Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Антикорупційний огляд: Найцікавіші події третього тижня грудня на Одещині

Тиждень на Одещині був не дуже насичений подіями, пов’язаними з корупцією, боротьбою з нею та корупційними ризиками. Однак декілька подій привернули увагу редакції «Антикорупційного виміру». Пропонуємо вашій увазі стислий огляд таких новин. 

Колишній керівник КП «Теплопостачання міста Одеси» Денис Рудий не втрачав часу дарма і став директором ТОВ «Колійник К». І так вже склалося, що КП «ТМО» одразу полюбило цю фірму та почало віддавати їй підряди. Але Південний офіс Держаудитслужби провів перевірку, знайшов невідповідності та суттєві переплати в угодах між колишнім і теперішнім місяцями роботи пана Рудого. Тож довелося КП «ТМО» судитися з фірмою  «Колійник К» і вимагати повернення грошей. Тим часом Денис Рудий вирішив повернутися «по той бік закупівель» і стати знову чиновником.  

Він подав до НАЗК декларацію кандидата на посаду начальника управління з питань інфраструктурного розвитку Одеської районної державної адміністрації. Більше про «неймовірні пригоди» пана Рудого читайте в матеріалі «Антикорупційного виміру».  

Посадовці Авангардівської селищної ради ніяк не можуть відмовитися від послуг фірм підсанкційного бізнесмена. Віддають підряди без використання електронної системи закупівель компаніям з орбіти Араїка Амірханяна. 

Тим часом проти Араїка Амірханяна у квітні 2021 року було введено персональні санкції РНБО. Чого тільки цей бізнесмен не робив. І в кабінети до чиновників в компанії озброєних осіб вривався, і в приміщення Антимонопольного комітету вламувався, і в незаконному переправленні людей з України до росії правоохоронцями підозрювався, і за підозрою у фінансуванні підготовки повалення конституційного ладу в Україні затримувався, і спроби штурму держустанов влаштовував (чотири рази), і в розшук СБУ оголошувався. І попри це все чиновники з Одещини не можуть припинити співпрацювати з пов’язаними з ним фірмами. 

Тим часом чиновники Нерубайської сільської ради без конкуренції віддали підряд з капремонту дорожнього покриття в селищі Усатове фірмі «Енерго-Рост». Власник фірми повʼязаний з родиною нардепа Антона Кіссе. Використання електронної системи закупівель цього разу видалося чиновникам зайвим. 

Сільська рада Дачного, що в Одеському районі, за результатами тендерів уклала три угоди на будівництво мережі водопостачання на 29,03 мільйона гривень. Угоди підписував Відділ з питань утримання комунального майна. Згідно з кошторисом, труби і пісок враховані за ціною, вдвічі вищої від ринкової, з’ясували журналісти. 

А от у Надлиманському скасували раніше оголошений тендер на капітальний ремонт школи за 84 мільйони гривень. До Антимонопольного комітету почали надходити скарги щодо недоцільності використання коштів під час війни. Крім того, школу, де навчаються менш як 300 дітей, вже ремонтували у 2021 році в рамках програми «Великого будівництва».

Тим часом САП просить конфіскувати майно заступника начальника посту Одеської митниці: вважає, що нажите це майно незаконно. Йдеться про квартиру площею 121,5 кв. метра, яка коштує 2,44 мільйона гривень, а також два місця під авто розміром 23,3 кв. метра і 15,2 кв. метра загальною вартістю 384 тисячі гривень. Прокурори САП вважають, що майно не могло бути нажитим Віктором Ткаченком в законний спосіб і просять стягнути його на користь держави.

А справу поліціянтів, що звинувачуються в незаконних затриманнях, погрозах розправою та вимаганні хабарів, вже скерували до суду

Також минулого тижня стало відомо, що директора Одеського теруправління НАБУ поновили на посаді після розслідування через спільні фото з Ківаловим. Пана Деуліна відстороняли від роботи на час проведення службового розслідування. Наразі службове розслідування щодо Володимира Деуліна завершили, а матеріали передали до дисциплінарної комісії, яка і прийме остаточне рішення. 

Колишня одеська податківиця та її заступник оскаржують вирок у корупційній справі. Апеляційна палата Вищого антикорсуду розгляне скаргу на вирок ексвиконувачки обов’язків начальника Державної податкової служби в Одеській області, та її заступнику Володимира Мосійчука. Раніше антикорупційний суд визнав їх винними в наданні хабаря прокурору і призначив 6 років позбавлення волі податківиці і 5 років колонії її заступнику. Після апеляційної скарги сторони захисту, ВАКС відкрив апеляційне провадження, де вироки будуть переглядатись. 

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір