Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

На Миколаївщині чиновники придбали 4 автівки, завезені в якості гуманітарки: Подробиці справи

В суді розглядають справу щодо директора ТОВ «Укравест» Олександра Чорного. Фірма займалась поставкою автомобілів на замовлення Южноукраїнської міської ради. Журналісти встановили, що фірма завезла автівки в якості гуманітарної допомоги, й таким чином уникнула митних платежів. 

Як повідомляють журналісти видання «Nikcenter», у листопаді 2022 року через митний пост «Орлівка» Одеської митниці в Україну завезли два автомобілі — ISUZU та Ford Ranger. Обидва автомобілі уникли розмитнення й митних платежів, адже були задекларовані, як гуманітарна допомога. Перевезенням займалась компанія ТОВ «Укравест» й тодішній її директор Олександр Чорний. 

Поставлені автівки нібито призначалися для стримування російських загарбників на території Луганської і Донецької області. Замовив два вантажопосажирські позашляховики виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради. Для закупівлі оголосили тендрер, в якому взяли участь дві компанії. Обидві пропонували доставити автомобілі за однаковою ціною у 800 тисяч гривень. 

У серпні 2022 року Южноукраїнські чиновники обрали постачальником ТОВ «Укравест». Фірма з 2020 року активно отримувала бюджетні підряди в Южноукраїнську на виконання поточних ремонтів. 

Другий договір з ТОВ «Укравест» виконком уклав уже в грудні того ж року, та вже без використання електронної системи. Фірма на замовлення чиновників через пункт пропуску «Рава-Руське-Хребенне» на Львівщині доставила в Україну ще дві автівки Nissan Navara загалом за більш ніж мільйон гривень. 

Ці авто також задекларували як гуманітарну допомогу для потреб армії на передовій й уникнули сплати митних платежів за них. Та попри офорлення в якості гуманітарки, всі чотири автівки ТОВ «Укравест» продало Южноукраїнській міській раді за понад 1,8 мільйона гривень. 

У серпні 2023 року директор товариства Олександр Чорний отримав підозру. Як вважають правоохоронці, директор зловживав службовим становищем, продавши гуманітарну допомогу й отримавши за неї кошти з бюджету. На всі чотири автівки наклали арешт, а справу наразі розглядає Южноукраїнський міський суд. Директору компанії може загрожувати до восьми років увʼязнення за вчинення злочину в умовах воєнного стану.

Читайте також: Купівля автівок, призначених для ЗСУ: На Миколаївщині за розтрату понад 2 мільйонів судитимуть посадовця

Більше публікацій Миколаївський вимірБільше публікацій Миколаївський вимір »
Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Новини колегБільше публікацій Новини колег »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір