Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Антикорупційний огляд Кіровоградщини: брехня в деклараціях, хабарництво в судовій охороні

Протягом минулого тижня «Антикорупцій вимір» досліджував закупівлі та корупційні кейси за участі посадовців у Кіровоградській області. Пропонуємо стислий огляд основних публікацій.

Хабар за працевлаштування у судову охорону. У Кропивницькому суд призначив штраф 34 тисячі гривень Михайлу Луценку, посадовцю судової охорони, який взяв хабар за допомогу з працевлаштуванням у структуру. Нібито до нього звернувся знайомий та цікавився для товариша вакансіями. Посадовець вирішив «підзаробити» та сказав що за 2800 доларів допоможе. Він визнав провину та розкаявся. Цікаво, що його знайомий, який заявив на нього до СБУ за вимагання хабаря, сам нині проходить у кримінальному провадженні.

Махінації з декларацією. Андрію Лейбенку, голові Кропивницької районної ради повідомили про підозру у недостовірному декларуванні. За версією слідства, подаючи декларацію за 2021 рік, очільник райради приховав майна на 2,7 мільйона гривень. Прокуратура стверджує, що до декларації за 2021 рік він вніс не всі дані щодо рухомого та нерухомого майна, корпоративних прав та доходів. Загалом слідчі підрахували, що голова приховав своїх статків на 2,7 мільйона гривень. Що є в його декларації, читайте детальніше в матеріалі редакції.

Поліцейський з Porsche. ДБР повідомила про підозру у незаконному збагаченні та недостовірному декларуванні Андрію Довгуну, начальнику відділу розкриття злочинів Національної поліції в Кіровоградській області. Слідство вважає, що у 2021-2022 роках правоохоронець, перебуваючи на керівній посаді у поліції Дніпра, придбав майна на 14 мільйонів гривень. ДБР встановило, що посадовець придбав земельну ділянку, елітний житловий будинок та автомобіль Porsche. Все майно він оформив на своїх тещу та тестя.

Обробіток землі ліцею. Піщанобрідський аграрний ліцей, що на Кіровоградщині, уклав дві угоди на обробіток своїх полів з ТОВ «Авангард ЛТД» вартістю 1,4 млн грн і з ТОВ «Агропромислова компанія ім. О.В. Гіталова» вартістю 1,3 млн грн. Агрофірми мають виростити соняшник і сою відповідно. Обидві закупівлі ліцей уклав без проведення тендера.

Хабарництво в коледжі. До суду передали справу директора та юриста Олександрійського аграрного коледжу в Кіровоградській області. Слідчі вважають, що юрист консультант коледжу та його директор за 2 тисячі доларів пообіцяли підприємцю здати в оренду приміщення гуртожитку аграрного коледжу. Для цього вони підробили договір оренди з додатками «акту прийому-передачі» державної будівлі. Цей документ давав можливість використовувати нежитлове приміщення гуртожитку в якості житлового.

Ремонт укриття. У Кропивницькому приватне підприємство отримало угоду на понад 10 мільйонів гривень на облаштування укриття в гімназії. Участь в тендері взяла ще одна фірма, але подала вищу цінову пропозицію, а в своїй документації вказала дані, які б дозволили її дискваліфікувати. Натомість директор фірми-переможця вже фігурував у справі про розтрату грошей на іншому тендері, але справу закрили за строками давності. 

Більше публікацій Кіровоградський вимірБільше публікацій Кіровоградський вимір »
Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Щотижневий огляд новинБільше публікацій Щотижневий огляд новин »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір