Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Антикорупційний огляд: Що відбувалося на Одещині у перший тиждень травня

На Одещині протягом минулого тижня відбулося кілька цікавих подій, пов’язаних з корупцією. Зокрема, йдеться про кілька цікавих справ, які розглядають суди та розслідують правоохоронці. Крім того, журналісти знайшли черговий депутатський бізнес, що заробляє на бюджетних підрядах і з’ясували з яких таких принципів нардеп прогулює засідання Ради, але не гребує зарплатнею. 

Вирок 

У справі фірми, що зобов’язалася будувати амбулаторії на Одещині, маючи двох працівників і діжку, вже є перший вирок. Один з чиновників Управління капітального будівництва Одеської обласної державної адміністрації визнав свою провину у службовій недбалості та вже отримав вирок у справі, яка стосується будівництва амбулаторій на Одещині. Мова про справу, яка стосується будівництва сільських амбулаторій загальної практики сімейної медицини. 

У 2020 році фірмі зі статутним капіталом 1000 гривень, що має 2 співробітники, 1 сходи, 1 ручну ковзанку і 1 бадію Управління капітального будівництва Одеської обласної державної адміністрації довірило будівництво 5 амбулаторій загальної практики сімейної медицини.

Було укладено договори на суму 332 мільйони 988 тисяч 928 гривень. Наразі правоохоронці підозрюють завищення цін на суму лише в 666 910,37 гривні.

Цікава справа в суді 

У Приморському суді міста Одеси розглядається справа щодо прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою. Обвинувачуваним у справі є експрацівник КП «Міськзелентрест». З судових ухвал відомо, що він начебто вимагав у підлеглого хабаря у розмірі 10 тисяч гривень. 

Як з’ясувала редакція «Антикорупційного виміру» у 2023 році дружина цього пана пів року була підприємицею, отримала кілька підрядів за бюджетний кошт та придбала MERCEDES-MAYBACH. Сам працівник КП «Міськзелентрест», якого наразі судять, теж встиг трохи побути ФОПом. 

Депутатський бізнес 

У місті Арциз в Одеській області чималих успіхів досягла компанія під назвою ПП «Артал». Ця фірма заробляє на продажу будматеріалів, надає в користування свій спеціалізований автотранспорт та й взагалі, у деяких випадках, фактично заміняє комунальників. Секрет успіху ПП «Артал» криється в тому, що вона належить депутату Арцизької міської ради та керується депутаткою Болградської райради. 

Принциповий прогульник 

Ігор Палиця, який в минулому керував Одеською ОДА, наразі є депутатом ВРУ. У 2020 році його було обрано від партії «За Майбутнє». Однак журналісти зʼясували, що Палиця вже давно не відвідує засідання Ради, хоча від свого мандату він не відмовлявся, а відповідно зарплату з бюджету отримує. Які принципи заважають працювати нардепу з’ясували журналісти. 

Нові розкрадання в старій справі 

Детективи НАБУ виявили нові факти розкрадання бюджетних коштів на закупівлі вуличних світильників для громади на Одещині. Нагадаємо, в листопаді 2023 року детективи Національного антикорупційного бюро України та прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури повідомили про підозру чинному депутату Одеської обласної ради. Йдеться про представника партії «Європейська Солідарність» Миколу Деревʼянка.  Крім нього підозри отримали вже колишній голова Цебриківської селищної ради Володимир Барнасевич та директор ТОВ «Укрмежбуд» Володимир Герасимчук. Наразі детективи НАБУ виявили нові факти розкрадання

Таємничі радники 

Тим часом Одеська ОВА відмовилася повідомляти дані про радників. Що взагалі відомо про радників очільника ООВА — читайте в матеріалі

Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »
Більше публікацій Щотижневий огляд новинБільше публікацій Щотижневий огляд новин »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір