Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Антикорупційний огляд: Що висвітлювали на Миколаївщині в перший тиждень року

Як з’ясував протягом минулого тижня «Антикорупційний вимір», в Миколаївській області чиновники віддали бюджетні гроші компанії, що співпрацює з росіянином. Крім цього кошти платників податків отримала компанія, пов’язана з екснардепом. Також журналісти виявили схему розподілу бюджетних коштів за 15% відкату й викриття корупції за допомоги «ручних» викривачів.

Так, управління житлово-комунального господарства Первомайської міської ради уклало договір вартістю 3,8 млн бюджетних грн на проведення поточного ремонту дорожнього покриття в декількох населених пунктах на Миколаївщині. 

Відкриті торги управління не проводило, доручивши проводити ремонт миколаївській компанії «Дорбуд 777». Це підприємство зареєстрували 2018 року. Й маже відразу компанія почала отримувати підряди за кошт платників податків. Наразі ТОВ «Дорбуд 777» уже підписало угод на загальну суму 234 млн бюджетних грн.

Важливо зазначити, що ТОВ «Дорбуд 777» співпрацює з компанією «Електрозвязокмонтаж», одним з власників якої є громадянин рф Валерій Воробйов. Зауважимо, що Валерій Воробйов прописаний у москві. Тож податки, вочевидь, сплачує до бюджету країни-агресора. 

Без бюджетної підтримки не залишилась і компанія, яку пов’язують із колишнім народним депутатом від Блока Петра Порошенка Борисом Козирем.

Миколаївська філія ДП «Адміністрація морських портів України» уклала угоду на послуги плавзасобів вартістю 1,1 млн грн. Послуги весь 2024 рік буде надавати ТОВ «Марконі».

Для визначення підрядника держпідприємство торги не проводило. Послуги замовили на весь 2024 рік. Компанію «Марконі» зареєстрували у 2002 році в Миколаєві. Засновником ТОВ значиться фонд «Байлот», власником якого до 2022 року був колишній народний депутат Борис Козир. 

Примітно, що Борис Козир неодноразово балотувався до Верховної ради, але пройшов лише у 2014 році. І вже з 2015 року компанія «Марконі» почала отримувати бюджетні підряди. Наразі підприємство уклало угод на загальну суму 27 млн грн.

До того ж «Антикорупційний вимір» розглянув цікаву судову справу щодо викриття миколаївського депутата Вадима Домбровського, якого звинуватили у зловживанні впливом, та його викривача Андрія Ільченка, що, схоже, специфічно працює на правоохоронну систему.

Згідно з викладеною в судовому реєстрі інформацією, депутат Вознесенської районної ради – мова про Вадима Домбровського, який балотувався у 2020 році від партії «Європейська Солідарність», –  влітку 2021 року отримав гроші за сприяння в підписанні угоди за бюджетний кошт.

Домбровський, згідно з матеріалами справи, і вирішив користуватись своїм впливом на чиновників, щоб бюджетні договори отримувала певна компанія. Яка заплатили депутату за лобіювання своїх інтересів 15% від суми надалі укладеного договору.

Таку «щедру» пропозицію Домбровський зробив директору миколаївської компанії «ППБ Будівник» Андрію Ільченку, який начебто пристав на умови депутата, однак звернувся до правоохоронних органів.

З судової ухвали відомо, що Вадим Домбровський пішов на угоду зі слідством і визнав свою провину, проте в розмові з журналістами наполягав на своїй невинуватості і дуже обурювався тим, що про його справу вирішили написати статтю.

Постать викривача теж не менш цікава. Він не вперше фігурує як викривач корупційної схеми. Як Антикорупційний вимір писав раніше, директор «ППБ Будівник», яким є Андрій Ільченко, у 2022 році для проведення будівельних робіт звернувся до керівника Регіонального офісу водних ресурсів Миколаївської області Дмитра Румика. Ільченко хотів орендувати приміщення, які належали установі, де керував Румик.

Румик запропонував укласти договір зберігання майна, замість проведення тендерної процедури передачі майна Регіонального офісу водних ресурсів у Миколаївській області в оренду. Щомісячна оплата складала 10 тис. грн. А ще 10 тис. Румик попросив для себе – за сприяння «вигідної угоди». На цьому посадовця й затримали правоохоронці.

Примітно, що ніякого покарання посадовець, якому інкримінували ч. 3 ст. 368 КК України, тобто отримання неправомірної вигоди, не отримав – суд закрив справу у зв`язку із тим, що з моменту повідомлення про підозру сплинули строки досудового розслідування. Заставу для Румика в розмірі 191,4 тис. грн скасували й повернули.

Тож, це може виглядати як певна схема від правоохоронних органів, які викривають посадовців на хабарництві за допомогою «своїх» людей, а далі вже їх «відпрацьовують». 

При цьому компанія Ільченка регулярно отримує бюджетні підряди в Миколаївській області.

Тим часом у Первомайську, що на Миколаївщині, підозрюють бухгалтерку одного з медзакладів в тому, що вона нараховувала зайві доплати до окладів працівників. Їй інкримінують неналежне виконання службових обов’язків, що завдало істотної шкоди державним інтересам.

Також на Миколаївщині дружині голови фермерського господарства повідомили про підозру. Слідство вважає, що вона у змові зі своїм чоловіком сприяла виведенню 43 гектарів землі з державної власності. 
Тим часом журналісти «Слідство.Інфо» встановили, що управління освіти Миколаївської міської ради збиралось закупити 88 холодильників для потреб шкіл та садочків міста за завищеною вартістю. Тому міськрада домовилась з постачальником про зниження ціни, аби закупівлею не цікавились журналісти й правоохоронці.

Більше публікацій Миколаївський вимірБільше публікацій Миколаївський вимір »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір