Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Антикорупційний огляд подій на Миколаївщині: бюджетні підряди для «сумнівних» компаній

Як з’ясував протягом тижня «Антикорупційний вимір», у Миколаївській області укладають угоди з компаніями, до яких є питання. Крім того, про деякі цікаві справи повідомили пресслужби правоохоронних органів, а журналісти знайшли цікаве в чиновницьких деклараціях. До того є, підозрюваний в побитті депутатки мер Южноукраїнська поновив себе на посаді. 

Після того, як 16 червня 2022 року міська рада Южноукраїнська через нехтування обов’язками і неприйнятну поведінку усунула від виконання обов’язків міського голову Валерія Онуфрієнка, колишній очільник міськради власним розпорядженням поновився на посаді 15 квітня 2024 року. Цьому передували позови до Миколаївського окружного та П’ятого апеляційного судів. 

Новини від правоохоронців 

До суду передали обвинувальний акт стосовно посадовця виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради. Слідство встановило, що чиновник придбав за бюджетні кошти 5 автомобілів, які виявились гуманітарною допомогою для війська.

Про підозру повідомили колишній тимчасовій директорці навчального закладу. За версією слідства, очільниця Очаківської загальноосвітньої санаторної школи-інтернату І-ІІІ ступенів деяким працівникам безпідставно нарахувала премії на 300 тисяч гривень.

На лаві підсудних опинився директор комунального підприємства Чорноморської сільської територіальної громади, що на Миколаївщині. Чоловіка обвинувачують в укладанні договорів на поставку транспорту за завищеними цінами.

Що там в деклараціях

Заступник міського голови Миколаєва Сергій Коренєв вказав у декларації, що володіє квартирою спільно з дружиною, та має маленьку земельну ділянку. Все інше майно родини, судячи з декларації, належить дружині Сергія. 

Сумнівні угоди

Ремонтувати дах дитячого садочку відділ освіти, культури, молоді та спорту Галицинівської сільської ради, що на Миколаївщині, доручив ФОПу, який зареєструвався менш як рік тому. Роботи оцінили в майже 1,5 мільйона бюджетних гривень. Відкриті торги відомство не проводило.

Ремонтувати дах буде ФОП Каліцький В.В. За умовами договору, ремонт даху підрядник має завершити до 31 травня 2024 року. Примітно, що житель Одеської області Вадим Каліцький відразу після реєстрації почав отримувати бюджетні підряди, не тільки в Миколаївській області, а ще й в Одеській, Вінницькій і Львівській.

Наразі загальна сума укладених договорів з ФОП Каліцький В.В. складає 3,9 мільйона бюджетних гривень. Всі контракти Вадим Каліцький отримав без конкурсу. До того ж низку бюджетних коштів ФОП, а саме близько двох млн грн, отримав поза укладеними договорами. Варто зазначити, що Вадим Каліцький у 2019 році балотувався в народні депутати від партії «Громадянська позиція».

Крім цього служба відновлення та розвитку інфраструктури у Миколаївській області без проведення відкритих торгів віддала підряд на авторський нагляд за реконструкцією секретного об’єкта в регіоні. Роботи оцінили в 14,5 мільйонів бюджетних гривень.

Про який саме об’єкт іде мова, невідомо. В документах він фігурує як «об’єкт №1». Хоча договір укладений 8 квітня, нагляд підрядник має здійснювати з 1 січня по 20 грудня 2024 року. Підряд отримало ТОВ «Інжинірінгова компанія «Аркон». 

Безпосередньо договір по реконструкції об’єкта №1 уклали 1 червня 2023 року. Тоді Служба так само не використовувала конкурс на обрання підрядника, віддавши реконструкцію київському ТОВ «Укртрансміст». Вартість робіт складає 1,9 мільярда гривень. Згідно з оприлюдненою інформацією, роботи з реконструкції компанія має завершити 30 квітня 2024 року. При цьому наглядати за реконструкцією будуть до кінця року. 

Зареєстрована у 2006 році компанія «Укртрансміст» з 2017-го почала отримувати бюджетні підряди в різних регіонах України. Наразі компанія вже підписала угод на загальну суму майже вісім мільярдів грн. Пік укладання бюджетних угод для ТОВ «Укртрансміст» прийшовся на 2023 рік. А одні з найдорожчих контрактів компанія уклала саме в Миколаївській області.   

Як раніше писав «Антикорупційний вимір», ТОВ «Укратрансміст» неодноразово потрапляло в фокус журналістів і правоохоронців. Так, «Нікцентр», аналізуючи укладені із ТОВ «Укртрансміст» договори, адже компанія окрім підряду на реконструкцію об’єкта №1 в липні поточного року уклало угоду й на реконструкцію об’єкта №2 вартістю 243 млн грн, зазначає: київська фірма фігурує в низці справ щодо розкрадання бюджетних коштів і незаконного видобутку піску. Наразі засновницею компанії значиться киянка Ірина Карнакова. Але всього декілька місяців тому офіційним засновником був, вочевидь, її родич Микола Карнаков.

Що ж до авторського нагляду за реконструкцією об’єкта №1, його буде виконувати ТОВ «Інжинірінгова компанія «Аркон», яку зареєстрували у 2017 році. Бенефіціаркою компанії вказана жителька Донецької області Ольга Сахань. З 2022 року компанія «Аркон» починає отримувати бюджетні підряди, вже встигнувши укласти договорів на загальну суму понад 203 млн грн. Ймовірно, чоловік Ольги Сахань у 2019-2020 роках працював начальником дільниці ДП «Селидіввугілля», яке розташоване в Покровському районі Донецької області.

Більше публікацій Миколаївський вимірБільше публікацій Миколаївський вимір »
Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Щотижневий огляд новинБільше публікацій Щотижневий огляд новин »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір