Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Антикорупційний огляд Одещини: Другий тиждень листопада

Протягом тижня «Антикорупційний вимір» інформував про події, пов’язані з корупцією на Одещині. Про основні події другого тижня листопада читайте в цьому огляді. 

З приємного — вироки 

Цього тижня суди ухвалили вироки двом корупціонерам, а також рішення щодо угоди ще одного хабарника, який визнав себе винним. Крім того, суд ухвалив рішення на користь прокуратури у справі про розірвання угоди з сумнівним підрядником. Також судді відмовили у поновленні на посаді обвинувачуваному у корупції прокурору. 

ВАКС визнав винними у корупції Наталію Чеботарьову, ексвиконувачку обов’язків начальника Державної податкової служби в Одеській області, та її заступника Володимира Мосійчука.

Наталії Чеботарьовій суд призначив 6 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна. Також їй заборонили обіймати посади, пов’язані з адміністративно-господарською діяльністю на 3 роки, і позбавили 5 рангу держслужбовця.

Її заступнику Володимиру Мосійчуку призначили 5 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна. Також його позбавили рангу держслужбовця та права обіймати посади строком на три роки. 

Тим часом керівник ветеринарного пункту в Білгород-Дністровському районі за рішенням суду сплатить державі штраф у розмірі 51 тисячі гривень за вимагання хабаря. Посадовець визнав себе винним і пішов на угоду зі слідством. 

До того ж через суд вдалось розірвати 100-мільйонний договір між Визирською сільрадою, що на Одещині та сумнівним підрядником, на побудову каналізаційних споруд.

За втручання прокурорів Доброславської окружної прокуратури розірвано договір про закупівлю робіт за кошти місцевого бюджету на суму понад 100 млн грн. Правоохоронці довели, що договір був укладений з порушенням процедури закупівлі.

А от «суддя на заміні» Ярослав Шкодін випустив з під варти підозрюваного у справі про заволодіння майном та доходами міжнародного аеропорту «Одеса» Бориса Кауфмана. Спеціалізована антикорупційна прокуратура оскаржує це рішення слідчого судді ВАКСу.

Колишній прокурор у військовій та оборонній сфері Південного регіону Олександр Росінський звернувся до Верховного Суду, аби його поновили на посаді. Колегія суддів Касаційного адміністративного суду відмовила йому у позові

Раніше ЗМІ повідомляли, що Олександр Росінський уник покарання за хабар у 7,5 тисяч доларів. Його звинувачували в тому, що він умисно створив умови, при яких громадянин змушений був запропонувати йому хабар, аби захистити свої права. Та суд закрив справу через закінчення строків досудового розслідування.

Що по закупівлях? 

Центр фінансування закладів освіти Приморського району в Одесі уклав дві угоди з капремонту та облаштування укриттів у двох яслах-садках. Загальна вартість робіт перевищує 15 мільйонів гривень. Роботи проводитиме фірма, яка схожа на фіктивну та таку, що була створена спеціально під отримання бюджетних підрядів від Одеської мерії.

Служба відновлення та розвитку інфраструктури в Одеській області заплатить 3,7 мільйона гривень фірмі, яка здійснюватиме технічний нагляд за будівельними роботами на обʼєкті критичної інфраструктури. Виконавцем робіт обрали консорціум, яким керує колишній заступник мера Одеси Геннадія Труханова, Вʼячеслав Шандрик. 

Підозри 

На початку тижня стало відомо, що чинному депутату Одеської облради повідомили про підозру у зловживанні службовим становищем. Його причетність до махінацій з встановленням вуличного освітлення, на думку правоохоронців, завдала шкоди бюджету на 6 мільйонів гривень.

З’ясувалося, що йдеться про облаштування освітлення вулиць в селищі Цебрикове Роздільнянського району Одеської області. Підозрюваними у справі є директор ТОВ «Укрмежбуд» Володимир Герасимчук, депутат Одеської облради від фракції «Європейська солідарність» Микола Дерев’янко, та ексголова Цебриківської селищної ради Володимир Барнасевич.

Жителю Болградського району повідомили про підозру в переправленні військовозобов’язаних за кордон в обхід офіційних пунктів пропуску. За версією правоохоронців, житель Болградського району разом зі спільниками (їхні особи наразі не встановили) організував злочинну схему з перевезення військовозобов’язаних за кордон. Вони підшукували та вербували чоловіків, які хотіли виїхати до Молдови. 

Громадського інспектора Одеського рибоохоронного патруля затримали й звинувачують у корупції. За версією слідства, посадовець брав хабарі за незаконний вилов риби та раків у лимані в Білгород-Дністровському районі. Йому повідомили про підозру та обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою застави.

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір