Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Найцікавіші події тижня на Одещині: Антикорупційний огляд

Протягом тижня на Одещині відбулося багато цікавих подій, так чи інакше пов’язаних з корупцією. Крім того, Одещина презентувала у Берліні проєкти відновлення. Тим часом в мешканців будинку, який чиновники мали б відновити, вдома йде дощ. Про все це читайте детальніше далі. 

Про жахливе становище мешканців будинку на проспекті Шевченка 8В і редакцію повідомили ввечері в п’ятницю. Мешканці будинку за адресою пр-т Шевченка, 8-В в Одесі потерпають від злив. В квартирі буквально йде дощ, стіни та стеля вкриваються цвіллю, проводка в будь-який момент може закоротити. Все це відбувається в центрі Одеси. В будинку немає даху, його демонтували, коли ліквідували наслідки прильоту. Житло підлягає відновленню, та чиновники, замовивши проєктно-кошторисну документацію для капремонту, дозволили виконавцю робити проєкт аж до кінця 2024 року. Чоловіка, що живе в пошкодженому будинку зі старенькою матірю, не впускають в районну адміністрацію, бо ж війна. Пропонують йти в ЖКС. В ЖКСі розводять руками і рекомендують йти в адміністрацію. Редакція звертатиметься за коментарями до чиновників міської ради та інформуватиме читачів про результати. 

А на початку минулого тижня, 11 та 12 червня Одещина представляла свої проєкти з відновлення на конференції з відбудови Ukraine Recovery Conference. В понеділок стало відомо, що Генадій Труханов їде на конференцію попри те, що має бути на судовому засіданні у справі «Краяну». Після публікації в мерії повідомили, що Труханову дозволили бути присутнім на засіданні у Вищому антикорупційному суді у режимі відеоконференції. ВАКС задовольнив відповідне клопотання.  

На конференції Україна та Італія підписали Меморандум про партнерство у повоєнному відновленні  Одеси та Одеської області. Також редакція розповідала про те, що Одещина представляла на конференції представляла проєкти, які стосуються генерації та зрошення. Про це розповів голова Одеської ОВА Олег Кіпер. 

До того ж селище Авангард, що на Одещині, представило свої проєкти у Берліні. Громада перш за все хоче залучити партнерів до створення реабілітаційного центру для військовослужбовців. 

Тим часом майже половина одеситів вважає місцеву владу корумпованою, ще третина — байдужою. Соціологічна група «Рейтинг» провела опитування в містах України. Питання стосувались як соціальної складової, так і оцінки діяльності місцевої влади. Результати свідчать про те, що 45% одеситів вважають представників влади в місті корумпованими. 

І НАЗК, перевіривши декларації, знайшло чимало підстав для такої недовіри. Зокрема, Агентство виявило 37 фактів незаконного збагачення, недостовірних чи неточних даних у деклараціях посадовців з Одещини. Серед цих посадовців — колишній голова Білгород-Дністровської районної ради Григорій Мельниченко. За офіційним повідомленням НАЗК, Мельниченко не зміг пояснити походження своїх готівкових заощаджень. НАЗК провело перевірку його декларації за 2021 рік й встановило невідповідність на 59,6 мільйона гривень. 

Мельниченко відреагував на повідомлення на своїй сторінці в фейсбуці у максимально хамській манері максимально недоречною мовою (російською).

А Білгород-Дністровська райрада забанила сторінку «Антикорупційного виміру» у фейсбуці. Про причини такої «високопрофесійної поведінки» комунікаційників редакція надішле інформаційний запит.  

«Відзначився» минулого тижня і нардеп-мільйонер Анатолій Урбанський. За останні два з половиною роки Урбанський вибрав понад 350 тис. грн (8750 доларів) житлових компенсацій. Попри те, що є офіційним мільйонером.  

Що там в закупівлях? 

Минулого тижня стало відомо про те, що зареєстрований менш як рік приватний підприємець отримує підряди від одеських освітян без натяків на конкуренцію. Така затребуваність послуг новоспеченого бізнесмена може бути пов’язана з тим, що він — колишній керівник однієї з фірм родини Альперіних.  

ДП «Служба місцевих автодоріг» проводить тендер на поточний ремонт автомобільної дороги загального користування місцевого значення в Одеській області. Підрядник буде ремонтувати 2,2 кілометра дороги за 26 717 248 гривень.

На Одещині міська рада обрала підрядника, якому заплатить за ремонт укриття будинку культури. Тендер на майже 15 мільйонів гривень дістався компанії, створеній менш як два місяці тому. 

Тим часом Прокуратура домоглась, аби сільрада на Одещині розірвала чотири договори на ремонт доріг за 24 мільйони гривень, які були укладені з порушенням. 

В Одеській районній військовій адміністрації робоча група «Прозорість та підзвітність» розглядала доцільність тендерів, які оголосили в громадах Одещини. В результаті цього деякі закупівлі скасували, а деякі підряди стали дешевшими. Це дозволить зекономити 10 мільйонів гривень для бюджету. 

Справи про хабарництво 

Працівника районного Територіального центра комплектування та соціальної підтримки в Одесі затримали під час отримання хабаря. Згодом стало відомо, що командиру відділення охорони Київського військкомату в Одесі повідомили про підозру у хабарництві. Слідчі вважають, що за винагороду він пропонував військовозобов’язаному уникнути призову.

Вищий антикорупційний суд не призначив комплексну технічну та почеркознавчу експертизи у справі судді Київського районного суду міста Одеси Людмили Салтан. Експертизи просила призначити сторона захисту. Нагадаємо, суддю звинувачують в одержанні 4000 доларів неправомірної вигоди

У корупції підозрюють двох посадовців управління водних ресурсів й управління міжнародного господарства, а також голову сільської ради у Білгород-Дністровському районі. Слідство вважає, що вони за хабар планували передати підприємцю ділянку землі вздовж траси «Одеса-Рені».

Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »

Один коментар

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір