Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Антикорупційний огляд тижня на Одещині: Посадовці на лаві підсудних, підрядники-шахраї, безглузді витрати мерії та гучні судові справи

Тиждень на Одещині видався дуже насиченим на корупційні кейси. Відбувалося багато цікавого, зокрема в судах та при проведенні закупівель. Традиційно правоохоронці затримували хабарників та вручали підозри. Про найцікавіше читайте в цьому матеріалі. 

Закупівлі у «цікавих» підрядників

Дунайська обласна лікарня в Ізмаїлі замовила капітальний ремонт майданчика за 671 292 гривень. Підрядником обрали компанію «Південьбуд-М» Михайла Подопригори, яка в останні роки отримала майже 60 підрядів на ремонти від керівництва медзакладу. Крім того, фірма згадується в кримінальному провадженні про привласнення грошей на ремонтах. А ще одна компанія пана Подопригори потрапила до переліку фірм, які ймовірно відмивали кошти для російських бізнесменів в Криму.

Управління освіти Чорноморської міськради уклало договір на послуги із забезпечення харчуванням учнів муніципальних шкіл. Річний контракт, вартістю понад 17 мільйонів, отримало приватне підприємство «Фрегат-2002». Директорка цієї фірми фігурує у двох кримінальних справах: її судять за шахрайство та підозрюють у привласненні грошей на гуманітарній допомозі, яку закупала міськрада.

Відірвані від життя витрати мерії 

Депутати Одеської міської ради на сесії затвердили Міську цільову програму сприяння розвитку громадянського суспільства міста Одеси на 2024 – 2026 роки. На цю програму вцілому планують виділити 31,5 мільйона гривень протягом 3 років.

Міськрада напланувала в цій програмі витрат на круглі столи, дослідження та виготовлення інформаційних матеріалів для розвитку громадянського суспільства. На це витрачатимуть по мільйону на рік. Ще по півтора мільйона роздаватимуть у вигляді міні-грантів.  

До розвитку громадянського суспільства включили навіть сприяння туристичному розвитку міста. Тобто на думку чиновників і депутатів, під час війни громадськість має сприяти розвитку туризму в місті і на це доцільно витрачати бюджетні гроші. 

Крім того, міськрада знову хоче ремонтувати за кошти бюджету Деволанівський узвіз. В програмі будівництва і розвитку соціальної та інженерної інфраструктури Одеси на 2024-2025 роки міська рада заклала кошти на ремонт Деволанівського узвозу — вулиці в центрі міста, яку ще називають «канавою» через місцеположення та незадовільний стан.

Чиновники на лаві підсудних

Суд розглядає справу щодо ексзаступника голови ОВА Марченка, Ігоря Ткачука. Редакція «Антикорупційного виміру» дізналась, що разом з Ігорем Ткачуком обвинувачуваними в цій справі є депутат Одеської районної ради та депутатка Болградської районної ради. Йдеться про Руслана Сауляка та Христину Младінову, які балотувалися від партії «За Майбутнє». Також кореспондент видання побував на черговому судовому засіданні. Про всі подробиці справи читайте в матеріалі Катерини Маденс. 

«Самі хитрі» посадовці тижня 

Протягом минулого тижня стало відомо про кількох цікавих посадовців, підозрюваних у корупції. Один з них посадовець правоохоронного органу. Слідство встановило, що він рік катався на автомобілі, який незаконно забрав з майданчика для арештованих транспортних засобів. 

Транспортний засіб звідти вирішив забрати начальник чергової частини правоохоронного органу, що на Одещині. Він рік незаконно катався на авто, замінивши справжні номери на підроблені. ДБР затримала правоохоронця та вилучила у нього автомобіль. 

Також повідомлялося, що до суду передали справу заступника командира військової частини на Одещині. Слідство встановило, що посадовець направив підлеглих бійців будувати маєток для тещі замість проходження служби.

А от колишня головна бухгалтерка ГУНП в Одеській області та її підлегла отримали підозри за фактом заволодіння коштами з бюджету. Слідство встановило, що бухгалтерка працевлаштувала свою знайому до управління, й виплачувала їй зарплати на надбавки попри систематичну відсутність жінки на робочому місці. 

Суддю відсторонили від посади 

Вища рада правосуддя відсторонила від здійснення професійної діяльності суддю Болградського районного суду, що на Одещині. Йому загрожує притягнення до кримінальної відповідальності за хабарництво. Йдеться про суддю Болградського районного суду Одеської області Висоцького Сергія Олександровича. Від здійснення правосуддя його відсторонили до 9 квітня цього року. 

Що ще цікавого? 

Прокуратура домоглась розірвання договору між Службою відновлення та підрядником на 112 мільйонів гривень, який уклали з порушенням процедури. «Антикорупційний вимір» дізнався, хто підрядник.  

В Одесі викрили містянина за підозрою у незаконному переправленні військовозобов’язаних через кордон за хабарі. Він співпрацював з посадовцем військкомату. 32-річний одесит запропонував військовозобов’язаному чоловіку втекти за кордон, аби уникнути служби. Це сталось наприкінці січня 2024 року. Він діяв разом з невідомим військовослужбовцем територіального центру комплектування.

В суді розглянуть обвинувачення щодо директора підприємства-підрядника та інженера з технічного нагляду. Першого звинувачують в привласненні бюджетних коштів на реконструкції спортивного майданчика, а другого в тому,  що завірив фіктивні акти виконаних робіт. 

Підозрюваний у зловживанні владою голова Одеської райради у 2022 отримав в подарунок дві квартири в Одесі. 

Тим часом ВАКС надав дозвіл на спеціальне розслідування щодо колишнього мера Одеси Олексія Костусєва, який проходить підозрюваним у справі про заволодіння майном аеропорту «Одеса». Досудове розслідування щодо нього відбуватиметься за його відсутності в Україні, адже Костусєва так і не знайшли. 

Більше публікацій Щотижневий огляд новинБільше публікацій Щотижневий огляд новин »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір