому 2022 року спроба повернутися у гру провалилася. Спочатку Держаудитслужба провела моніторинг, потім торги визнали такими, що не відбулися. Офіційно — через військову агресію. 

В яких справах серед фігурантів ПрАТ «Пересувна механізована колона-15» «Дунайводбуд»

Справ, у яких фірма є фігурантом, або одним з них, декілька. По деяким з цих справ досить давно немає свіжих документів у судовому реєстрі. Суд подовжував термін розслідування, дозволяв правоохоронцям певні слідчі дії, а що було далі — невідомо. Однак є й справи, у яких правоохоронці ведуть активні дії. Так, за однією з таких справ у січні щодо директора ПрАТ обрано запобіжний захід. Але про все по черзі. 

Наразі компанія ПрАТ «Пересувна механізована колона-15» «Дунайводбуд» — фігурант справи щодо ймовірних розкрадань бюджетних коштів на закупівлях ДП «Одеська об’єднана дирекція будівництва водогосподарських об’єктів». 

Вона є підрядником у закупівлі робіт з будівництва дитсадка в смт Таїрове за 34,5 млн грн. Слідство вважає, що ПрАТ «Пересувна механізована колона-15» «Дунайводбуд» та інші фірми-фігуранти змовилися з керівництвом ДП та розікрали бюджетні кошти під час проведення будівельних робіт.  

У судовій ухвалі зазначено, що посадові особи узгоджували між собою питання щодо переможця тендерної закупівлі, а також щодо сум хабарів, які мав отримати кожний з учасників злочинної схеми. 

Крім того, згадується фірма — улюблениця чиновників і в справі, пов’язаній з будівництвом казарм поліпшеного типу у військових містечках. Слідство вважає, що посадовці Південного територіального квартирно-експлуатаційного управління зловживали своїм становищем, щоб одержати неправомірну вигоду. Гроші, отримані таким шляхом, вони планували поділити з приватними фірмами, серед яких і ПрАТ «Пересувна механізована колона-15» «Дунайводбуд». 

Лише протягом 2018 року провели 18 закупівель із порушенням законодавства та уклали договори на будівництво казарм поліпшеного типу у військових містечках. Ціни в договорах були явно завищеними і дії посадовців спричинили тяжкі наслідки державним інтересам.

18 січня Болградський районний суд Одеської області застосував запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання відносно директора ПрАТ. Це справа, порушена за фактом розтрати та привласнення бюджетних коштів при виконанні підрядних робіт з капітального ремонту дитячого майданчика навчально-виховного комплексу Загальноосвітня школа І-ІІ ступенів — дошкільний заклад с. Малоярославець Тарутинського району Одеської області.

Олексій Бабенко, директор та один з власників фірми, підписав договір, за яким мав виконати роботи на суму 985 443,00 гривень. Майже за мільйон гривень фірма мала полагодити дитячій майданчик. Однак, на думку слідства, директор обмежився тим, що найняв чотирьох чоловіків і доручив роботи їм. Працювали ці чоловіки без договору з ПрАТ «Пересувна механізована колона-15» «Дунайводбуд». А директор, як вважають слідчі, вносив до документів роботи, які не виконували, а також матеріали, які не використовували насправді. В результаті було завдано збитки бюджету Одеської обласної ради на загальну суму 98 240 гривень 79 копійок. Тобто приблизно 10 відсотків ремонту дитячого майданчика існувало тільки на папері. 

У межах справи №522/2178/18, як випливає з судових документів, у компанії проводили обшуки, а на її майно накладали арешт у 2019 році.  

Це справа, яка стосується виконання робіт з реконструкції каналізаційних очисних споруд м. Вилкове Одеської області у рамках реалізації грантового проєкту «Інвентаризація, оцінка та зменшення впливу антропогенних джерел забруднення в Нижньодунайському регіоні України, Румунії і Республіки Молдова».

Кому належить ПрАТ «Пересувна механізована колона-15» «Дунайводбуд»

У фірми з досвідом роботи в майже 27 років номінально 216 власників фізичних осіб та один власник – юридична особа. Але власників великих пакетів акцій четверо. Тільки двоє з них мають пакет акцій понад 25 відсотків за даними аналітичної платформи YouControl.  

Найбільший пакет акцій має Олексій Бабенко, який є директором фірми. Другий за розміром — належить Наталії Бабенко, що проживає з ним за однією адресою в Одесі. 

Ще двоє власників великих пакетів акцій – Віктор Бабенко та Наталія Русєва. Вони, як і попередні двоє власників, живуть в одній квартирі, але в місті Ізмаїл. 

Цікаво, що співвласниця фірми Наталія Русєва (або її повна тезка) була помічницею депутата від Блоку Юлії Тимошенко Євгена Константинова у 2007-2012 роках. 

Співвласник фірми Віктор Бабенко (або його повний тезка) був представником фракції «Блок Юлії Тимошенко» у складі окружної виборчої комісії і Ізмаїлі. Він був заступником голови окружної виборчої комісії.  

Співвласник фірми Олексій Бабенко (або його повний тезка) був помічником депутата від Блоку Юлії Тимошенко Олександра Дубового у 2007-2012 роках. 

У 2025 році Олексій Бабенко балотувався до Кілійської районної ради від «Європейської солідарності». 

Недійсний договір 

Правоохоронці розповіли, що за позовом прокурорів Ізмаїльської окружної прокуратури Господарський суд Одеської області визнав недійсним договір про закупівлю робіт на суму понад 21 млн грн. У суді прокурори довели, що договір був укладений з порушенням процедури закупівлі. Йдеться про будівництва стадіону по вул. Т. Повстання, 40 у м. Вилкове на Одещині. Підрядником за договором, визнаним недійсним, була фірма ПрАТ «Пересувна механізована колона-15» «Дунайводбуд».  

Претензій до закупівлі у прокурорів багато. По-перше, виконком допустив низку порушень під час затвердження тендерної документації. Зокрема не визначив обсяги фінансування з бюджетів різних рівнів, встановив дискримінаційну вимогу для учасників торгів, не визначив якість устаткування, що буде використовуватися в будівництві.

По-друге, виявилося, що переможець не відповідав вимогам тендерної документації. Він надав договір оренди матеріальної бази, який є нікчемним. На це порушення звертала увагу і Держаудитслужба, яка моніторила цю закупівлю. 

По-третє, договір укладено з порушенням законодавства, зокрема він не містить одну з істотних умов господарського договору підряду – страхування ризиків.

Отже, договір визнаний недійсним. Які ж юридичні наслідки матиме рішення суду? Про це нам розповіла Анна Куц, юридична радниця Transparency International Ukraine: 

Щодо цієї справи, за текстом рішення зазначено: “Договір не виконано, будь-які роботи Генпідрядником не здійснювалися, термін дії договору закінчився 31.12.2021р., фінансування за Договором не проводилося”.

Прокуратура не вимагала в позові застосувати будь-які наслідки недійсності договору. Тому ймовірно, історія на цьому і завершиться, наслідків застосовано не буде, бо сторонам немає що повертати одна одній.

До речі, рішення станом на сьогодні не набуло чинності (набуде у строк 20 днів з 02.02.23, якщо ніхто не подасть апеляційну скаргу).

Договори оренди МТБ   

Однією з претензій прокурорів до договору, визнаного недійсним, було надання юридично нікчемного договору оренди матеріально-технічної бази. Подаючи пакет документів для участі в торгах, ПрАТ «Пересувна механізована колона-15» «Дунайводбуд» надало три договори оренди МТБ. Це договори з компаніями: «Лидер», «Фортуна» і «ПМК-15 ДУНАЙВОДБУД». 

Остання компанія-орендодавець не тільки схожа за назвою з орендарем. Вона належить Олексію Бабенку. У двох інших орендодавців одні й ті самі власники.  «Лидер» та «Фортуна» належать Анатолію Журавському та Антону Гусарову. 

Ці пани, разом з фірмами, згадуються в розслідуванні видання «Ізбірком».    

«Компанією ДП «Лидер» через ТОВ «Фортуна» володіють Руслан Гусаров та Анатолій Жураковський, колишній депутат Овідіопольської райради від Партії зелених. За даними Центру журналістських розслідувань (Миколаїв), у 2016 році ці пов’язані компанії Жураковського – ТОВ «Фортуна» та ДП «Лидер» – брали участь у конкурсних торгах як конкуренти і таким чином безперешкодно виграли три лоти», – пише видання. 

Такі дії мають ознаки порушення Закону України «Про публічні закупівлі», яким встановлюється сумлінна конкуренція серед учасників. Жураковський також є власником ТОВ «Обласні шляхи» і керівником «Одеської будівельної компанії». Крім того, він був свідком у справі Андрія Шмагая.

Нікчемним, згідно з судовою ухвалою, вважається договір з «ПМК-15 ДУНАЙВОДБУД». 

Попри бадьоре звітування обласної прокуратури про визнання договору недійсним, останнє слово може залишитися за апеляційною інстанцією. Звісно, якщо буде подано апеляцію. За тим, як будуть рухатися кримінальні справи, в яких фігурує ПрАТ «Пересувна механізована колона-15» «Дунайводбуд», редакція «Антикорупційного виміру» продовжить спостерігати.  

Що б там не відбулося надалі у юридичній площині, результат чиновницьких маніпуляцій з тендерами вже є. Жителі міста Вилкове три роки так і залишаються без стадіону, на будівництво якого мали гроші. Дошкільний заклад села Малоярославець Тарутинського району має дитячий майданчик, зроблений так-сяк, з думкою про те, як побільше вкрасти. Наскільки якісно виконані роботи на решті об’єктів, де працювало ПрАТ «Пересувна механізована колона-15» «Дунайводбуд», з огляду на все, що відомо з судових справ, тепер залишається тільки здогадуватися. 

Більше публікацій Власні статтіБільше публікацій Власні статті »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

Один коментар

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір