Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Антикорупційний огляд: Найцікавіші події на Одещині за минулий тиждень

В Одесі протягом другого тижня квітня правоохоронці затримували хабарників та розкрадачів бюджетних кошті, журналісти знаходили цікавинки в деклараціях чиновників, а самі чиновники старанно продовжували віддавати підряди за бюджетний кошт фігурантам кримінальних справ. Суди тим часом продовжували розгляд корупційних справ, а РНБО ввело нові санкції. 

«Хронічний» хабарник та інші занадто «підприємливі» чиновники 

12 квітня в Одесі на хабарі затримали начальника одного з відділів Пересипської райадміністрації. Він, за версією правоохоронців, вимагав щомісячну «данину» з підприємців та погрожував демонтажем МАФів. Редакція «Антикорупційного виміру» дізналася від джерел в районній адміністрації, що мова йде про затримання начальника відділу контролю та моніторингу за станом території району Михайла Унгуряну. Цього чиновника вже затримували за хабарництво, засуджували за шахрайство, але він продовжує свою «кар’єру». Затримували на хабарі, до речі, і його рідного брата.  

Директора комунального підприємства у Білгород-Дністровському районі та його знайому підозрюють у заволодінні майном. За версією слідства, вони влаштовували на роботу людей, які насправді там не працювали, натомість зарплату привласнювали собі. За пів року очільник комунального підприємства зі спільницею, на думку правоохоронців, «працевлаштували» 12 осіб, серед яких прибиральники, двірники, озеленювачі. На банківські рахунки людей приходили зарплати, які надалі посадовець зі знайомою знімали й привласнювали. Таким чином за пів року вони заволоділи понад мільйоном гривень з бюджету. 

Змова та бездіяльність 

Антимонопольний комітет України виявив ознаки змови учасників торгів, що стосувались протипожежної безпеки містян. Впродовж трьох років бізнесмен з партії Труханова отримував від мерії підряди, конкуруючи, на думку АМКУ, з фейковим учасником торгів. Мова про того самого бізнесмена, в офісі якого розміщувалася приймальня партії Геннадія Труханова «Довіряй ділам».  

Державна аудиторська служба провела ревізію діяльності Одеського КП і виявила низку порушень на понад 10 мільйонів гривень. Також через бездіяльність комунальне підприємство втратило земельну ділянку на 155 гектарів. 

Вирок 

Два роки у дисбаті отримав прикордонник з Одещини, визнаний винним у допомозі ухилянтам. Молодшого сержанта, інспектора прикордонної служби в Одеській області, визнали винним у незаконному переправленні осіб через держкордон та призначили 2 роки перебування у дисциплінарному батальйоні. 

Сумнівні закупівлі 

Служба автомобільних доріг 4 квітня обрала підрядника на ремонт доріг державного значення в Одеській області. Оскільки закупівлю провели у форматі відкритих торгів з особливостями, конкурентів у фірми-переможця не було

Чиновники Нерубайської сільської ради на Одещині уклали дві угоди на ремонт прибудинкових територій з ТОВ «БК Делюкс Девелопмент». Загальна вартість робіт перевищує 1,4 мільйона гривень. Редакція «Антикорупційного виміру» зʼясувала, що підрядник разом з місцевими чиновниками та ще однією фірмою фігурують в справі про зловживання та привласнення бюджетних коштів на ремонті укриття.

Цікавинки в деклараціях 

У родині Олександра Гринчака, голови Одеської районної державної адміністрації, за 2023 рік з’явились три автівки загальною вартістю у 8 мільйонів гривень.

Тим часом нардеп з Одеси Сергій Колебошин вказав у декларації, що зберігає вдома рублі

Санкції

РНБО ввела нові санкції проти одеського контрабандиста та «улюбленця» чиновників Одещини. Володимир Зеленський підписав указ, яким увів у дію санкції Ради нацбезпеки та оборони щодо бізнесменів Вадима Альперіна та Араіка Амірханяна.

Справа судді з Болграда 

Підозрюваний у хабарництві суддя з Одещини не заплатив заставу і відправився під домашній арешт. ВАКС ухвалив рішення про цілодобовий домашній арешт для судді Болградського районного суду, підозрюваного у корупції. 

Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »
Більше публікацій Щотижневий огляд новинБільше публікацій Щотижневий огляд новин »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір