Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Затримані хабарники, підозрілі підрядники та вирок заму Труханова: Антикорупційний огляд новин останнього тижня березня на Одещині

Протягом тижня на Одещині відбувалося багато цікавого. Правоохоронці затримували підозрюваних у корупції, суд виніс перший вирок у справі міжнародного аеропорту «Одеса», справи підозрілих підрядників відправляли до суду. А деякі підрядники, які стали «героями» матеріалів «Антикорупційного виміру» підсилали підручних дзвонити в редакцію і погрожувати скаргами. 

Засудили й відпустили       

Вищий антикорупційний суд 29 березня виніс вирок колишньому виконувачу обов’язків заступника Одеського міського голови з питань діяльності виконавчих органів влади. Анатолія Орловського визнали винним у заволодінні майном в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем за попередньою змовою. Але засудили й відпустили. 

Анатолію Орловському призначили покарання у вигляді позбавлення волі на 4 роки та 6 місяців, з позбавленням права обіймати посади на 3 роки. Разом з тим його звільнили від покарання з іспитовим строком у 3 роки. Здавалося б, нічого хорошого. Однак, угоді Орловського зі слідством може означати, що пан Орловський дав свідчення проти решти фігурантів справи, а це не аби як допоможе стороні обвинувачення. 

Знавці журналістської етики 

Оборонний підряд на Одещині віддали фігуранту корупційних розслідувань — фірмі пов’язаній з ексдепутатами від партії регіонів. 

Минулого тижня «Антикорупційний вимір» повідомляв, що замовник, який здійснює закупівлі для потреб оборони з Одещини уклав договори на постачання збірно-розбірних комплексних модульних конструкцій спеціального призначення (їдалень та складських приміщень) на загальну суму 27,2 мільйона гривень з фірмою, яка фігурує в кількох кримінальних провадженнях за корупційними статтями. 

Власники фірми — колишній помічник нардепа від партії регіонів з Донеччини (і сам колишній депутат від партії регіонів на Житомирщині) та, ймовірно, син екснардепа-регіонала. Уставний капітал фірми-підрядника, з якою уклали договори на 27,2 мільйона — одна тисяча гривень. 

Найцікавіше почалося після публікації. До редакції подзвонив такий собі пан Андрій Назарук. Він не має очевидного відношення до «персонажа» публікації — ТОВ «ПАРТНЕР-ВС».  Проте разом з нардепівським сином Данилою Кравцовим є засновником іншої фірми та ГО.  

Цей чоловік заявив про свій «неабиякий досвід в медіа» і погрожував скаргою в Комісію з журналістської етики. Яка, до речі, є громадською організацією, а не контролюючи органом. 

Андрій Назарук стверджував, що обидва кримінальні провадження стосовно «ПАРТНЕР-ВС» закриті, про що обіцяв надати документи. Він заявив, що в провадженні, де йшлося про встановлену експертизою невідповідність матеріалів і встановлений експертизою збиток державі сталь була австрійська і пречудова, а складу злочину нема. 

Що ж до справи, де йшлося про дискримінаційні умови тендеру, фейкового конкурента й можливу підробку документів про досвід, то цю справу, за словами «представника»  «ПАРТНЕР-ВС» закрили, вся проблема, на його думку, полягала в тому, що ФОП, який надав їм документи про досвід, категорично відмовився підписувати Акти виконаних робіт. 

Отримавши відповідь, що в разі надання відповідних документів «Антикорупційний вимір» опублікує позицію ТОВ «ПАРТНЕР-ВС», Андрій Назарук почав репетувати та розказувати, як видання «ЗОБОВ’ЯЗАНЕ» писати про його бізнес-партнерів. 

Інші цікаві підрядники 

Одеський протипухлинний центр без аукціону обрав підрядника для капітального ремонту деяких спеціалізованих приміщень. Єдиний учасник, який і став переможцем, фірма «Євроспецмонтаж» має виконати роботи за майже 21 мільйон гривень.

Тим часом директори двох підрядних компаній отримали підозри у розкраданні 3,7 мільйона гривень на відновленні енергетичної інфраструктури Одещини після ракетних обстрілів.

Статки майбутнього зама голови ОВА 

Директор департаменту житлово-комунального господарства та енергоефективності Одеської ОВА Антон Шалигайло невдовзі стане новим заступником очільника ОВА. Таке рішення на засіданні 26 березня погодив Кабінет Міністрів України. Журналісти видання «Інтент» перевірили, які статки задекларував чиновник за 2023 рік.

Затримання та підозри

Одеські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який намагався дати хабаря слідчому. Підозрюваний фігурує в кримінальному провадженні щодо крадіжки. Правоохоронці встановили, що за 1000 доларів він намагався домовитись про м’якший запобіжний захід для себе. 

Поліція Києва викрила голову військово-лікарської комісії на Одещині та лікаря. Їх підозрюють у виготовленні довідок з фальшивими хворобами, які давали змогу військовозобов’язаним уникати мобілізації та покидати країну.

Служба безпеки України затримала інспектора Одеської митниці. Митника підозрюють в тому, що він систематично отримував відкати за вивезення незадекларованої готівки за межі України. 

На Одещині завідувач та заступник підстанції екстреної медичної допомоги отримали підозри у розтраті понад 270 тисяч гривень. Правоохоронці вважають, що вони влаштували на роботу двох фіктивних співробітників, а їхню зарплату забирали собі. Двоє підставних співробітників теж отримали підозри. 

Передано до суду

До суду передали справу інспектора прикордонної служби на Одещині та військовослужбовця Роздільнянського військкомату. Посадовців підозрюють у тому, що вони за хабар обіцяли оформити відстрочку від призову.

Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »
Більше публікацій Щотижневий огляд новинБільше публікацій Щотижневий огляд новин »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір