Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Антикорупційний огляд: Найцікавіші події, які відбулися на Одещині з 4 по 10 березня

Протягом першого тижня березня на Одещині прокуратура та ОВА працювали над тим, щоб скасувати недоцільні тендери та закупівлі з завищеними цінами. Але чиновники завзято працювали над тим, щоб укласти побільше нових угод з фігурантами кримінальних справ. Водночас правоохоронці затримували нових хабарників, повідомлювали про підозри та передавали справи до суду. А журналісти аналізували декларації посадовців. Про найцікавіше — читайте в цьому матеріалі. 

Культура скасування (ну, майже)

Робоча група при обладміністрації «Прозорість і підзвітність» скасувала тендери на загальну суму 509 мільйонів гривень. Так, серед скасованих тендерів наявні закупівлі, в яких завищені ціни на мʼясо, вугілля. Крім того, були виявлені недоцільні послуги з охорони за мільйон гривень. 

Тим часом прокуратура звернулась до суду з позовом до Одеської комунальної установи «Центр інтегрованої системи відеоспостереження та відеоаналітики міста Одеси (ЦЕНТР-«077»)». Прокурори вимагають скасувати договір та додаткові угоди на придбання комунальниками систем оповіщення. На думку правоохоронців, закупівля проведена з порушенням і її доцільність під питанням. 

Крім того, Одеська мерія поки що передумала ремонтувати суд за 106 мільйонів. Управління капітального будівництва Одеської міської ради розірвало договір на реконструкцію будівлі Київського районного суду Одеси. Цікаво, що угоду розірвали через три дні після публікації матеріалу «Наших грошей» про завищені ціни у кошторисі. Однак, чиновники можуть спробувати замовити реконструкцію суду знову. 

Що ж то за підрядник, що у кримінальному провадженні не фігурує 

Поки одні посадовці тендери скасовують, інші роздають бюджетні мільйони фігурантам кримінальних справ та депутатським фірмам. 

Так, одеські чиновники додадуть 22 мільйони на ремонт укриття своєму улюбленцю — фігуранту кримінального провадження. Підрядник вже один раз зобов’язався поремонтувати укриття в ліцеї, але за рік не спромігся. Чиновники «не опустили рук» і знову віддали фірмі кілька десятків мільйонів без конкурсу, обґрунтовуючи це тім, що потреба нагальна і зволікати, проводячи всякі там відкриті торги, часу немає.   

Ширяївська селищна рада на Одещині закуповує за бюджетні кошти невідомі ритуальні товари у сестри очільника цієї ж громади Віктора Полюганича. Раніше «Антикорупційний вимір» розповідав про те, що голова Ширяївської ОТГ Віктор Полюганіч звинувачується в розкладанні мільйонів на неіснуючому ремонті доріг, а його батька судять за напад і пограбування фермера.

Одеська міська рада заплатить понад 3 мільйони гривень за реконструкцію мереж електропостачання для військовослужбовців ОК «Південь». Підрядником обрали фірму, якою керує місцевий депутат та представник осередку партії «Довіряй Ділам» мера Одеси, Геннадія Труханова. Крім того, за групою компаній в яку входить підрядна організація, тягнеться «шлейф» з кримінальних проваджень.

Центр надання соціальних послуг в Болграді заплатить майже 400 тисяч гривень за постачання готових обідів для малозабезпечених мешканців міста. Постачати страви за бюджетні кошти буде депутатка Болградської міської ради від забороненої партії ОПЗЖ Лілія Герасічкіна.

Ведеться слідство 

У судовому реєстрі редакція знайшла цікавий документ, з якого дізналася, що соратнику Труханова можуть «вийти боком» грудневі жнива. Правоохоронці розслідують можливе привласнення грошей на ремонті покрівель двох учбових закладів. Слідчі з’ясували, що чиновники уклали мільйонні договори на початку грудня і вже через 20 днів повністю оплатили роботи. Виконавцем виявилася фірма, власник та керівник якої балотувався від партії Геннадія Труханова «Довіряй ділам» до Саратської селищної ради. 

Затримання, підозри та вирок 

На Одещині заступнику начальника відділу поліції з превентивної діяльності після затримання повідомили про підозру у корупційному злочині. Слідство встановило, що правоохоронець вимагав у громадянина 50 тисяч гривень хабаря. 

А в Одесі повідомили про підозру посадовиці митної служби. Слідство вважає, що начальниця відділу митного оформлення вимагала хабарі за розмитнення автівок.

Кілька справ були передані до суду. Так, справу двох інспекторів Управління патрульної поліції в Одеській області передали до суду. Правоохоронцям інкримінують вимагання та одержання неправомірної вигоди

Крім того, до суду передали справу командира взводу забезпечення на Одещині. Чоловіка звинувачують у недбалому ставленні до військової служби, що призвело до розтрати коштів на 1,4 мільйона гривень. 

Гарна новина: суд вже виніс вирок у справі громадянина за звинуваченням у спробі дати хабар командувачу ОСУВ «Одеса». Чоловіка визнали винним і призначили штраф у розмірі 51 тисячі гривень.

Що там в деклараціях?

Журналісти проаналізували декларації депутатів Верховної ради родом з Одеси за 2022 рік й визначили, хто має найбільше доходів та предметів розкоші. Хто чим багатий, читайте в цьому матеріалі

Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »
Більше публікацій Щотижневий огляд новинБільше публікацій Щотижневий огляд новин »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір