Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Антикорупційний огляд: Найцікавіші події Одещини протягом першого тижня квітня

Протягом першого тижня квітня в Одесі та області відбувалося багато цікавих подій, так чи інакше пов’язаних з корупцією та боротьбою з нею. Правоохоронці затримували хабарників, вручали підозри та передавали справи до суду. Журналісти досліджували декларації посадовців та закупівлі за бюджетний кошт. 

Що там в закупівлях 

Почнемо з того, як чиновники витрачають гроші громади. Цікавого підрядника для будівництва шкільного укриття знайшли посадові особи з міста Подільськ. Власник компанії-переможця, яка єдиною подалась на багатомільйонні торги, фігурував у кримінальному розслідуванні, пов’язаному з крадіжкою. ПІБ та адреса власника компанії підрядника і особи, яка обвинувачувалася в тому, що обікрала власну матір, співпадають. Людина з такими ж даними, як власник компанії підрядника, перебувала в розшуку. І все-таки саме фірмі цього бізнесмена довірили безпеку дітей та роботи на 17 мільйонів гривень. 

Не відстають і одеські освітяни. Вони віддають підряди на роботи в дитячих садках не менш цікавому виконавцю. Чотири майже ідентичні підряди на капремонт елементів благоустрою в дитсадках Київського району Одеси отримав підприємець Олександр Арабаджи, який «засвітився» в справі щодо схем депутата Одеської міської ради Олексія Єремиці як фіктивний ФОП. Крім того, Олександр Арабаджі є співзасновником юридичної особи разом з колишнім професором ОНУ імені Мечникова, який у 2022 році втік до москви. 

Справи про хабарництво 

Директорці ліцею в Одесі повідомили про підозру в вимаганні та отриманні неправомірної вигоди. Слідчі вважають, що посадовиця вимагала щомісячний хабар від підприємця-орендаря паркувального майданчика.

Посадовців Держспоживслужби викрили на масштабній корупційній схемі, до якої входили керівники служби, інспектори, брокери та цивільні особи в Одеській та Запорізькій областях. Зокрема викрили 11 учасників схеми, кожен з яких мав чітко встановлені ролі та обов’язки. Йдеться про побори з експортерів «зернового коридору».

Прокурори САП завершили слідство у справі судді Болградського районного суду Одеської області. Суддю, нагадаємо, підозрюють в отриманні 4 тисяч доларів хабаря

Перед судом постануть четверо осіб, яких обвинувачують у допомозі військовозобов’язаним незаконно виїхати з країни. Серед них двоє прикордонників з Одещини. 

Розкрадання бюджетних коштів 

Перед судом постане директор підрядної організації, якого звинувачують у заволодінні бюджетними коштами під час ремонту дитячого садка у Пересипському районі Одеси. Правоохоронці вважають, що директор підрядної організації привласнив понад 1,3 мільйона гривень з бюджету. 

Цікаве в деклараціях 

Журналісти дослідили декларації двох нардепів з Одеси. Зокрема, вивчили декларацію народного депутата з Одеси, представника президентської партії Артема Дмитрука й дізнались, що у 2023 році він вигідно продав Audi A8 й залишився їздити на ВАЗ 2101 майже 50-річного віку. А ще нардеп з дружиною отримував соцвиплати від Одеської міської ради. Цікаво, що Audi A8 покатавши нардепа протягом року взяла та й здорожчала на сто тисяч гривень. 

А почитавши декларацію народного депутата з Одеси Олексія Гончаренка журналісти встановили, що він отримав від матері в подарунок її частку квартири в Одесі. Також стало відомо, що у 2023 році пан Гончаренко отримав винагороду за використання аудіовізуального твору на суму 449 тисяч 921 гривню. Цю суму йому вручила Евордс медіа груп інкорпорейтед Канада. На додачу нардеп зареєстрував «Гончаренко центр» як знак для товарів та послуг.

Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »
Більше публікацій Щотижневий огляд новинБільше публікацій Щотижневий огляд новин »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір