Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Антикорупційний огляд: Найцікавіші події першого тижня жовтня на Одещині 

Протягом першого тижня жовтня на Одещині правоохоронці вручали підозри у корупційних справах та передавали справи до суду, АМКУ штрафував за змови на торгах, а чиновники продовжували проводити «цікаві» закупівлі. Детально про всі події тижня, прямо чи опосередковано пов’язані з корупцією, читайте в огляді, який підготував «Антикорупційний вимір». 

Кому ж платити, як не колишньому начальнику. Чиновники Управління інженерного захисту та розвитку узбережжя Одеської міської ради замовили проведення протиаварійних заходів в катакомбах під житловим будинком. Підряд віддали фірмі свого колишнього начальника. Чиновники без використання електронної системи уклали угоду вартістю в понад 1,39 млн грн і замовили капітальний ремонт та укріплення катакомб під житловим будинком на Розумовській, 42.

Чому б не віддати гроші аби-кому? Савранський центр медико-санітарної допомоги відповів на запит «Антикорупційного виміру» щодо підряду, відданого ФОПу з двотижневою історією існування. В медзакладі повідомили, що їх не цікавила наявність досвіду, обладнання та працівників для виконання ремонту за майже 800 тис. грн. Вони взяли документи про реєстрацію ФОПа з потрібним КВЕДом у ексчиновника, який працює адвокатом і їм цього вистачило. Кому ж, як не йому, ремонтувати покрівлю.  

100 мільйонів ексчиновникам та фігурантам розслідувань. Департамент капітального будівництва Одеської ОДА обрав підрядника, який відремонтує Балтську багатопрофільну лікарню за понад 100 млн грн. Ним стане Консорціум «Авіс», створений місяць тому двома фірмами. Одна з них фігурує в кримінальних справах, а інша належить колишньому посадовцю. Наглядати за виконанням робіт також буде ексчиновник.

Мертві душі на швидкій. В Одесі у масштабному розкраданні бюджетних коштів підозрюються двоє керівників та семеро працівників підстанцій медичної допомоги. Схему заволодіння грошима виявили на комунальному підприємстві «Одеський обласний центр екстреної медичної допомоги і медицини катастроф» Одеської облради. За версією правоохоронців, учасники схеми нараховували зарплатню працівникам, які давно не ходили на роботу і ділили гроші між собою. 

Муляж вшанування воїнів. В парку біля Одеської облдержадміністрації розміщений меморіал українським воїнам, на капремонт якого виділили 18 мільйонів гривень. На меморіалі встановили напис, букви якого мали б бути латунними. Букви пластикові і відвалюються, але в Одеській міській раді виправдовуються, що це муляж.

Працівник ТЦК може виявитися колаборантом. Колишнього співробітника «Дар’ївської колонії», який працював на окупантів на Херсонщині, підозрюють у колабораційний діяльності. Після звільнення частини Херсонської області чоловік влаштувався до Одеського ТЦК. 

Безграмотна краса. В центрі Одеси розміщені рекламні плакати конкурсу краси, в яких неправильно вказана назва України, трапляються російська літера й граматичні помилки. Розвісив безграмотну рекламу ТОВ «НАЦІОНАЛЬНИЙ КОМІТЕТ МІС УКРАЇНА-ПІВДЕНЬ». Засновниця і директорка цієї фірми зареєстрована як приватна підприємиця і неодноразово отримувала від одеських чиновників кошти за організацію розважальних заходів. Виникає питання, як організовувала заходи за бюджетний кошт пані, не здатна написати без помилок назву своєї компанії та країни, в якій живе.  

Шукатимуть побори в онкодиспансері. Національна служба здоров’я України перевірить діяльність Одеського онкоцентру Одеської міської ради. Є ймовірність, що лікарі у закладі необгрунтовано вимагають гроші з пацієнтів за послуги, які б вони мали отримувати безкоштовно. Результати перевірки стануть відомими 11 жовтня, на брифінгу голови НЗСУ Наталії Гусак в Одесі.

Зловживання на ремонті укриття. Начальниця відділу освіти селищної ради в Роздільнянському районі отримала підозру за зловживання службовим становищем з метою отримання неправомірної вигоди. Слідчі вважають, що вона підписала акти приймання робіт з облаштування укриття знаючи, що ремонт виконаний не в повному обсязі. 

Ухилянти і «Шлях». На Одещині ліквідували канал переправлення військовозобов’язаних чоловіків за кордон за допомогою системи «Шлях». В організації схеми підозрюють екскерівника логістичної компанії, який, вважає слідство, за хабарі реєстрував призовників як водіїв гуманітарного транспорту. Після перетину кордону до України вони не повертались. 

Розкрадання на відбудові. Колишнього керівника КП, його ймовірну пособницю та інженера з технічного нагляду судитимуть за розкрадання понад 2,4 мільйона гривень на відбудові будинків після російських ракетних обстрілів. Йдеться про селище Сергіївка, що на Одещині.   

Змова на торгах: чому хлібозавод вирішив ремонтувати пологовий будинок. Два товариства з Одеси та з Херсона ймовірно змовились під час спільної участі у кількох закупівлях протягом 2021 року. АМКУ розпочав справу за ознаками порушення економічної конкуренції. Як повідомляє Антимонопольний комітет, товариства з обмеженою відповідальністю «КРЕДО С» та «ХЕРСОНСЬКИЙ ХЛІБОЗАВОД» брали участь у спільних торгах у 2021 році. Зокрема йдеться про закупівлю робіт з реконструкції травматологічного відділення, яку проводило Комунальне некомерційне підприємство «Криворізький міський клінічний пологовий будинок №1» Криворізької міської ради. 

Дно лиману не забудовуватимуть. Господарський, а згодом Апеляційний суд повернув у власність держави землі в акваторії порту «Південний» вартістю понад 65 мільйонів гривень. Цю територію Южненська міська рада передала в оренду приватній структурі для будівництва інженерних об’єктів. Ділянка, про яку йдеться, розташована фактично на дні лиману і є частиною водного об’єкта. Тому вона має перебувати у власності держави й будівництво тут неможливе.

Справа про розкрадання на одеському припортовому заводі. Прокурори завершили досудове розслідування щодо злочинної схеми на Одеському припортовому заводі. Йдеться про розкрадання понад 94 мільйонів гривень державного підприємства. Після того, як сторона захисту ознайомиться з матеріалами справи, її передадуть до суду для розгляду по суті. 

Відремонтують будинок, в який «прилетіло». Департамент міського господарства в Одесі оголосив тендер на ремонт будинку, пошкодженого внаслідок російської атаки у січні 2024 року. На це планують витратити 4,7 мільйона гривень. 

Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір