Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

На межі листопада і грудня: Щотижневий антикорупційний огляд Одещини

Одещина традиційно випереджає сусідів за кількістю повязаних з корупцією подій. Минулого тижня сталося багато цікавого. Щоб нічого не пропустити, читайте огляд «Антикорупційного виміру». 

Дві події минулого тижня змагаються за звання найскандальнішої та найбільш шокуючої новини. По-перше, правоохоронці затримали чиновницю, яка відповідала за закупівлі, а у «вільний від роботи час» наводила на Одещину ворожі «шахеди». Суд вже обрав їй запобіжний захід. Йдеться про мешканку Великодолинського Одеської області Лідію Косих.    

По-друге, поки увага суспільства прикута до війни, керівництво одного з одеських вищих навчальних закладів створило факультет-привид і встигло нарахувати пані декану понад 1 мільйон гривень зарплатні. «Антикорупційний вимір» з’ясував, хто отримав гроші

Було б смішно, якби не було так сумно 

Тим часом в одній з сільрад вирішили роздати всім мешканцям громади консервованих ананасів, шпротів, печінки тріски, маслин без кісточки, солодощів та інших продуктів загальною вартістю в 3 мільйони гривень. Чим викликаний цей несподіваний потяг до гречкосійства — не зрозуміло. 

Одна з фірм, яка вже не вперше привертає увагу редакції, знову відзначилася. Минулого тижня «Антикорупційний вимір» з’ясував, що ТОВ «МЕГА ШАГ» для участі в відкритих торгах саме собі видало справку, що не є фігурантом кримінальних проваджень. Але ж щодо посадових осіб фірми наявне кримінальне провадження. Ведуться слідчі дії, проводяться обшуки і заарештоване деяке майно. Цікаво, що на торги, про які йдеться, справки про відсутність кримінальних проваджень повиписували собі всі три учасники. Хоча замовник таких справок взагалі не вимагав.   

Краще пізно, ніж ніколи

Правоохоронці розслідують ймовірне самоуправство та підробку документів в результаті яких було незаконно відчужено майно військових містечок в селищі Сарата в Одеській області. Є підозри, що службові особи Саратської районної державної адміністрації та Саратської селищної ради не законно у 2003 році вивели деяке майно військових у комунальну власність та у власність РДА, а потім частково розпродали. Провадження розпочали у липні 2023 року. 

Вироки за корупційні злочини — завжди хороші новини 

В Одесі керівник держпідприємства визнав, що отримав хабар за сертифікацію матеріалів для побудови морських суден. Суд призначив йому покарання у вигляді штрафу. 

Саратський районний суд Одеської області затвердив угоду між майстром лісу Сергієм Казаку та Спеціалізованою екологічною прокуратурою. Чоловік визнав себе винним в отриманні хабаря за відпуск деревини.

Верховний Суд України визнав висновки Південного офісу Держаудитслужби про нецільове використання 51 мільйону гривень одеськими тепловиками. Вони отримали субвенцію, щоб погасити заборгованість за газ, але переказали ці кошти компанії, яка навіть не постачає теплову енергію населенню. В Південному офісі Держаудитслужби повідомили, що повернули до держбюджету 51 мільйон гривень, які комунальники незаконно перерахували ПАТ «Одеська ТЕЦ».

Затримання 

В Одесі затримали двох патрульних поліцейських, які вимагали та отримали хабар від водія, якого безпідставно звинувачували у наркотичному сп’янінні.

Тим часом в області лікаря Військово-медичного клінічного центру правоохоронці затримали на хабарі. Його підозрюють в одержанні неправомірної вигоди за виготовлення фальшивих довідок про стан здоров’я військовослужбовців. 

Хто ж там має заслуг на чверть мільйона?   

Сума, яку чиновники витратять на нагородження значками «Почесна відзнака» у 2023 році перетнула позначку у чверть мільйона бюджетних гривень. Минулого тижня стало відомо, що Одеська обласна рада знову замовляє значки почесної відзнаки. Цього разу за 80 тисяч гривень. Це вже четверта така закупівля цього року. Загальна сума витрат на значки від облради за цей рік складе 259,4 тисячі гривень.

Що нового у резонансних справах 

До суду направили обвинувальний акт щодо судді Приморського районного суду Одеси Іллі Лонського та адвоката, якого вважають спільником. Їм інкримінують замах на давання хабаря судді, а також заволодіння частиною хабаря. Нагадаємо, раніше Вища рада правосуддя відсторонила суддю Іллю Лонського від обійманих посад. 

У справі про розкрадання коштів на Одеському припортовому заводі НАБУ викликало ексдиректора на допит. Втім, це просто формальність і на допит ніхто не прийде — викликаний на допит у розшуку. Миколу Парсєнтьєва оголосили у розшук разом із колишнім головою Фонду держмайна Дмитром Сенниченком. Про останнього відомо, що він втік за кордон. Окрім Миколи Парсєнтьєва і Дмитра Сенниченка, підозри отримали ще вісім осіб, шість з яких також перебувають у розшуку. 

Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір