Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Подробиці справи Кауфмана-Грановського: Цікаві свідки, відкати та “зарплата” Бриндака

Зявилися нові подробиці у справі Кауфмана-Грановського. Опублікований текст Ухвали Вищого антикорупційного суду щодо обрання запобіжного заходу в.о. заступника міського голови Одеси – керівнику апарату виконавчого комітету Одеської міськради Олегу Бриндаку. В тексті ухвали наведено багато подробиць справи про створення злочинної організації, що контролювала економічне життя міста. 

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що заступники Труханова отримали підозри – один вже зник. У межах справи Кауфмана-Грановського суд відправив до СІЗО екснардепа і довірену особу ймовірних засновників злочинної організації. Раніше ми повідомляли, що Кауфмана взяли під варту, а ймовірні корумповані чиновники залишалися без підозр. Борис Кауфман та Олександр Грановський отримали підозри у створенні злочинної організації та підкупі посадовців мерії. До цього НАБУ та САП рапортували про викриття нової організованої злочинної організації, яка повністю контролює життя міста. 

Борис Кауфман та Олександр Грановський, згідно з даними документа, вирішили створити власну злочинну організацію після того, як було викрито злочинне угрупування під керівництвом Володимира Галантерника, до якого, як вважають у НАБУ, входив і мер Одеси Геннадій Труханов.  

З тексту Ухвали випливає, що за даними слідства Олег Бриндак з листопада 2021 року по серпень 2022 року отримував від керівників злочинної організації “зарплату” – 15 тисяч доларів щомісяця. За ці гроші він, як вважають детективи, брав на себе зобов’язання діяти в інтересах банди, використовуючи своє службове становище щодо організації роботи та прийняття рішень виконавчим комітетом Одеської міської ради, а також впливу на депутатський корпус та членів постійної комісії з питань просторового розвитку, землеустрою та регулювання земельних правовідносин Одеської міської ради, створюючи такими діями умови для діяльності злочинної організації. 

В Ухвалі також сказано, що суб`єкти господарювання для одержання бюджетних коштів за надані роботи чи послуги повинні були передати учасникам злочинної організації частину цих коштів у розмірі 10% у вигляді неправомірної вигоди. 

Роль Михайла Кучука, першого заступника міського голови Одеси, у злочинній організації, згідно з текстом документа, полягала у зловживанні ним своїм службовим становищем на користь заздалегідь визначених злочинною організацією суб`єктів господарської діяльності, які виявили намір здійснювати будівництво на земельних ділянках міста Одеси або вже зводять житлові будинки та досягають домовленостей із злочинною організацією щодо передачі неправомірної вигоди за прийняття Одеською міською радою рішень про надання земельних ділянок у користування і дозвільних документів на будівництво. 

У тексті документа Олег Бриндах фігурує як ОСОБА_4. Ось що про нього там сказано:  

“ОСОБА_4 – керівник політичної партії «Довіряй Ділам», має авторитет у однопартійців та інших депутатів Одеської міської ради, сформований за рахунок досвіду роботи секретарем, головою постійної комісії з питань землеустрою та земельних правовідносин Одеської міської ради попереднього скликання, депутат цієї ради VIII (діючого) скликання, займає посаду виконувача обов`язків заступника Одеського міського голови – керівника апарату виконавчого комітету Одеської міської ради та є членом постійної комісії з питань просторового розвитку, землеустрою та регулювання земельних правовідносин, до компетенції якої входить розгляд та внесення на розгляд ради проектів рішень із питань земельних правовідносин, зокрема: про надання земельних ділянок в постійне користування у порядку, передбаченому законом, а також про передачу фізичним та юридичним особам в оренду земельних ділянок в постійне користування юридичним особам в оренду земельних ділянок, що перебувають у комунальній власності територіальної громади м. Одеси.

Роль ОСОБА_4 у злочинній організації, за версією органу досудового розслідування, полягала у наступному: з використанням авторитету в депутатському корпусі Одеської міської ради та за рахунок коштів, що надавались йому керівниками злочинної організації, забезпечення позитивного голосування членами постійної комісії просторового розвитку, землеустрою та регулювання земельних правовідносин Одеської міської ради щодо рішень з питань відведення земельних ділянок, які плануються для передачі у користування під будівництво заздалегідь визначеним суб`єктам господарської діяльності, які виявили намір здійснювати будівництво на земельних ділянках міста Одеси та досягли домовленостей із керівниками злочинної організації щодо надання неправомірної вигоди за прийняття рішень; забезпечення шляхом зловживання своїм службовим становищем на посаді в.о. заступника міського голови – керівника апарату Одеської міської ради підготовки засідань виконавчого комітету для прийняття визначених злочинною організацією рішень, якими вносяться зміни до бюджету міста Одеси з розподілу бюджетних коштів за головними розпорядниками цих коштів (зокрема, управління капітального будівництва та управління дорожнього господарства Одеської міської ради), встановлення тарифів на послуги з поводження побутовими відходами для споживачів міста Одеси, що створювали умови для реалізації визначених напрямів діяльності злочинної організації.

Цікавим видається список осіб, з яким Олегу Бригдаку суд встановив утриматися від спілкування. Це не тільки інші підозрювані у кримінальному провадженні та свідки, серед яких члени виконавчого комітету Одеської міської ради, члени постійної комісії з питань просторового розвитку, землеустрою та регулювання земельних правовідносин, посадові особи міськради. 

Свідками, з якими Олег Бриндак має утримуватися від спілкування виявилися також власники та керівники суб`єктів господарської діяльності: 

  • КП «Будова» (код за ЄДРПОУ 22484783), 
  • ТОВ «Автомагістраль – Південь» (код за ЄДРПОУ 34252469), 
  • ТОВ «БВК «ПИК_СТРОЙ» (код за ЄДРПОУ 34506313), 
  • ТОВ «Євродор» (код за ЄДРПОУ 33387560), 
  • ТОВ «СК Автострой» (код за ЄДРПОУ 37477703), 
  • ТОВ «Еко-Ренесанс» (код за ЄДРПОУ 32088992), 
  • ТОВ «Кліар-Сіті» (код за ЄДРПОУ 30586931), 
  • ТОВ «ТВ-Серрус» (код за ЄДРПОУ 32088992).

Ще одна “цікавинка”, яка згадується в тексті Ухвали полягає в тому, що Олег Бриндак є добровольцем ОМТГ «Муніціпальна Варта Одеси». Нагадаємо, раніше “Антикорупційний вимір” розповідав, скільки грошей міська рада планує витратити на зимовий одяг для формування “Муніципальна Варта Одеси”.

Якщо припустити, що “добровольцями” формування є не тільки Олег Бриндак, а й інші посадові особи, то стає зрозумілим, чому про цих “добровольців” так добре дбають. Скільки в лавах добровольців посадовців та депутатів “Антикорупційний вимір” дізнаватиметься за допомогою запитів на інформацію. Ми обовязково повідомимо вам все, про що дізнаємося.

Більше публікацій Власні статтіБільше публікацій Власні статті »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

13 коментарів

  1. […] Доречі, детективам НАБУ вдалося затримати Бориса Кауфмана завдяки пильності колег з Державного бюро розслідувань, які зажадали провести перевірку під час перетину кордону бізнесменом. Подробиці цієї справи – за посиланням. […]

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір