Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

У Кропивницькому закупили в кредит 10 бувших у вжитку автобусів. Замовник «не захотів» новіші моделі

У Кропивницькому комунальне підприємство Кропивницької міськради «Електротранс» 17 липня уклало з ТОВ «Торговий дім Літан» угоду про постачання 10 автобусів вартістю 44,07 млн грн (із яких 7,3 млн грн – ПДВ). Автобуси були у вжитку. Переможець торгів – постійний постачальник автопарку комунального підприємства. Прохання іншого потенційного учасника торгів про зміну тендерних вимог, які б дозволили поставити «свіжіші» автобуси, замовник відхилив.

Про це повідомляє «Антикорупційний вимір».

Як ідеться в системі Prozorro, закупівлю провели за процедурою відкритих торгів з особливостями, яка дозволяє скоротити термін закупівлі й не проводити конкурентний тендер. Участь в закупівлі взяло лише одне підприємство, котре є давнім партнером міськради Кропивницького та поставило автотранспорт для комунального підприємства «Електротранс» від білоруського виробника.

Згідно зі специфікацією товару, постачальник має доставити до кінця 2025 року 10 автобусів Mercedes-Benz Citaro О 53 G німецького виробництва. Один автобус вартує 3 млн 672 тис. грн (без ПДВ). У тендерній документації не вдалося знайти відомостей про європейське підприємство, яке зголосилося продати автобуси.

Судячи з характеристик, вказані автобуси будуть великої місткості, з низьким рівнем підлоги й зчленованого типу. За договором, автобуси повинні бути європейського виробництва й з пробігом не більше 800 тис. км. Довжина автобусів складе 17,7-18,3 м.

У транспорті має бути 35 сидячих місць (включно з водійським та одне, облаштоване для пасажирів на візках), відкидний пандус, 3 дверей. Про кондиціонери у комплектації не згадується, як і про рік випуску.

Раніше у міськраді Кропивницького повідомляли, що автобуси будуть місткістю 150-160 пасажирів та працюватимуть на довгих маршрутах. Транспорт купують в кредит за урядовою програмою «Доступні кредити 5-7-9%». Загальна вартість кредитування не більше 39,8 мільйона гривень терміном не довше за 60 місяців, відсоткова ставка – не більше 7% річних. Авансовий платіж складатиме 10%.

На онлайн-майданчиках, де продають автобуси з подібними характеристиками і комплектацією редакція знайшла пропозиції від 1 млн 743 тис. грн.

До слова, один з потенційних учасників торгів подавав замовнику через систему Prozorro прохання про зміни технічних характеристик, а саме щодо передбаченої довжини автобуса не 18,3 м, а 18,75 м. Мовляв, параметри, які зазначив кропивницький «Електротранс» застарілі та були змінені в країнах ЄС після 2012 року. Потенційний учасник торгів вказав, що зможе поставити новіші автобуси з подібною комплектацією. Проте «Електротранс» відмовився вносити зміни до тендерної документації.

За даними з аналітичної платформи Youcontrol, засновниками ТОВ «Торговий дім Літан» є Дмитро Сухов (85% корпоративних прав) та Дмитро Науменко (15%) з Дніпра. Підприємство активний учасник публічних закупівель, станом на липень 2024 року отримало від комунальних транспортних підприємств 97 угод на понад 1,1 млрд грн, йдеться в системі Сlarity-project.

Читайте також: У Новгородці в «улюбленця чиновників» замовили протирадіаційне укриття в садочку за понад 2 мільйони

Більше публікацій Кіровоградський вимірБільше публікацій Кіровоградський вимір »
Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Новини закупівельБільше публікацій Новини закупівель »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір