Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Антикорупційний огляд Одещини: Найцікавіші події останнього тижня

Протягом минулого тижня на Одещині редакція «Антикорупційного виміру» виявила кілька цікавих закупівель, а правоохоронці тим часом відзвітували про низку цікавих справ. Про підозри, затримання та підозрілі закупівлі читайте в цьому матеріалі. 

Родичі чиновників та завищені ціни

Дружина подільського міського голови Олега Албанського від початку 2024 року отримала сім контрактів на постачання продуктів харчування на понад 2,75 мільйона гривень. Це вже підписані договори. Ще низка угод з нею має бути підписана найближчим часом. Вцілому мова йде про контракти на загальну суму понад 5,5 мільйонів гривень. Зауважимо, це не єдина родичка Албанського у якої полюбляють закуповуватися чиновники. 

Сільська рада Усатово, що в Одеському районі, заплатить майже 8 мільйонів гривень за харчування для навчальних закладів одеській фірмі «Фабрика смаку». Цю ж фірму без аукціону обрав Одеський дитячий будинок-інтернат для харчування вихованців. ТОВ «Фабрика смаку» неодноразово потрапляла в поле зору журналістів та правоохоронців. Зокрема працівниками у компанії були посадовці, а на тендерах фірма використовує ймовірно підставних конкурентів.

Тим часом на першому у цьому році засіданні групи «Прозорість і підзвітність» розглянули недоцільні тендери та закупівлі в Одеській області. Зокрема в одній з громад Одещини збирались придбати сік по 80 гривень за літр, курагу по 550 гривень за кілограм, куряче філе по 215 гривень за кілограм, сметану за 190 гривень за літр та інше.    

Затримання на засіданні 

На вищезгаданому засіданні робочої групи «Прозорість та підзвітність» в Одеській обласній військовій адміністрації правоохоронці затримали голову Мологівської громади Білгород-Дністровського району Олега Німачука. Його, як стало відомо пізніше, підозрюють у заволодіння земельною ділянкою на узбережжі Дністровського лиману та спробі її легалізації. 

Крім того, в Одесі на одержанні хабаря затримали адвоката-експомічника судді. За версією слідства, правозахисник обіцяв чоловіку допомогти уникнути відповідальності за керування авто у стані алкогольного сп’яніння. 

Вручення підозр

У привласненні 32 барж підозрюються двоє колишніх депутатів Одеської обласної ради та ексголова «Українського Дунайського пароплавства». Йдеться про ексдепутатів від забороненої ОПЗЖ Віктора Баранського і Віталія Саутенкова, а також ексголову правління УДП Дмитра Барінова. 

Передано до суду 

До суду передали справу керівника підприємства, яке виконувало ремонт укриття у Пересипському районі Одеси. Йому висувають обвинувачення щодо привласнення бюджетних коштів.

Також до суду передали справу щодо 34 осіб, яких підозрюють в організації незаконного грального бізнесу, який діяв у різних містах України, найбільше – в Одесі та Києві.

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір