Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Мільйони сумнівним компаніям: Антикорупційний огляд другого січневого тижня на Миколаївщині

Як з’ясував протягом тижня «Антикорупційний вимір», в Миколаївській області чиновники з початку року віддають бюджетні підряди за послуги охорони та ремонтні роботи вельми сумнівним компаніям.

Наприклад, охороняти національний заповідник «Ольвія» буде очаківське ТОВ «Безпека НБ», яке зареєстрували лише в вересні 2022 року. Тобто рік і три місяці тому. Охорона заповідника на 2024-й рік обійдеться платникам податків у 2 мільйони гривень.

Примітно, що заповідник і минулого року уклав із вказаною компанією договір на послуги охорони. Хоча рік тому ці послуги коштували на 200 тис. грн дешевше. В обох випадках відкриті торги на вибір підрядника керівництво заповідника не проводило.

Статутний капітал охоронної фірми становить 1000 гривень. Власником ТОВ «Безпека НБ» значиться житель Очакова Миколаївської області Євген Бородін. Він фігурував ще в низці охоронних компаній як бенефіціар і директор. 

Одна з них – ПП «Юг-Щит-І» – також регулярно отримувала бюджетні підряди. Наразі сума підписаних договорів цієї компанії складає 4,6 млн бюджетних грн. Найбільші — підприємство уклало із заповідником «Ольвія».

Також підряд на 2,2 млн бюджетних грн у новому 2024 році вже встиг отримати «любимчик» чиновників за проведення капітального ремонту житлового будинку на Крилова, 15 у Миколаєві. 

Виконувати роботи буде компанія «Автобіолюкс», яка регулярно отримує бюджетні підряди. Станом на зараз вказана компанія вже уклала угод на загальну суму 44,5 млн бюджетних грн. Найбільше контрактів підприємство підписало з миколаївським департаментом житлово-комунального господарства.

ТОВ «Автобіолюкс» зареєстрували 2005 року в Миколаєві в житловому будинку. Власником компанії вказаний миколаївець Володимир Макаренкін. Він також є бенефіціаром ТОВ «Пік-гарант», яке теж отримує бюджетні підряди. Наразі ця компанія підписала угод на загальну суму 28,8 млн бюджетних грн.

Крім цього миколаївський департамент житлово-комунального господарства підписав угоду на проведення капремонту будинку в Миколаєві на вулиці Ясна Поляна, 1а, який постраждав від російських обстрілів. 

Ремонт обійдеться платникам податків у 4,6 млн бюджетних грн. Підряд без конкурсу віддали фірмі місцевого депутата Олександра Бучка «Злата буд-м».  ТОВ «Злата буд-м» зареєстрували у 2016 році у приватному будинку села Галицинове Миколаївської області. Статутний капітал підприємства складає 10 тис. грн. Однак компанія регулярно отримує бюджетні підряди від миколаївських чиновників, уже уклавши договорів на загальну суму 29,4 млн грн.

При цьому станом на 2021 рік у компанії працювали всього п’ять осіб, включно із власником Олександром Бучком. Примітно, що в компанії як головний інженер оформлений і родич Олександра Михайло Бучко. 

Як повідомляв раніше «Антикорупційний вимір», обидва Бучка регулярно отримують бюджетні кошти. Окрім компанії «Злата буд-м» Олександр і Михайло зареєстрували ФОПи. ФОП «Бучко О.М.» уже уклав угод майже на 25 млн бюджетних грн. А ФОП «Бучко М. С.»  підписав угод на 24,8 млн бюджетних грн. 

Що ще

Тим часом мер Миколаєва Олександр Сєнкевич повідомив, що стосовно закупівлі холодильників управлінням освіти розпочали службову перевірку. Йдеться про закупівлю 88 холодильників за значно завищеними цінами. 

Також на Миколаївщині голову комбінату підозрюють у привласненні понад 200 тисяч гривень. Крім того, у Миколаєві повідомили про підозру колишньому керівнику ТОВ, яке виконувало реконструкцію дитсадка на замовлення міськради. Правоохоронці вважають, що на цьому підряді підприємець привласнив майже 500 тисяч гривень. 

Журналісти з’ясували, що деякі прокурори з Миколаївської області за грудень 2023 року отримали виплати по 200 тисяч гривень, ймовірно, з нагоди Дня прокуратури. Також з декларацій стало відомо, що прокурор з Одеської області на початку 2022 року отримав виплату у 2 мільйони гривень. 

До того ж після початку повномасштабної війни Миколаївська міськрада дозволила передати місцевим правоохоронцям сім комунальних квартир. Житло, яке належало громаді, дозволили виключити зі списку службового, тож силовики мають змогу його приватизувати і продавати. Виявилось, що у переданих квартирах правоохоронці не живуть, а одну таку уже продали.

Більше публікацій Миколаївський вимірБільше публікацій Миколаївський вимір »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір