Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Антикорупційний огляд: Події четвертого тижня жовтня на Одещині

В Одеській області тиждень був насиченим подіями, так чи інакше пов’язаними з корупцією. Про сумнівні тендери та дивні договори оренди, розслідування, розгляди в суді, про оголошених в міжнародний розшук посадовців та незаконне збагачення воєнкомів читайте в огляді «Антикорупційного виміру».   

В Одесі на 49 років здали в оренду корпуси онкодиспансеру. Орендар виявився аж надто «везучім» — це фірма, зареєстрована за два місяці до укладання договору. Приватна фірма ТОВ «БМТ Україна» отримала в оренду на 49 років три корпуси медзакладу.   

ТОВ «Укрспецпроект» подало скаргу в Антимонопольний комітет з приводу тендеру на ремонт та реставрацію будинку Руссова, що на Садовій, 21 в Одесі. Скаргу подали ще 20 жовтня. Наразі торги призупинено. Скаржник вважає, що замовник, а саме Управління капітального будівництва Одеської міської ради, своїми вимогами створює умови для корупційних злочинів, а також нечесної конкуренції серед учасників тендеру. 

Ведеться слідство 

Слідчі Одеської поліції розслідують кримінальне провадження щодо заволодіння бюджетними коштами підрядником під час проведення капітального ремонту підвалів в приміщенні Національного університету «Одеська юридична академія».  

Раніше «Антикорупційний вимір» повідомляв, що підрядник про якого йдеться в матеріалах справи має ознаки фіктивності. Незабаром на підозрілого підрядника звернули увагу і правоохоронці.

Крім того, держаудит служба виявила порушення в роботі кілійських чиновників і передала матеріали до прокуратури, тож невдовзі можна очікувати новин щодо кримінальних справ. Йдеться про те, що Кілійське міжрайонне управління водного господарства переплатило компанії-постачальнику електроенергії понад мільйон гривень. Також переплатили за паливно-мастильні матеріали. Ну і на додачу чиновники понараховували собі премій. 

А от Спеціалізована антикорупційна прокуратура разом з Національним антикорупційним бюро вже завершили розслідування у справі Олега Муратова, колишнього заступника голови Одеської ОВА. На сьогодні матеріали справи відкрили захисникам обвинувачених. Скоро справа піде до суду. 

Що там у судах 

В Суворовському суді міста Одеси почнуть розглядати справу щодо підрядника, якого звинувачують у привласненні бюджетних коштів та службовому підробленні. Йдеться про компанію, що виконувала капітальний ремонт в Одеському ліцеї №49 на Давида Ойстраха, 12. Правоохоронці вважають, що підрядник «домалював» у документах робіт на 6 мільйонів гривень.  

Тим часом ВАКС звільнив з-під варти одеського бізнесмена Бориса Кауфмана. Він проходить підозрюваним у справі про заволодіння майном та доходами міжнародного аеропорту «Одеса».

Вища рада правосуддя звільнила суддю Іллічівського міського суду в Одеській області Олега Семенова. Перед звільненням він очолював суд, в якому працював. Суддю було звільнено з посади за власним бажанням. Редакції «Антикорупційний вимір» стало відомо, що перед звільненням суддя вирішив відсудити понад 636 тисяч гривень у держави на оздоровлення.

Увага: Розшук! 

Кількох фігурантів корупційних справ оголосили в міжнародний розшук. Серед них експомічниця одеського мера Геннадія Труханова Альона Попова. Апеляційна палата Вищого антикорсуду скасувала рішення слідчого судді ВАКС, дозволивши заарештувати Попову, яку підозрюють в причетності до заволодіння коштами бюджету міста Одеси.

Також Вищий антикорсуд оголосив міжнародний розшук колишнього депутата Ренійської міської ради Одеської області Івана Пойдолова. Його разом з міським головою Рені Ігорем Плєховим підозрюють у вимаганні хабаря.

Ухилянти та надто багаті воєнкоми 

Правоохоронцю з Одеси та його ймовірному спільнику ДБР повідомило про підозру. Чоловіки, на думку слідства, організували схему переправлення ухилянтів через державний кордон. За гроші вони пропонували вивести ухилянтів за кордон в обхід пунктів пропуску. 

Стало відомо, що НАЗК за пів року виявила у воєнкомів незаконні активи на понад 255 мільйонів. У переліку «збагачених» чимало Одеситів. Нагадаємо, у липні 2023 року працівники ДБР повідомили про підозру колишньому начальнику Одеського обласного ТЦК Євгену Борисову, за незаконне збагачення на понад 188 мільйонів та ухилення від служби. Цього тижня у справі одеського воєнкома Євгена Борисова продовжили строк досудового розслідування. 

НАЗК зацікавилась і підлеглим Борисова. Йдеться про заступника начальника ТЦК – Дениса Галушка. Під час моніторингу Національне агентство виявило його незаконне збагачення на 14 мільйонів гривень.

Крім того, у жовтні відкрили кримінальне провадження щодо начальника Малиновського районного ТЦК Одеси Вячеслава Кушнерова. Його активи дивним чином поповнились на суму майже 47 мільйонів гривень. У власності його дружини, матері, тещі та сина була виявлена нерухомість та автопарк.

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір